In Moesson van vorige maand
(15 april) stond in deze rubriek
een artikel getiteld de volgende
generaties', van de hand van
R.A.M.A. Een oproep voor recepten
die de 'rode Indische draad' in
zich hebben.
Hierbij mijn lievelingsrecept. Mijn
moeder maakte dit altijd voor mijn
verjaardag (dan mochten we kie
zen wat we wilden eten) en van
deze Bami Kwah kon ik niet
genoeg krijgen. Nu, maak ik het
zelj'op mijn verjaardag. Maakt
niet uit hoeveel mensen er komen
want het is een rekbaar recept. Of
het nu tien, twintig, dertig of veer
tig man zijn, er is met een beetje
handigheid altijd genoeg. Het
grootste voordeel van dit recept is,
dat het helemaal voorbereid kan
worden, gedeeltelijk, op de avond
voor de 'dagen in de ochtend, 's
Middags kan je dan rustig aan
doen, zodat je niet helemaal uitge
put de avond begint. Nog nooit is
er een gast geweest die het niet
lekker vond, ook niet onder de
'Hollandse' vrienden.
Hier volgt het recept. De hoeveelhe
den zijn 'ongeveer', zoals bij vele
Indische recepten. So, use your
fantasy!.
BAMI KWAH
voor circa 6 personen
Benodigdheden:
3 ons krabbetjes
3 ons kippepoten
3 ons varkensvlees (stuk)
I pond gehakt half om half
4 ons grote garnalen (facultatief)
1 kleine kool (spits of Chinese)
4 kleine prei
hele bos selderie
4 rode lomboks
4 sjalotjes
knoflook
2 citroenen
blokjes kippebouillon
vissoya
bawang goreng (min. 2 ons)
ketjap medja
chili sauce (Petsing)
mie - nestjes (2 nestjes p.p. plus 2 extra)
SOEP MAKEN (moet een dag van te
voren, voor de smaak)
ca. 300 cc water p.p.
(2 liter voor 6 personen)
In een grote pan het water doen krab
betjes kippepoten varkensvlees. Aan
de kook brengen. Goed afschuimen.
Laten trekken op laag vuur, ongeveer
twee uur (of totdat het vlees makkelijk
van het bot loslaat). Soep zeven. Vlees
laten afkoelen en ontbotten. Het vlees
heel klein snijden en terugdoen in de
soep. Weer aan de kook brengen en ca.
10 min. laten koken.
Toevoegen: scheut vissoya, veel peper,
beetje zout (vissoya is al zout), 2 blokjes
kippebouillon en de gehaktballetjes (zie
onder). Dan de soep snel laten afkoelen
ZONDER DEKSEL (anders wordt het
zuur). Op koele plaats bewaren tot de
volgende dag.
GEHAKTBALLETJES
Gehakt in kom doen. Toevoegen:
(schroom niet) veel knoflook, fijngesne
den. Veel peper. Nootmuskaat, zout
naar smaak, I ei, paneermeel of brood.
Dit goed mengen. Dan hele kleine balle
tjes draaien (formaat knikker, dus kleiner
dan voor Hollandse soep). Dit klusje doe
ik altijd als de soep op het vuur staat. Ga
er rustig bij zitten want dit is de grootste
klus (qua tijd).
GROENTE
(de ochtend voor de slamatan)
Prei: wassen en echt hele fijne ringetjes
snijden.
Kool: flinterdun snijden
Selderie: heel fijn snijden
MIE (kan ook 's ochtends al gekookt
worden)
Grote pan met water aan de kook bren
gen. Mie erin, kort koken (zie gebruiks
aanwijzing). Afgieten, goed naspoelen en
wat olie erdoor heen (met de hand).
LOMBOK-ZUUR
Lomboks wassen. Schuin fijn snijden.
Sjalotjes ragfijn snipperen. Lomboks en
sjalotjes in bak doen (verhouding: iets
meer sjalot dan lombok). Citroenen per
sen en toevoegen (het moet net onder
staan). Veel zout erbij.
KLAAR ZETTEN IN DE KEUKEN:
Gekookte mie, rauwe prei, selderie,
bawang goreng, garnalen (hoeft niet),
ketjap, chilisaus, lombokzuur.
OPSCHEPPEN:
Een beetje mie op een bord. Daar wat
prei en selderie over. Dan bawang
goreng, wat garnalen. Giet dan de soep
erover, dat het gerecht goed nat is.
Daarbij naar smaak: ketjap, chilisaus,
lombokzuur.
Vlak voor het opscheppen van de soep,
de kool erbij en hooguit I minuut mee
koken.
Dan nog een tip: meestal heb ik teveel
groente. De laatste keer dat ik dit
gerecht maakte voor veertig man, had ik
12 preien gekocht, dat was genoeg. Wel
reken ik altijd 3 nestjes mie p.p. Heb
altijd grote eters. Veel succes!
LS
48