O RECEPTEN OP VERZOEK Beste sobats van Moesson, Wij hebben drie vragen voor u, waar wij graag antwoord op willen: 1. F. Schoen wil graag het recept van REMPAH, een soort Indische cocos- fricadellen. Wij wachten met span ning af! Wie stuurt de redactie van Moesson het recept? 2. Hoort er bij NASI KUNING een lodeh, ja of nee? 3. Wie weet het recept van het Sumatraanse gerecht BAGER? ANTWOORDEN OP DE VERZOEKEN gedaan in MOESSON van november jl. GETOEK Mevrouw Angenent vroeg of haar recept van Getoek het juiste was. Mevrouw Van Drongelen doet de sug gestie om de klapper pas te gebruiken bij het serveren met de gula djawa stroop. AJAM BESENGEH Vele reacties hebben we ontvangen op de oproep van de heer Nijgh voor een recept van ajam besengeh. Zoveel, dat we ze niet allemaal kunnen plaatsen. Wij danken F. v. Bartheld, E. v.d. Veer, mw. Sutherland, mw. Salomonson en mw. Van Drongelen. Alle brieven worden doorgestuurd naar de heer Nijgh. Mevrouw E. de Vries-Jans geeft het recept van haar overgrootmoeder dat via haar oma en maatje bij haar terecht is gekomen. Het enige dat in de lopen der jaren ver anderd is, is de santen. Ingrediënten: 1 kip van ongeveer I kilo in stukken gesneden 2 uien met omvang van 15 cm 1 lombok merah zonder pitjes 2 sioeng bawang poetih I vingerlengte koenjit 4 a 5 bidji kemiri I /3 blokje trasi of wat meer lal 1/2 el gemalen ketoembar I tl gemalen djinten I stuk sereh, stukje laos 2 daon salam I /2 blok santen zout en suiker naar smaak De uien t/m de trasi fijn oelek of malen. De stukken kip wassen, laten uitlekken en met zout bestrooien. De fijngemaak te boemboe met de sereh en laos in olie toemis tot die goed gaar is, dan de fijn gemalen ketoembar en djinten er door heen roeren en ongeveer een minuut verder toemis. De stukken kip toevoe gen en goed aanbakken. Giet er dan (heet) water bij tot de kip er net onder staat, de daon salam erbij en laat het geheel koken tot de kip half gaar is. Dan het half blokje santen en wat suiker toe voegen en het geheel koken tot de kip gaar is, de dikte van de saus moet u zelf bepalen. TIP: voeg een scheut melk bij de santen, door mijn ogen gezien, krijgt de saus een betere kleur. Verder kan men ook wat krieltjes of blokjes gesneden tem- peh in de besengeh verwerken. Selamat makan! TAPEH Ook het verzoek van R.P. Disse voor een recept van tapeh heeft menig reac ties gegeven. Hieronder volgt het recept van mw. Sutherland. Ingrediënten: I zak diepvries tapioca (heel (cassave) niet de geraspte) I bolletje ragi (gist) Bereiding: Ontdooi de tapioca (cassave) en stoom tot deze gaar is in ca. 15 min. Men kan ook verse ketella pohong (cassave) gebruiken denk ik. Zonder zout. Om te zien of de ketella gaar is met een vork prikken. Uit de stoompan halen en af laten koelen (goed). De ragi tot poeder verwerken. De koude ketella en de ragi- poeder met elkaar vermengen en in een schone goed afsluitbare glazen pot stop pen. Weg zetten gedurende 3 a 4 dagen. De tapeh is klaar om gegeten te worden als er vocht is ontstaan en de ketella zacht is geworden. Serveer in kleine porties. Tapeh bakkar (geroosterd op vuur) is overheerlijk met boter en/of jam. Mw. Salomonson geeft een ander recept dat zoeter is. Trouwens tape kan ook gemaakt wor den van rijst of ketan. Ook gewoon gaal laten koken. Dan de ragi er boven fijn- wrijven tot alles onder zit. De bepoe derde pohong in een pan doen, afdek ken en stevig dichtbinden met een theedoek. Wegzetten in een keukenkast voor de warmte en de derde dag suiker water er overheen gieten (flink suiker in water oplossen). De volgende dag is de tape te eten. Het is ongeveer een week houdbaar. Mw. Van Drongelen vertelt in haar brief dat in Surabaia bij de tape ketan item, tetel verkocht werd. Dat is fijnge stampte gekookte ketan poetih met klapper en iets zout fijnstampen, in een goede vorm drukken en stukjes eraf snijden. Héél veel dank voor jullie kaarten, brieven met goede wensen, maar vooral het denken-aan. Heb ik erg op prijs gesteld. Hoop dat 1993, ondanks alle sombere vooruitzichten toch een dragelijk jaar voor ons zal worden, zonder veel soesah en verdriet. Veel hartelijks van Lilian Ducelle 45

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1993 | | pagina 45