Traditoneel kerstdiner voor tien
Het diner dat hieronder staat, is En
gels traditioneel. Bijna alle onderde
len kunnen van te voren worden
klaargemaakt. Het kost wel tijd,
maar door de variatie is het heerlijk.
Van de gerechten met een vindt u
hieronder een recept. Voor de overi
ge gerechten kent u het recept zeker
of kunt het vinden in een normaal
kookboek. Het recept van de kal
koen is van mijn vader, die een jaren
lange ervaring heeft in het bereiden
van deze struise vogel, leder jaar ver
heugen wij ons weer op zijn kalkoen
en de jeugd op alle lekkernijen (cho
colaatjes etc.) die mijn moeder op ta
fel zet en waar zij tussendoor van
mogen snoepen, omdat het feest is
en omdat het thuis niet mag.
Menu
Garnalencocktail
(of een ander koud/licht
voorafje)
Ossestaartsoep met madeira
(of een andere niet gebon
den soep)
Gevulde kalkoen
Zoete aardappels geglazuurd
met marmelade en brandy
Knapperige parmezaan
aardappeltjes
Roergebakken peultjes met
paddestoelen
Broccoli en bloemkool in zu
re room saus
Tutti frutti (compote)
Stoofperen gevuld met
cranberries
Plumpudding met vanille
brandy saus
De meeste bijgerechten kunt u (van
goede kwaliteit) kant-en-klaar ko
pen, maar... de kalkoen moet u echt
eens zelf proberen te maken.
Gevulde kalkoen
I kalkoen ca. 4 kg. Aan de poelier,
maag, lever, hart en nek erbij vragen
ontbijtspek
Voor de vulling:
1 dl melk
2 sneetjes wit brood
2 eieren
400 g kalfsgehakt
200 g kastanjepuree (1/2 blik)
ca 100 g wortels fijngesneden
1 kleine prei fijngesneden
2 goudreinetten in stukjes
I dl madeira
mespunt foelie
3 el gesnipperde peterselie
1 el worcestersaus
2 sjalotjes (gesnipperd)
Lever heel klein snijden en meeprak-
ken een beetje fond (sterke bouillon)
getrokken van nek, hart, maag. Dit
aan het mengsel toevoegen zodat het
smeuïg is. Als u een afkeer heeft van
orgaanvlees, dan maakt u een fond
(sterke bouillon) of koopt het kant-
en-klaar.
Om te bedruipen:
250 g margarine of boter gesmolten
Voor de vulling alle ingrediënten
door elkaar mengen. De kalkoen
goed vullen met dit mengsel, dan
dichtnaaien. Kalkoen helemaal beleg
gen met ontbijtspek en het geheel af
dekken met folie. Op een ingevette
groot bakblik in oven doen (175 C)
en ca. 2 uur laten braden. Tot hier
kunt u voorbereiden. Oven op 300 C
en kalkoen nog ca. 2 uur bakken. Het
laatste half uur folie verwijderen zo
dat hij mooi bruin kan worden. Essen
tieel is dat u vaak en regelmatig de
kalkoen bedruipt met gesmolten bo
ter of met het vet dat na verloop van
tijd op de bakplaat ligt. Zo droogt de
kalkoen nooit uit. Af en toe prikken
(met satépen) om te zien of hij door
en door gaar is. De aangegeven tijden
zijn een richtlijn. Het hangt van het
gewicht af. Door een sterke man op
(bijzet)tafel laten zetten en aansnij
den.
Zoete aardappels geglazuurd met mar
melade en brandy
Kan een dag van te voren gemaakt
worden. Zowel de witte sweet pata-
to als de kleurrijke kumara (oranje)
kan gebruikt worden.
I kilo zoete aardappels, geschild, in
dikke plakken gesneden
Voor de glazuur:
I 50 ml marmelade
1 25 ml sinaasappelsap
2 tl vers geraspte gember
I tl Franse mosterd
I 5 g boter
I el brandy (cognac)
Kook of stoom de aardappels half
gaar. Afgieten. In licht beboterde on
diepe ruime ovenschaal de plakken
leggen.
