ZACHTE BORSTPLAAT VIJF DECEMBER-SINTNICOLAAS SPECULAAS BOTERLETTER boter 50 gram poedersuiker 100 gram witte basterdsuiker 3 eetlepels melk eventueel 1/2 eetlepel cacaopoeder of 1/2 eetlepel oploskoffie vetvrij papier I middelgrote borstplaatvorm kommetje zeef steelpan houten lepel Om het oer-Hollandse feest van Sint Nicolaas te vieren op een oer- Hollandse manier, ga ik altijd uitge breid de keuken in. Daar neem ik de tijd voor. In die periode sla ik de kruidenier of supermarkt over om speculaas, borstplaat of een boter letter te kopen. Word dan te veel geconfronteerd met de commercie, de overvloed en het volledig anders denken over de verjaardag van de Goed Heiligman. Al jaren vieren wij het feest op de oer- Hollandse manier, ouderwets misschien, maar na bijna twee decennia en met hele grote kinderen, verschijnt die speciale Sinterklaas-stemming bij ons thuis als van zelf. Donker en koud is het buiten, we kijken altijd even door het keukenraam of de maan door de bomen schijnt, en binnen geurt het hele huis naar specu laaskruiden en warme boterletter. Het kost wat tijd, maar meestal zit er wel iemand gezellig bij me in de keuken, om te helpen, voor te proeven of om ideeën te vormen over surprises en gedichten. Er hangt een sfeer van vrolijke spanning. Want spannend blijft het. Om u vast in de stemming te brengen en misschien te inspireren om met of zon der (klein)kinderen de keuken in te gaan, volgen hieronder wat echte Sint Nicolaas recepten. Alles klaarzetten. Op aanrecht stuk vet vrij papier leggen. Borstplaatvorm dun invetten met boter en op vetvrij papier leggen. Boven kommetje poedersuiker zeven. In steelpan basterdsuiker (en eventueel cacaopoeder of oploskoffie) met melk op heel zacht vuur langzaam verwarmen tot suiker opgelost is. Af en toe roeren met houten lepel. Massa op halfzacht vuur aan de kook brengen. I minuut zachtjes laten koken. Van vuur af poedersuiker snel er door roeren. Met één hand vorm tegen vetvrij papier drukken. Massa in één keer in vorm schenken. Laten afkoelen tot op borst plaat witte vlekjes zichtbaar worden. Vorm rechtop zetten en voorzichtig papier eraf trekken. Borstplaat hard laten worden. Vorm verwijderen. (een dag van te voren beginnen) 250 gram bloem snufje bakpoeder I a 2 eetlepels speculaaskruiden mespuntje zout geraspte schil van I sinaasappel en 1/2 citroen 170 gram boter 140 gram zachte, lichte bruine suiker 3 druppels amandelessence 55 gram amandelsnippers I 1/2 eetlepel melk een paar hele amandelen Zeef bloem, bakpoeder, kruiden en zout in een schaal. Voeg sinaasappel- en citroenrasp toe. Goed vermengen. Boter met twee messen in blokjes hakken en samen met de suiker aan het mengsel toevoegen. Daarna ook de essence, de amandelsnippers en de melk. Verwerken tot een stevig deeg. Op een koele plaats laten overnachten. Uitrollen op een bestoven plank (max. 1/2 cm). Koekjes uitsteken, tenzij speciale speculaasvor- men aanwezig zijn. In dat geval deze met bloem bestuiven, het deeg in de figuren drukken en het overtollige deeg er met een mes afsnijden. Daarna de koekjes uit de printen kloppen en op een beboterd bakblik leggen. Voor speculaaspopjes het deeg uitrollen tot I cm, figuren vormen en garneren met de hele amandelen. Bij middelmatige hitte bakken (200 graden C of stand 4 gas). Koekjes gemiddeld zo'n 10/15 minuten, de poppen iets langer. Voor de korst: 150 gram witte bloem 150 gram roomboter of margarine 1/2 a 3/4 deciliter water wat zout (u kunt het bladerdeeg ook diepgevroren kopen, want het maken vergt nogal wat handigheid en tijd) Voor de spijs: (een aantal dagen van te voren) 150 gram suiker 150 gram amandelen I ei I lepel water geraspte schil van een 1/2 citroen Bladerdeeg maken van bloem, boter, water, zout (of kant en klaar kopen uit de diepvries). Amandelen opkoken, pel len, wassen, drogen, malen. Deze massa vermengen met de overige ingrediënten. Om te voorkomen dat de spijs tijdens het bakken uitloopt, de amandelpers enkele dagen eerder klaarmaken dan het deeg. Deeg uitrollen tot repen van onge veer 10 cm bij 1/4 cm. De amandelpers tot rolletjes verwerken en deze zodanig op de deeglap leggen dat er aan weers kanten 2 cm overblijft. De deegrepen aan één kant stevig om het vulsel vou wen; een kant van binnen met water nat maken, over de ander leggen en op elkaar bevestigen. Vorm nu de gewenste letter. Bij verbindingsstukken wordt het 45

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1992 | | pagina 45