over dan hebben wij geboft. Waar schijnlijker lijkt een longontsteking, die wij daardoor oplopen. Wat ik u hier boven vertelde is het principe van de sauna. Eerst de warmte, dan het ijs koude bad, direct eruit en dan de war me douche. Maar het kan ook nog dat er inderdaad zoveel bloed naar de huid gaat bij het stappen in de koude of de plons in het ijskoude water na een poos in een verwarmd vertrek, dat er teveel bloed aan de hersens wordt ont trokken en de persoon collabeert in een paar seconden. Ik moet zeggen dat het hart zo'n situatie goed verdraagt, mits er geen hartkwaal bestaat, hoe ge ring die ook moge zijn. Het hart moet goed kunnen werken. Voor het afkoe len, weer verwarmen en weer afkoe len van de huid is een snelle en optimale circulatie nodig en dat wordt door en sterk en snel kloppend hart mogelijk gemaakt. Blijf dus voorzichtig en breek geen benen of armen bij het skiën of langlaufen, maar wees net zo goed voorzichtig bij het après-ski. Eet en drink met mate, want voor de spijs vertering en het verbranden van de al cohol is veel energie en dus veel bloed nodig en dat bloed hebben wij in deze situatie voor andere zaken, sportieve zaken nodig. Maar over dat eten en drinken wil ik best nog wat kwijt. U weet uit mijn verhaal over 'lekker eten' van een jaar geleden dat de beroemde Franse keu ken zo'n beetje 'djiplak' is van de Itali aanse, of heb ik dat niet verteld? Italië was eind I 6e, begin I 7e eeuw cultu reel de toonaangever van Europa. Ook op culinair gebied. Het Franse hof deed alle moeite om erg Italiaans te lijken, zo ook het eten betreffende en de wij nen. Met de val van het Franse konink rijk werden de koks van het hof werkeloos. En toen WW en zo, ist'er niet. Die Franse koks maakten toen eenvoudiger gerechten met niet zovele en zo ingewikkelde kruiden en meng sels en ditjes en datjes. Het gewone Franse volk, 'Ie peuple', u weet nog wel, kende enkel brood, kaas, aardap pels en af en toe wat gedroogde vis. Geen wonder dat die, de nieuwe Fran se keuken, wat lekker vonden en te recht, want zo'n oordeel hebben u en ik over die Franse keuken nog steeds. Zo zie je maar, dat revolutie ook nog wel eens iets goeds kan brengen, maar bij mijn weten is die voortreffelijke Franse keuken, het enige goede dat ooit uit een revolutie toen en sindsdien te voorschijn is gekomen. De Franse wijnen zijn nu wellicht bekender en be ter dan de Italiaanse. Ik denk dat dat meer een kwestie is van smaak. Een vi no chianti classico, gemaakt van de druiven geplukt op de groene heuvels van Toscane, uit 1964, daarmee zou ik in retraite willen gaan voor de tijd dat die fles duurt althans. Nog even dit over dat houden van va kantie in de winter. Op de lange latten sta je meestal boven de boomgrens wil je enige zekerheid hebben dat er vol doende sneeuw ligt. Ga je nu voor de eerste keer en heb je nauwelijks erva ring welke inspanning je aan kan, houdt daar dan vooral rekening mee. Je bent boven de boomgrens en de lucht is qua zuurstofgehalte ijl te noemen. Dat wil dus zeggen dat je plotseling prestaties moet leveren terwijl je op dat ogenblik een lichte astma aanval hebt. Duidelij ker kan ik niet zijn. Nogmaals, wees voorzichtig en ik benijd u niet. Ik ga lie ver op een soort 'sentimental jour ney', vrij naar het liedje dat Bing Crosby wereldberoemd heeft ge maakt: 'the wide open spaces that I love', daar waar de tropen beginnen. 'Don't fence me in', door sneeuw en ijs en het enige leefbare plekje in die ijskoude gebieden is dicht bij de kachel. Ik weet zeker, dat ik nu vijanden heb gemaakt en daarom snel het volgende verteld. Zeker zo'n veertig jaar geleden werkte ik in Indonesië bij de Paketvaart. Bij al le inwonenden van dat met veel zonne schijn en diep donkergroen gezegende land bekend als de KPM. Kom Pas Morgen, kreeg de maatschappij als bij naam. Voornamelijk wellicht omdat de aankomsten zich nogal eens wijzigden omdat een schip op zee een bestem ming erbij kreeg, want daar lag lading die snel vervoerd moest worden. De lijndiensten echter voeren op schema. Het lokale personeel sprak van Kita Poenja Mama. De balieklerken van mijn afdeling hadden het over hun stiefmoe der. Kita Poenja Mama tisi. Maar allen dachten wij: laat maar komen oorlog, revolutie, stormen en plagen, blijven zal de Maatschappij altijd. Altijd, tou- jours en forever en skalian teroes. He laas, wij hadden beter moeten weten. Niets kan blijven, natuurlijk niet Daarom ben ik na die schitterende tijd maar dokter geworden. Het was een soort noodmaatregel van mijn kant. In Holland terug kocht ik een tweede hands Volkswagen. Eentje met een dubbel clutch. Ik denk dat weinigen van u weten wat ik daarmee bedoel. Het ging ongeveer zo. Bij het schakelen van de ene naar de andere versnelling, clut- chen, versnelling op vrij, tussengas ge ven, clutchen en de pook naar de gewenste versnelling brengen. Op een spiegelgladde Laan van Meerdervoort in Den Haag reed ik, bezig met al die handelingen hierboven beschreven, achterop tegen een gloednieuwe Opel. De wagen maakte een wonderlijke schuiver en dito mijn wagen, zodat wij naast elkaar kwamen te staan. De Opel met de neus de andere kant op, mijn wagen halverwege het trottoir. Tege lijkertijd draaiden wij de autoramen naar beneden. De bestuurder van de Opel moet direct mijn Indisch hoofd hebben opgemerkt, hij zei op ironisch bestraffende toon: Ini boekan Djakar ta boeng!" Op dat moment herkenden wij elkaar. "Hemel, Herman", zei ik, "ik dacht dat je dood was". "Zie ik er dood uit?" "Neen", antwoordde ik lachend, "je bent dikker geworden". Een paar jaar terug was de man op sterven na dood geweest. Broodmager had hij zijn ziekte overleefd. Het was een darminfectie waar wij allen daar in Indië wel eens last van hadden. Vooral wanneer wij in een warong onze hon ger hadden weggegeten en dat gebeur de wanneer schepen geladen en gelost moesten worden binnen 24 uur om welke reden dan ook en dan werkten wij de klok rond. Wat de oorzaak van de infectie was, weet ik niet, maar de man had hoge koorts en deed niet an ders dan braken. Het vochtverlies was levensbedreigend. Ik weet nu dat het niet alleen vochtverlies is, maar vooral verlies van mineralen, welke voor vita le functies van het lichaam heel essen tieel zijn. Ritmestoornissen van het 23

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1992 | | pagina 23