Voor glazuur de eerste vier ingre
diënten in pannetje doen.
Tien min. laten sudderen, ietsje laten
verdampen. Van het vuur af de boter
en brandy toevoegen. Giet glazuur
erover. In oven 190-200 C) 30 min.
laten bakken (niet afdekken).
Knapperige parmezaan aardappeltjes
Kan een dag van te voren gemaakt
worden.
10 middelgrote aardappels
I 25 ml olie (olijf)
I 50 g parmezaanse kaas
Aardappels schillen. Aan de (lange)
onderkant afvlakken (kunnen dan
niet meer rollen). Met scherp mes in
bovenkant inkepingen maken 3 mm
van elkaar van boven naar onder. Met
de vlakke kant in bakblik leggen, goed
met olie insmeren (schaal en aardap
pels) en in oven 190-200C) 40 min.
bakken. Tijdens bakken af en toe met
olie insmeren. Tot hier de voorbe
reiding. Met parmezaanse kaas
bestrooien en nog 20 min. bakken.
Roergebakken peultjes met padde
stoelen
Als laatste gerecht maken.
I el olie
I teen knoflook (fijngesnipperd)
250 gr kleine champignons (of andere
paddestoelen)
250 gr peultjes (schoongemaakt)
I el lichte soyasaus (Japanse of
Chinese)
1/2 blik (I 15 g) waterkastanjes, uit
gelekt. in plakjes gesneden
Verhit olie in wadjan, knoflook en
paddestoelen erin. I Min. roerbak
ken. Voeg peultjes toe, I min. roer
bakken. Voeg soyasaus en kastanjes
toe, weer I min. roerbakken. Direkt
opdienen.
Broccoli en bloemkool in zure room
saus
500 g broccoli
I bloemkool I kilo)
saus:
90 g boter
2 uien, heel fijngesneden
2 el bloem
2 el bruine suiker
1 tl droge mosterd (poeder)
375 ml melk
250 ml zure room
2 el peterselie fijngesneden
Broccoli en bloemkool koken tot
gaar.
Voor de saus, boter smelten en uien
bakken tot glazig. Voeg bloem, sui
ker en mosterdpoeder toe, een mi
nuutje laten koken en blijven roeren.
Beetje voor beetje de melk toevoe
gen (blijven roeren) dan de zure
room. Blijven roeren tot de saus be
gint in te dikken. Peterselie toevoe
gen. Over de groente gieten en
direkt opdienen, of als u de groente
van te voren wilt maken, koken tot
beetgaar en in de oven opwarmen
190-200C ca. 20 min.).
Plumpudding met vanille brandy saus
De plumpudding kant en klaar kopen
en volgens de gebruiksaanwijzing au
bain marie verwarmen. De plumpud
ding lijkt heel klein, maar het gangba
re formaat is voldoende want het is
erg machtig. Kinderen houden niet al
tijd van plumpudding. Geef hen ge
woon lekker ijs.
Voor de saus:
250 ml vanille ijs
2 tl maismeel
2 tl water
300 ml slagroom (geklopt)
2 el poedersuiker (gezeefd)
2 el brandy
Smelt ijs in pan op laag vuur, roer
maismeel en water tot een papje en
voeg dat toe, blijven roeren totdat
het gaat koken en dikker wordt. Van
vuur af, room, suiker en brandy er
door spatelen. Warm serveren. Als
de plumpudding wordt opgediend,
zorg dan dat alle lichten in de kamer
uit zijn (wel kaarsen), begiet in de
keuken de pudding met rum en steek
hem aan. Draag hem al brandend naar
binnen. Een spannend moment. Bij
ons wordt er steevast aahhhhü! ge
roepen. De saus in een kom serve
ren, zodat iedereen deze naar eigen
smaak kan toevoegen.
Ik wens u allen een hele goede
een heerlijke Kerst toe,
geniet ervan! LS
53