Restaurant Moesson Lemper en de plastic fles Op zoek naar een recept Pipit Roti of Boongkoo Roti Een tropische verrassing in zilverfolie Morgen wordt het een drukke dag: ieder jaar pleeg ik weer een jaartje ouder te worden en komt de familie. Fijn, ik hoef hun nooit uit te nodigen, iedereen weet dat de deur bij ons altijd open staat. Ik vind een verjaardag, of je nu jong of oud bent en dus altijd ouder wordt, een dag die je minstens in familiekring moet vie ren. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Maar voordat je zo ver bent. Eerst moet je denken, wat kook ik, wat bak ik en wanneer moet ik beginnen met de voor bereiding. Ben je zover, dan moet je dat bekende boodschappenlijstje samenstel len en het ergste van alles, naar de win kel en in de rij voor de kassa! De stroop, de krupuk en de kacang kun je al een paar dagen van tevoren bereiden en de daarnaast benodigde frisdrank kun je kopen. Ik besloot eigenlijk al een paar weken voor mijn verjaardag om weer eens lem- per te maken. Ruim van tevoren waren alle ingrediënten dan ook al in huis en kon ik zo beginnen. Maar twee dagen voor de drukke dag had ik eigenlijk geen zin in al dat gedoe en al die plakkerige handen en deed dus alsof ik het maar vergat, totdat mijn man gisteren zei: "Wanneer moet ik helpen met de lem per?" Ik mompelde: "Och, weet ik nog niet, 'k zie wel". Eigenlijk is het niet zo'n heidens werk. De ketan is zo gekocht, de bumbu en de kip idem dito. Maar zie je dat voor je: heb je net een kluitje ketan in je handen netjes platgedrukt en wil je dat vullen, gaat de telefoon! Bij jezelf mompel je dan - even in de wachtkamer hoor, dit even goed samendrukken en inrollen, handen even wassen - en dan loop je naar de telefoon en neem je de hoorn in je nog vochtige hand. Hallo? Ja, net te laat dus! Nou ja, die had haast, denk je dan. Opnieuw een kluitje ketan in de hand en ja, daar gaat de deurbel... alleen hierom was me eigenlijk de lust een beetje ver gaan. Maar toen mijn man zo lief aan bood om te helpen, dacht ik dat hij ook eigenlijk best wel zin in lemper had. Zo ben ik vanmiddag dus in mijn eentje be gonnen en herinnerde ik mij ineens, dat ik laatst een tip van een kennisje kreeg. Haar moeder rolde de lemper altijd in een stukje van zo'n Dreftfles en het zou prima gaan. Ik had toen ook reeds een stukje van zo'n fles geknipt en in de keu kenla gedaan. In het begin was het nog een beetje kikoe, maar al bij het zesde rolletje had ik de slag te pakken en raad eens... ik kreeg maar één keer telefoon! Dus als iemand het nog niet weet, pak gewoon een lege ronde plastic fles. Snij daar een stukje van een centimeter of 15 af en knip dit kokertje weer door, zodat je het stukje plastic plat kunt leggen. Leg op ongeveer de helft van het plastic een kluitje ketan en druk dit plat door er het andere deel overheen te leggen en de ketan daarbij aan te drukken. Vul het platte ketanplakje en vouw de boven- en onderkant van de ketan over het vulsel en rol de lemper in het plastic tot een keurig rolletje. Bijvormen doe je dan als er folie omheen komt. Ik stond er ver baasd van dat ik het zo snel gefixt had en direct daarna heb ik dit genoteerd. Maudy Angenent Tijdens afgelopen zomer waren wij in Antwerpen. Al banjerend door de stra ten zagen wij op een gevel de naam 'Moesson' staan. Het was een restaurant. Natuurlijk meteen een foto gemaakt en op de kleine menukaart gekeken die ach ter het raam stond. Alleen Europese gerechten stonden erop, maar één vis schotel werd geserveerd met sojasaus. Marianne van de Ven-Peeters Mevrouw M. van Olden heeft al vaker recepten gekregen via Moesson, recepten die niet in haar (vele) kook boeken staan. Nu is zij op zoek naar het juiste recept voor Sambal Badjak en Ajam Peniki. Wie kan mevrouw Van Olden helpen?? Schrijft u naar de redactie van Moesson dan sturen wij de recepten door naar mevrouw Van Olden. In deze tijden waarin we allemaal wat zuiniger moeten gaan doen is een recept met als hoofdbestanddeel oud brood, geen overbodige luxe. Het blijft zonde om het in de vuilnisbak te gooien. Probeer dit maar eens uit: Neem een degan of jonge klapper. Het vocht wordt in een pan opgevangen. Het vruchtvlees er uit schrapen. Dan wordt iedere boterham in vieren gesneden. Neem een stuk aluminiumfolie. Doe daar een plakje brood in, dan een laag klap perschraapsel en zo verder om en om, totdat de vier stukjes brood op zijn. Daarover heen een beetje gesuikerd klapperwater gieten. Dichtvouwen en opstomen. Een heerlijke lekkernij. Dit recept wordt eigenlijk, zoals u zult begrijpen, in een pisangblad gemaakt, maar bij gebrek aan pisangbomen in dit land gebruiken wij folie. 34

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1993 | | pagina 34