Restaurant Moesson
Lemper en de plastic fles
Op zoek naar een recept
Pipit Roti of
Boongkoo Roti
Een tropische verrassing in zilverfolie
Morgen wordt het een drukke dag: ieder
jaar pleeg ik weer een jaartje ouder te
worden en komt de familie. Fijn, ik hoef
hun nooit uit te nodigen, iedereen weet
dat de deur bij ons altijd open staat. Ik
vind een verjaardag, of je nu jong of oud
bent en dus altijd ouder wordt, een dag
die je minstens in familiekring moet vie
ren. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!
Maar voordat je zo ver bent. Eerst moet
je denken, wat kook ik, wat bak ik en
wanneer moet ik beginnen met de voor
bereiding. Ben je zover, dan moet je dat
bekende boodschappenlijstje samenstel
len en het ergste van alles, naar de win
kel en in de rij voor de kassa! De stroop,
de krupuk en de kacang kun je al een
paar dagen van tevoren bereiden en de
daarnaast benodigde frisdrank kun je
kopen.
Ik besloot eigenlijk al een paar weken
voor mijn verjaardag om weer eens lem-
per te maken. Ruim van tevoren waren
alle ingrediënten dan ook al in huis en
kon ik zo beginnen. Maar twee dagen
voor de drukke dag had ik eigenlijk geen
zin in al dat gedoe en al die plakkerige
handen en deed dus alsof ik het maar
vergat, totdat mijn man gisteren zei:
"Wanneer moet ik helpen met de lem
per?" Ik mompelde: "Och, weet ik nog
niet, 'k zie wel".
Eigenlijk is het niet zo'n heidens werk.
De ketan is zo gekocht, de bumbu en de
kip idem dito. Maar zie je dat voor je:
heb je net een kluitje ketan in je handen
netjes platgedrukt en wil je dat vullen,
gaat de telefoon! Bij jezelf mompel je dan
- even in de wachtkamer hoor, dit even
goed samendrukken en inrollen, handen
even wassen - en dan loop je naar de
telefoon en neem je de hoorn in je nog
vochtige hand. Hallo? Ja, net te laat dus!
Nou ja, die had haast, denk je dan.
Opnieuw een kluitje ketan in de hand en
ja, daar gaat de deurbel... alleen hierom
was me eigenlijk de lust een beetje ver
gaan. Maar toen mijn man zo lief aan
bood om te helpen, dacht ik dat hij ook
eigenlijk best wel zin in lemper had. Zo
ben ik vanmiddag dus in mijn eentje be
gonnen en herinnerde ik mij ineens, dat
ik laatst een tip van een kennisje kreeg.
Haar moeder rolde de lemper altijd in
een stukje van zo'n Dreftfles en het zou
prima gaan. Ik had toen ook reeds een
stukje van zo'n fles geknipt en in de keu
kenla gedaan. In het begin was het nog
een beetje kikoe, maar al bij het zesde
rolletje had ik de slag te pakken en raad
eens... ik kreeg maar één keer telefoon!
Dus als iemand het nog niet weet, pak
gewoon een lege ronde plastic fles. Snij
daar een stukje van een centimeter of 15
af en knip dit kokertje weer door, zodat
je het stukje plastic plat kunt leggen. Leg
op ongeveer de helft van het plastic een
kluitje ketan en druk dit plat door er het
andere deel overheen te leggen en de
ketan daarbij aan te drukken. Vul het
platte ketanplakje en vouw de boven- en
onderkant van de ketan over het vulsel
en rol de lemper in het plastic tot een
keurig rolletje. Bijvormen doe je dan als
er folie omheen komt. Ik stond er ver
baasd van dat ik het zo snel gefixt had en
direct daarna heb ik dit genoteerd.
Maudy Angenent
Tijdens afgelopen zomer waren wij in
Antwerpen. Al banjerend door de stra
ten zagen wij op een gevel de naam
'Moesson' staan. Het was een restaurant.
Natuurlijk meteen een foto gemaakt en
op de kleine menukaart gekeken die ach
ter het raam stond. Alleen Europese
gerechten stonden erop, maar één vis
schotel werd geserveerd met sojasaus.
Marianne van de Ven-Peeters
Mevrouw M. van Olden heeft al vaker
recepten gekregen via Moesson,
recepten die niet in haar (vele) kook
boeken staan. Nu is zij op zoek naar
het juiste recept voor Sambal Badjak
en Ajam Peniki. Wie kan mevrouw
Van Olden helpen?? Schrijft u naar de
redactie van Moesson dan sturen wij
de recepten door naar mevrouw Van
Olden.
In deze tijden waarin we allemaal wat
zuiniger moeten gaan doen is een recept
met als hoofdbestanddeel oud brood,
geen overbodige luxe. Het blijft zonde
om het in de vuilnisbak te gooien.
Probeer dit maar eens uit:
Neem een degan of jonge klapper. Het
vocht wordt in een pan opgevangen. Het
vruchtvlees er uit schrapen. Dan wordt
iedere boterham in vieren gesneden.
Neem een stuk aluminiumfolie. Doe daar
een plakje brood in, dan een laag klap
perschraapsel en zo verder om en om,
totdat de vier stukjes brood op zijn.
Daarover heen een beetje gesuikerd
klapperwater gieten. Dichtvouwen en
opstomen. Een heerlijke lekkernij.
Dit recept wordt eigenlijk, zoals u zult
begrijpen, in een pisangblad gemaakt,
maar bij gebrek aan pisangbomen in dit
land gebruiken wij folie.
34