O
RECEPTEN OP VERZOEK
Beste sobats van Moesson,
Wij hebben drie vragen voor u, waar wij
graag antwoord op willen:
1. F. Schoen wil graag het recept van
REMPAH, een soort Indische cocos-
fricadellen. Wij wachten met span
ning af! Wie stuurt de redactie van
Moesson het recept?
2. Hoort er bij NASI KUNING een
lodeh, ja of nee?
3. Wie weet het recept van het
Sumatraanse gerecht BAGER?
ANTWOORDEN OP DE VERZOEKEN
gedaan in MOESSON van november jl.
GETOEK
Mevrouw Angenent vroeg of haar
recept van Getoek het juiste was.
Mevrouw Van Drongelen doet de sug
gestie om de klapper pas te gebruiken
bij het serveren met de gula djawa
stroop.
AJAM BESENGEH
Vele reacties hebben we ontvangen op
de oproep van de heer Nijgh voor een
recept van ajam besengeh. Zoveel, dat
we ze niet allemaal kunnen plaatsen. Wij
danken F. v. Bartheld, E. v.d. Veer, mw.
Sutherland, mw. Salomonson en mw.
Van Drongelen. Alle brieven worden
doorgestuurd naar de heer Nijgh.
Mevrouw E. de Vries-Jans geeft het
recept van haar overgrootmoeder dat
via haar oma en maatje bij haar terecht
is gekomen.
Het enige dat in de lopen der jaren ver
anderd is, is de santen.
Ingrediënten:
1 kip van ongeveer I kilo in stukken
gesneden
2 uien met omvang van 15 cm
1 lombok merah zonder pitjes
2 sioeng bawang poetih
I vingerlengte koenjit
4 a 5 bidji kemiri
I /3 blokje trasi of wat meer
lal 1/2 el gemalen ketoembar
I tl gemalen djinten
I stuk sereh, stukje laos 2 daon salam
I /2 blok santen
zout en suiker naar smaak
De uien t/m de trasi fijn oelek of malen.
De stukken kip wassen, laten uitlekken
en met zout bestrooien. De fijngemaak
te boemboe met de sereh en laos in olie
toemis tot die goed gaar is, dan de fijn
gemalen ketoembar en djinten er door
heen roeren en ongeveer een minuut
verder toemis. De stukken kip toevoe
gen en goed aanbakken. Giet er dan
(heet) water bij tot de kip er net onder
staat, de daon salam erbij en laat het
geheel koken tot de kip half gaar is. Dan
het half blokje santen en wat suiker toe
voegen en het geheel koken tot de kip
gaar is, de dikte van de saus moet u zelf
bepalen.
TIP: voeg een scheut melk bij de santen,
door mijn ogen gezien, krijgt de saus
een betere kleur. Verder kan men ook
wat krieltjes of blokjes gesneden tem-
peh in de besengeh verwerken. Selamat
makan!
TAPEH
Ook het verzoek van R.P. Disse voor
een recept van tapeh heeft menig reac
ties gegeven. Hieronder volgt het recept
van mw. Sutherland.
Ingrediënten:
I zak diepvries tapioca (heel (cassave)
niet de geraspte)
I bolletje ragi (gist)
Bereiding:
Ontdooi de tapioca (cassave) en stoom
tot deze gaar is in ca. 15 min. Men kan
ook verse ketella pohong (cassave)
gebruiken denk ik. Zonder zout. Om te
zien of de ketella gaar is met een vork
prikken. Uit de stoompan halen en af
laten koelen (goed). De ragi tot poeder
verwerken. De koude ketella en de ragi-
poeder met elkaar vermengen en in een
schone goed afsluitbare glazen pot stop
pen. Weg zetten gedurende 3 a 4 dagen.
De tapeh is klaar om gegeten te worden
als er vocht is ontstaan en de ketella
zacht is geworden. Serveer in kleine
porties. Tapeh bakkar (geroosterd op
vuur) is overheerlijk met boter en/of
jam.
Mw. Salomonson geeft een ander recept
dat zoeter is.
Trouwens tape kan ook gemaakt wor
den van rijst of ketan. Ook gewoon gaal
laten koken. Dan de ragi er boven fijn-
wrijven tot alles onder zit. De bepoe
derde pohong in een pan doen, afdek
ken en stevig dichtbinden met een
theedoek. Wegzetten in een keukenkast
voor de warmte en de derde dag suiker
water er overheen gieten (flink suiker in
water oplossen). De volgende dag is de
tape te eten. Het is ongeveer een week
houdbaar.
Mw. Van Drongelen vertelt in haar brief
dat in Surabaia bij de tape ketan item,
tetel verkocht werd. Dat is fijnge
stampte gekookte ketan poetih met
klapper en iets zout fijnstampen, in een
goede vorm drukken en stukjes eraf
snijden.
Héél veel dank voor jullie kaarten,
brieven met goede wensen, maar
vooral het denken-aan. Heb ik erg op
prijs gesteld. Hoop dat 1993, ondanks
alle sombere vooruitzichten toch een
dragelijk jaar voor ons zal worden,
zonder veel soesah en verdriet.
Veel hartelijks van
Lilian Ducelle
45