Recept Roti koekoes O O Benodigheden: drie eieren 200 gram suiker een zakje vanillesuiker een eierdopje water 200 gram zelfrijzend bakmeel een snufje zout Eerst de eieren luchtig mixen (schuimig), daarna de suiker, vanillesuiker, zout en water toevoegen. Alles mixen tot het zeer luchtig is. Als laatste het gezeefde zelfrij zend bakmeel er snel doorheen mixen. In een rijststomer water aan de kook brengen. Het beslag in een schone (thee)doek in de vergiet van de stomer hangen, deksel erop. Plus minus een half uur laten stomen. Warm serveren met roomboter. Joyce Loderichs Wat weet u van de OKKERNOOT behalve dat U 'm kunt eten? De okkernoot wordt gerekend als de beste Amerikaanse contributie in Amerikaanse voedselring. Uit oude geschriften is gebleken dat Indianen deze heerlijke noten al aten voordat Europeanen voet aan wal zetten in Amerika. Deze statige bomen zijn familie van de hickory familie (pacana/pacané) die in het wild voorkomen De grootste groeperingen van deze bomen (die meer dan honderd jaar kunnen worden gevon den langs de oever van de Mississippy rivier in het zuidelijk gedeelte van de U.S. Zonder de huidige kommerciële machie- nes is het haast onmogelijk de noten in zijn geheel uit het harde omhulsel te halen. Doordat de noten nu meer gekulti- veerd zijn, zijn de noten nu groter, smakelijker en beter van kleur. Als noot zijn ze goed in ijscream en alle mogelijke koekjes en taarten. Een okkernootbomen "farm" beslaat ongeveer een 1000 acres met ongeveer 30.000 bomen. De investe ring in deze noten is zeer hoog, maar het betaald! De harde schil wordt tot poeder gemalen en gebruikt in de vlieg tuig industrie voor bespuiting van de allumini- um huid voor het reinigen en polijsten. 34 het werkt beter dan het "zandbelasting" proces. Speciale machines op wielen gaan in de "rijpe" tijd rond. De machine schud de boom waardoor de noten losla ten, waarna ze worden opgevangen of opgeraapt, gewassen, ontsmet en van de steeltjes ontdaan. Hierna worden ze naar grote gesorteerd, van de schil ontdaan en in akken gedaan. De kleine nootjes worden vergruisd voor de bakkerijen. Alles gaat machinaal met gebruik van water, vobrators en andere electronische apperatuur. De verdeling is als volgt: De kleine plus- minus 700 stuks per pond. Middelmaat 600 p.p. Xtra groot 500 per pond, jumbo 300 p.p. Xtra jumbo 250 stuks per pond. Alles plus- minus. De olie van de noot bevat ongeveer 90% unsaturated (onverzadigd) vet. Dit is de goede cholesterol vet. De noot bevat veel vitamine B6 ongekookt. Hier volgt een recept dat ik heb gebruikt bij ons Turkey- en kip festijn op 25 okto ber op Thanksgiving Day: Dit is ook een recept voor gebraden kip. 1 pond verse Cranberries (VEENbessen) 2 grote appels geschild en fijn gehakt 1 groot blik ananas in kleine stukjes 1 volle kop gestampte okkernoten sap van 2 of 3 sinaasappelen 21/i kop suiker 1 jigger Cognac of rum Mix alles goed in een schotel, dek het af en laat staan in de ijskast een uur voor het opdienen. Giet de jus over de kip of turkey. M.J. Buisman Recept Taogeh reboes Hoe vaak gebeurt het niet dat werkende mensen geen tijd hebben gehad om boodschappen te doen maar te moe zijn om nog de deur uit te gaan om te eten? Nou, bij ons heel vaak. Improviseren is niet mijn sterk ste kant, maar mijn man kan zowel koken "met voorbedach te rade" als koken met "restjes", improvise ren dus. En zijn geïmproviseerde gerech ten zijn meestal de lekkerste! Maar net zoals iedere bastaard hond uniek is, is een bij elkaar geflanst kostje ook uniek en meestal niet na te maken. Je eet het maar één keer want een volgende keer weet je niet meer wat er in ging. Dit verschijnsel ken ik van huis uit, want ik weet nog goed hoe mijn vader soms de keuken in liep met de bedoeling om iets te eten maar niets van zijn gading zag. Dan maakte hij de koelkast open om te kijken wat er nog aan groente lag en haalde er uit wat hem wel bruikbaar leek. Hij legde dat op het aanrecht en zette ondertussen een pan op het vuur. En weldra kwamen daar de lekkerste geuren van daan. Ik stond meestal zwijgzaam in de deuropening te kijken en te ruiken. Als hij klaar was zei hij altijd "Wil je ook?". Ja natuur lijk. En als ik tijdens het eten vroeg "wat is dit?" en hij haalde zijn schouders op, dan wist ik het wel. Uit een Tong Tong van bijna 30 jaar gele den dit "recept" van Tjalie Robinson: Als ik trek heb in een klein hapje, en niets in de keuken staat me aan, maak ik mijn eigen taogeh reboes. Dat is dus die (min der bekende) hap van de kleine man van de straat in Indonesië. Alleen hebben we hier geen ontjom, maar we kunnen ons redden met surrogaat. Het gaat als volgt: Zet een koekepan op het vuur en mep er een kluitje boter of margarine in. Laten smelten. Kopje water erbij. Zout en peper erbij. Laten koken. Nu een handjevol gedroogde garnalen erin, die tevoren enige tijd geweekt zijn. Twee lepels jus erbij (van kip of vlees; dit ter vervanging van de ontjom) en dan wat fijngesneden uien of prei of selderie of kool en tenslot te een "flinke greep" taogeh. Gongsèng. Niet te lang tot de taogeh helemaal flens is of doorgekookt. Moet krsk- krsk blijven. Vlug van de pan op het bord. Taroh! Die zurige frisse smaak van de kiemen is heerlijk en geurig. Voedzaam en toch niet aanzettend (als u tenminste niet met sju of kip of vlees gaat góóien!) Het is een "mager" potje en toch voor de afwisseling erg lekker. U kunt er ook stukjes tahoe, tomaat, tempeh of vlees bij doen. Net zo luxe als u zelf wilt. U kunt bij gebrek aan sju ook wat reepjes spek bakken voordat het water erbij komt. Als u niet van vlees houdt, laat dan wat kleingesneden cham pignons aanbruinen in de margarine. U kunt alle kanten op, maar wees voor het welzijn van de buik eens matig! Moesson houdt zich aanbevolen voor dergelijke improvisaties! VB

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1994 | | pagina 34