Brisbane calling IN NEDERLAND OPGEGROEID OLD BILL 46 TOKO Eigenlijk is de in Nederland geboren of grotendeels in Nederland opgegroeide 'tweede generatie' maar raar opge groeid. Er zijn tal van dingen waarvan we ons niet gerealiseerd hebben dat ze afwijkend waren van de Nederlandse. Nou wil ik het niet over De Grote Verschillen hebben in een Indische en een Nederlandse opvoeding, maar zo maar over wat kleinigheden. (Ik kan er niets aan doen dat het weer eens over eten gaat, maar ja, het bloed kruipt...) Rijst, kroepoek, rempejeh, komkommer en een glas water bij de rijstmaaltijd zijn doodgewone zaken voor een Indisch kind. Laatst at ik met familie rijst en toevallig was er wat men noemt borrelkroepoek (die kleine kroepoekjes). Ik pakte een kroepoekje, hield het bij mijn oor en zei: 'kijk dan, mijn oor!'. Tegelijkertijd dacht ik terug aan vroeger: mensen maakten altijd grapjes over kleine kroepoek die kinderoortjes waren of zoiets, kroepoek had in ieder geval iets te maken met oren. Zouden Nederlandse mensen ook zulke rare opmerkingen over kroepoek maken? Een klein stukje rempejeh heeft ieder Indisch kind wel eens gegeten, maar een Nederlands kind? Toen ik een eeuwig heid geleden voor het eerst een rijst maaltijd voor mijn huisgenoot maakte, had ik ook een zakje rempejeh gekocht. Hij vond het er wel interessant uitzien en terwijl het eten stond te pruttelen zei ik: 'maak maar open dat zakje'. Hij Elke dag passeert hij mijn huis om te gaan gamblen. Een oude Australiër. Gisteren kwam hij even binnen om wat te praten. "Tilly", opende hij het gesprek, "weet je dat ik een kleine vijftig jaar geleden in jouw land ben geweest! Ik was toen tweede luitenant en mijn legeronderdeel lag bij de Kali Porong. Daar werd ik ver liefd op Saina. Wat hielden we van elkaar! Maar daar was de adat, die Saina, een Islamitische, verbood met een Christen te trouwen. En het was vooral verdween ermee naar de huiskamer en toen ik het eten op tafel zette, was het halve zakje leeg. Ik heb hem toen dui delijk gemaakt dat dat niet de bedoeling was, dat het bij de maaltijd gegeten moest worden. Van komkommer wordt atjar gemaakt of hij wordt in reepjes gesneden. Doodgewoon toch? Maar een tijd gele den kwamen kennissen bij me eten die bij het zien van komkommer in reepjes vroegen: 'wat is dat'? En ik dacht: hoezo, is dat zo vreemd? In het verleden heb ik ook kennissen versteld doen staan door tijdens de rijst maaltijd een fles van Bacardi-rum, gevuld met water (die altijd in de koelkast staat), op tafel te zetten en mijn glas helemaal vol te schenken. Men dacht dat ik zwaar aan de drank was, doch na 'dit is water, hoor!' kreeg men weer kleur op de wangen. Na de maaltijd wordt wat over blijft in de broer van haar vader, een hadji, die daar fel tegen gekant was. So I went back... Ik trachtte Saina te vergeten en maakte kennis met Sharon. Toen kwam de zon dag dat ik met haar naar de football wilde gaan. No way, haar kerk verbood het. Toen was ik weer alleen". "En nu ben je nóg alleen, hoe komt dat Bill?" "Niet mijn schuld. Bij mijn broer ont moette ik Meagan. Nice and beautiful!" "En", vraag ik ongeduldig, "what was wrong this time?" Bill kijkt me olijk aan. "Her mother. Die was nog erger dan de adat en de kerk bij elkaar!" Have another cup of tea, Bill! TILLY BREEMAN plasticjes gedaan. Doosjes van ijs, van de toko, de Chinees, potjes met deksel van yoghurt, pindakaas, mosterd, koffie wor den bewaard. Ongeveer een kwart keu kenkastje nemen al deze tempatjes in beslag en waarvoor? Voor het geval dat. En hoe kom ik erbij om dat te doen? Tja... omdat iedereen dat doet, of ik nou bij tante Zus of oom Zo kom, ze bewa ren tempatjes en meestal als ik naar huis ga, krijg ik een beetje van iets mee. Dat beetje eten meekrijgen, of het nou een stuk spekkoek is, een paar flinke schep pen bami, een kleine hoeveelheid zeer smaakvolle tempeh, zie ik bij Nederland se gezinnen ook niet gauw gebeuren. En altijd is het lekker, wat iemand anders heeft gemaakt en ook al neem je maar weinig mee (bescheiden toch, anders hebben tante en oom niks meer over), dan hoefje er nog maar één gerecht bij te verzinnen om weer lekker te smullen. Laatst kwam vlak voor de tweede kof- fieronde op de redactie bij Moesson een bezoeker met een nog warme roti koe koes voor ons. Oh weemoed, oh nostal gie, wat is er heerlijker dan een flink stuk warme roti koekoes! Na de werk dag thuisgekomen over de roti verteld. 'Wat is dat dan?' Tja... geen brood, geen echte cake, een beetje droog maar toch smaakvol en een beetje klef... waarop mijn huisgenoot mij verbood om in de toekomst over lekkere dingen te praten die hij niet kende. Wat een pech toch, als je alleen met de Nederlandse keuken bent opgegroeid! MG ALS U EEN DAGJE IN DEN HAAG BENT, KOM DAN EENS LANGS. BIJ ONS IS HET NOG STEEDS INDISCH GEZELLIG EN WIJ NEMEN TIJD OM U TE HELPEN EN INFORMATIE TE GEVEN OVER ALLES WAT MET INDIË EN/OF INDONESIË TE MAKEN HEEFT!! DE TOKO IS IEDERE DAG OPEN (DUS OOK MAANDAG EN ZATERDAG) VAN 09.30 uur tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1993 | | pagina 46