Recept Roti koekoes
O
O
Benodigheden:
drie eieren
200 gram suiker
een zakje vanillesuiker
een eierdopje water
200 gram zelfrijzend bakmeel
een snufje zout
Eerst de eieren luchtig mixen (schuimig),
daarna de suiker, vanillesuiker, zout en
water toevoegen. Alles mixen tot het zeer
luchtig is. Als laatste het gezeefde zelfrij
zend bakmeel er snel doorheen mixen.
In een rijststomer water aan de kook
brengen. Het beslag in een schone
(thee)doek in de vergiet van de stomer
hangen, deksel erop. Plus minus een half
uur laten stomen.
Warm serveren met roomboter.
Joyce Loderichs
Wat weet u van de OKKERNOOT
behalve dat U 'm kunt eten?
De okkernoot wordt gerekend als de
beste Amerikaanse contributie in
Amerikaanse voedselring. Uit oude
geschriften is gebleken dat Indianen
deze heerlijke noten al aten voordat
Europeanen voet aan wal zetten in
Amerika. Deze statige bomen zijn familie
van de hickory familie (pacana/pacané)
die in het wild voorkomen De grootste
groeperingen van deze bomen (die meer
dan honderd jaar kunnen worden gevon
den langs de oever van de Mississippy
rivier in het zuidelijk gedeelte van de U.S.
Zonder de huidige kommerciële machie-
nes is het haast onmogelijk de noten in
zijn geheel uit het harde omhulsel te
halen. Doordat de noten nu meer gekulti-
veerd zijn, zijn de noten nu groter,
smakelijker en beter van kleur. Als noot
zijn ze goed in ijscream en alle mogelijke
koekjes en taarten. Een okkernootbomen
"farm" beslaat ongeveer een 1000 acres
met ongeveer 30.000 bomen. De investe
ring in deze noten is zeer hoog, maar het
betaald! De harde schil wordt tot poeder
gemalen en gebruikt in de vlieg tuig
industrie voor bespuiting van de allumini-
um huid voor het reinigen en polijsten.
34
het werkt beter dan het "zandbelasting"
proces. Speciale machines op wielen
gaan in de "rijpe" tijd rond. De machine
schud de boom waardoor de noten losla
ten, waarna ze worden opgevangen of
opgeraapt, gewassen, ontsmet en van de
steeltjes ontdaan. Hierna worden ze naar
grote gesorteerd, van de schil ontdaan
en in akken gedaan.
De kleine nootjes worden vergruisd voor
de bakkerijen. Alles gaat machinaal met
gebruik van water, vobrators en andere
electronische apperatuur. De verdeling is
als volgt: De kleine plus- minus 700 stuks
per pond. Middelmaat 600 p.p. Xtra groot
500 per pond, jumbo 300 p.p. Xtra jumbo
250 stuks per pond. Alles plus- minus.
De olie van de noot bevat ongeveer 90%
unsaturated (onverzadigd) vet. Dit is de
goede cholesterol vet. De noot bevat veel
vitamine B6 ongekookt.
Hier volgt een recept dat ik heb gebruikt
bij ons Turkey- en kip festijn op 25 okto
ber op Thanksgiving Day:
Dit is ook een recept voor gebraden kip.
1 pond verse Cranberries (VEENbessen)
2 grote appels geschild en fijn gehakt
1 groot blik ananas in kleine stukjes
1 volle kop gestampte okkernoten
sap van 2 of 3 sinaasappelen
21/i kop suiker
1 jigger Cognac of rum
Mix alles goed in een schotel, dek het af
en laat staan in de ijskast een uur voor
het opdienen. Giet de jus over de kip of
turkey.
M.J. Buisman
Recept Taogeh reboes
Hoe vaak gebeurt het niet dat werkende
mensen geen tijd hebben gehad om
boodschappen te doen maar te moe zijn
om nog de deur uit te gaan om te eten?
Nou, bij ons heel vaak. Improviseren is
niet mijn sterk ste kant, maar mijn man
kan zowel koken "met voorbedach te
rade" als koken met "restjes", improvise
ren dus. En zijn geïmproviseerde gerech
ten zijn meestal de lekkerste! Maar net
zoals iedere bastaard hond uniek is, is
een bij elkaar geflanst kostje ook uniek
en meestal niet na te maken. Je eet het
maar één keer want een volgende keer
weet je niet meer wat er in ging. Dit
verschijnsel ken ik van huis uit, want ik
weet nog goed hoe mijn vader soms de
keuken in liep met de bedoeling om iets
te eten maar niets van zijn gading zag.
Dan maakte hij de koelkast open om te
kijken wat er nog aan groente lag en
haalde er uit wat hem wel bruikbaar leek.
Hij legde dat op het aanrecht en zette
ondertussen een pan op het vuur. En
weldra kwamen daar de lekkerste geuren
van daan. Ik stond meestal zwijgzaam in
de deuropening te kijken en te ruiken. Als
hij klaar was zei hij altijd "Wil je ook?". Ja
natuur lijk. En als ik tijdens het eten
vroeg "wat is dit?" en hij haalde zijn
schouders op, dan wist ik het wel.
Uit een Tong Tong van bijna 30 jaar gele
den dit "recept" van Tjalie Robinson:
Als ik trek heb in een klein hapje, en niets
in de keuken staat me aan, maak ik mijn
eigen taogeh reboes. Dat is dus die (min
der bekende) hap van de kleine man van
de straat in Indonesië. Alleen hebben we
hier geen ontjom, maar we kunnen ons
redden met surrogaat. Het gaat als volgt:
Zet een koekepan op het vuur en mep er
een kluitje boter of margarine in. Laten
smelten. Kopje water erbij. Zout en peper
erbij. Laten koken. Nu een handjevol
gedroogde garnalen erin, die tevoren
enige tijd geweekt zijn. Twee lepels jus
erbij (van kip of vlees; dit ter vervanging
van de ontjom) en dan wat fijngesneden
uien of prei of selderie of kool en tenslot
te een "flinke greep" taogeh. Gongsèng.
Niet te lang tot de taogeh helemaal flens
is of doorgekookt. Moet krsk- krsk blijven.
Vlug van de pan op het bord. Taroh!
Die zurige frisse smaak van de kiemen is
heerlijk en geurig. Voedzaam en toch niet
aanzettend (als u tenminste niet met sju
of kip of vlees gaat góóien!) Het is een
"mager" potje en toch voor de afwisseling
erg lekker. U kunt er ook stukjes tahoe,
tomaat, tempeh of vlees bij doen. Net zo
luxe als u zelf wilt. U kunt bij gebrek aan
sju ook wat reepjes spek bakken voordat
het water erbij komt. Als u niet van vlees
houdt, laat dan wat kleingesneden cham
pignons aanbruinen in de margarine. U
kunt alle kanten op, maar wees voor het
welzijn van de buik eens matig!
Moesson houdt zich aanbevolen voor
dergelijke improvisaties!
VB