CAJUN IS EEN GADO-GADO VAN KOOKKUNSTEN Een nieuwe smaak tussen Cuisine en Dapur De muziek van Zuid-Louisiana kennen we al: Cajun (uitgesproken als Kee-djun). Sinds kort is daar de smaak van de Cajuns bijgekomen. Een bijzondere cuisi ne met een bijzondere historie. De man die deze smaak in ons land introduceer de is André Numan, chef-kok in Amster dam. Hij is opgeleid in de Europese 'Cuisine' en grootgebracht in de Indische 'Dapur'. André Numan: geboren in Surabaya als zoon van een marine-offi cier en een Indisch meisje. Het woord Cajun is de Engelse verbaste ring is van het Franse woord Acadien of Acadia. Waarom zo ingewikkeld? Wacht maar het wordt nog veel leuker. De koning stadhouder (Willem III) komt er zelfs nog aan te pas. Maar eerst even dit: Cajun cooking is een rage in Amerika en voor wat Europa betreft heeft Londen de primeur van Cajun restaurants. Amsterdam is de eerste stad op het Europese vasteland waar Cajun cooking wordt geboden. Er is in Parijs ook wel een Louisiana restaurant, maar dat legt zich niet toe op Cajun cooking en heeft als muzikale begeleiding trouwens geen Cajun maar Dixieland. Cajun is een pitti ge, gekruide en rijk gevarieerde cuisine; van oorsprong Zuidfrans. André Numan kwam na zijr. opleiding tot kok in de Nederlandse Antillen terecht vanwaar hij ging zwerven door Amerika en het Caraïbisch gebied. In een vakblad ontdekte hij later de cuisine van Zuid-Louisiana. Hij was toen al weer te rug in Nederland. Vier jaar geleden kon hij, samen met een compagnon, een restaurant kopen in Amsterdam, 'Witte- veen' aan de Ceintuurbaan. Het is een conventioneel Hollands restaurant, maar wel een bedrijf met een gevestigde naam. De beide chefs hoefden dus niet van de grond af een reputatie op te bouwen en konden daarom toegeven aan hun 'nieu we liefde' Cajun and Creole cooking. In de grond van de zaak is het een volkse keuken en Creools koken is daarvan een luxere versie, Creools is afgeleid van het Spaanse woord Criollo. Daarmee wer den in deze streken de mensen aange duid van Spaanse oorsprong, al dan niet gemengdbloedig. Destijds was dat het meest welvarende volk van Louisiana. De oorspronkelijke Cajuns kwamen uit Zuid-Frankrijk. In het Europa van de zeventiende eeuw was het oorlog op oorlog, vooral omdat Lodewijk XIV de opperste heerser van Europa (en wijde omgeving) wilde zijn. Daar hadden uiter aard vele ander Europese staatshoofden overwegende bezwaren tegen en van daar dus oorlog op oorlog. De bevolking verarmde zeer. Zuidfranse boeren die hun kans schoon zagen emigreerden naar Canada en vestigden daar een kolo nie die ze Acadia noemden. Maar het gebied - aan de Hudsonbaai - trok ook de Britten aan en in de loop van de tijd werd Acadia bezet door de Britten, ver dreven de Fransen de Britten, kwamen de Britten weer terug, bevrijdden de Fransen zich weer en zo zou dat nog wel even doorgegaan zijn, ware het niet dat onze Willem III in Europa niet had stilge zeten. Hij had een hele reeks verdragen en overeenkomsten bedacht die een einde zouden maken aan de vele oorlo gen, die Lodewijk XIV in toom zouden houden en die ook de situatie met de diverse koloniën moesten regelen. Die hele collectie staat bekend als de vrede van Utrecht (1713). Een van de regelin gen was, dat de Canadese koloniën aan Engeland kwamen, zo ook Acadia. Het duurde nog tot 1755 voordat de Britten (Anglikanen) vonden dat het samenleven met de (Rooms-katholieke) Fransen niet ging. De Fransen werden opgepakt en op schepen weggestuurd: "Zie maar dat je ergens aan land mag." Hun boerderijen werden geconfisceerd. De Acadiaanse Fransen kwamen terecht in Louisiana. Dat was tot voor kort een Franse kolo nie geweest, maar Lodewijk XIV had het aan Spanje gegeven omdat het een ver liesgevende zaak was. (De Spanjaarden hadden niet genoeg macht om 'nee, dank je; te zeggen). Na een paar jaar in New Orleans (toen nog Nouveau Orleans), zijn de Acadia- nen verder getrokken, het achterland in. Links André Numan en rechts zijn compagnon Rob van Berkum bij de presentatie van hun Cajun kookboek. In het midden een reclameposter van de grote Cajun chef uit Louisiana, Paul Prudhomme, waar de chefs in de leer zijn geweest. 45

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1993 | | pagina 45