Hieronder treft u twee recepten aan van Raymond Abrahams voor wie koken zijn lust en leven is en dat niet alleen. Hij kookt ook. echt heerlijk volgens zijn huis genoten. Zelfs de kinderen vinden de onderstaande recepten lekker en eten hun hele bord leeg. Gesmoorde varkenskarbonades Tahoe/Taugeh/Ketimoen RITJA-RITJA Ritja-ritja met voorgebakken kip of vis ROSELLA benodigdheden (vier personen): 4 karbonades 3 el medium sherry 1 tl suiker 2 tl maizena 3 el zoete ketjap 3 tenen knoflook 3 el olie half kopje water Los in een kommetje de maizena in het water op. Marineer het vlees een half uur in de ketjap, sherry, knoflook, maizena en suiker. Verhit de olie in een wadjan. Doe het vlees in de wadjan en laat elke kant in ongeveer twee minuten bruin worden. Voeg daarna het overge bleven vocht toe en smoor de karbona des met een deksel op de wadjan op hoog vuur gedurende vijf minuten. benodigdheden (vier personen): olie halve tahoe (liefst verse uit het water) halve komkommer 1 ons taugeh (zonder worteldraden) 2 tl citroensap I el azijn 1 tl gembersap (weddang djahe) 2 el (beslist) zoete ketjap 3 tenen knoflook uitgeperst I kopje water bruine suiker Snij de tahoe in dobbelsteentjes van I kubieke cm. Bak deze in de olie licht bruin en laat ze hierna uitlekken. Snij de komkommer in dunne schijfjes. Neem de taugeh in een zeef en giet er kokend water over. De taugeh moet wel knapperig blijven. Neem een grote kom of slabak en meng hierin de citroensap, azijn, knoflook, gembersap, ketjap en water. Voeg hierbij de tahoe, komkom mer en taugeh en roer dit goed om. Eventueel, de suiker naar smaak toevoe gen. Het geheel, gedurende een half uur op een koude plaats laten staan, waarna het opgediend kan worden. Naar aanleiding van de oproep voor het recept van Ritja Ritja, in Moesson van 15 juni 1993 hebben wij een aantal reacties binnengekregen. Niet allen kunnen geplaatst worden, maar deze zijn wel doorgestuurd naar mevrouw Van Olden, die op zoek was naar het recept. Van de heer Jacobs ontvingen wij het navolgen de originele Javaanse recept, dat hij weer heeft gekregen van zijn Javaanse schoon moeder. Ook de andere inzenders/sters hartelijk dank. benodigdheden: niet te grote ui klein beetje trassi 1 flinke teen knoflook twee vingerdikte djahé (gemberwortel) ca. 2 cm 2 grote rode lombok I eierlepel zout 4 tomaten 4 blaadjes daon djeroek I blad verse salam laos sereh Bereiding: Bovenstaande ingrediënten in tjobek fijn maken (oeleken), waarna de 4 tomaten (ook oeleken), toegevoegd worden. Dit in een pan doen met 2 eetlepels olie. Wanneer dit gaat pruttelen de gebraden kip (of vis) bijvullen. Daarna de daon dje roek, salam, laos, djahé plus ongeveer 8 steeltjes sereh van plm. 6 cm toevoegen. Water bijvullen dat kip (of vis) onder water staat en geheel laten inkoken. In dezelfde Moesson vroeg mevrouw Van Dijken van Otterloo uit Amerika om de latijnse naam van Rosella, de roze blaadjes die haar moeder van een koop vrouw aan de deur kocht en er pudding van maakte. Ook hierop kwamen reac ties. De latijnse naam is 'Hibiscus Sabdariffa'. Roselle zijn de bloemknoppen van deze hibiscus, een rose kembang sepatu-achti- ge. Ze zijn rijk aan vitamine C. Rosella knoppen zijn in gedroogde vorm te koop o.a.voor het maken van glühwein. In o.a. het boek 'Fruit uit alle windstre ken' (Spectrum gids) wordt de plant beschreven. Namens mevrouw Van Dijken, bedanken wij alle inzenders/sters. 45

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1993 | | pagina 45