Besengek Tegal 1 kip Samoosas Inge Dümpel Mijn opa en oma van vaders kant hebben lang in Tegal gewoond en zijn daar ook overleden. Bij het doorbladeren van één van mijn kookboeken vond ik onder staand recept. En al is er geen wezenlijk verschil met de gewone besengek, for sentimental reasons: 1 kop santen beetje zout en suiker 1 eetl. assemwater 1 spriet sereh 2 daun jeruk purut 2 eetl. olie Bumbus: 1 volle theel. ketumbar halve theel. jintan 2 teentjes knoflook 4 sjalotten 4 schijfjes kunyit of 1 theel. kunyit in poedervorm 4 schijfjes laos 4 kemiries 1 theel. trasi 2 rode lomboks Maak de bumbus fijn en fruit alles in de warme olie. Voeg dan de sereh, daun jeruk purut, de santen en de kip toe.Temper het vuur en laat de kip gaar worden. Af en toe omdraaien. Doe de kip daarna over in een vuurvaste schaal met de bumbus erop en stop deze in een warme oven (175 gr. of gasstand 4). Na een kwartiertje eruit halen. De kip kan ook even geroosterd worden. Op een warme dag buiten op de barbe cue; wedden dat de buren komen vragen wat er zo lekker ruikt en of ze mogen proeven? Verder bladerend in dit kookboek lees ik dat de voedingswaarde van witte of paar se ubi volkomen gelijk is aan de voe dingswaarde van de oranje ubi, op één belangrijk verschil na: in oranje ubi zit veel vitamine A en in witte of paarse ubi niet. Ubi kun je, net als de aardappel, in de schil in ruim water koken, schillen, een beetje geraspte klapper en gesmolten gula jawa of witte suiker erbij. Heerlijk op elk moment van de dag. Een beetje vreemd vond ik hete blik sem van ubi. Je hebt er 1 kg ubi, 1 ana nas (vers) boter, peper en zout voor nodig. Ubi schillen, gaarkoken. Ananas raspen en door de ubi stampen. Op smaak maken met boter, peper en zout. Ik deed er een half bakje zure room door heen, wat de smaak zachter maakte. Elk jaar is er op de school waar ik heb gewerkt een zogeheten Projectweek. Dan staat één land of meerdere landen centraal en hebben alle vakken een link met deze landen. Op één van die dagen wordt er een hele dag lesgegeven in niet- schoolse vakken, bijvoorbeeld dansen, muziek en koken. En voor dit laatste word ik altijd gevraagd. Vorig jaar was dit land Indonesië. Het was lastig om lempers te maken, gaat u eens na zeven keer vijfentwintig leerlingen per vijftig minuten. Eerst instru eren, voordoen enzovoorts. Samen met een vriendin van mij die mee zou helpen besloten we lumpia's te maken. Vulling van tevoren maken en de vellen zijn gelukkig zo te koop. Dit jaar besloten we iets anders te maken, namelijk SAMOOSAS, een soort gevulde deegenvelopjes die je ook in olie moet bakken en waar je ook lumpiavellen bij kunt gebruiken. Hier volgt het recept dat afkomstig is uit India. Vulling voor +/- 40 stuks 2 eetl. olie 2 teentjes fijngehakte knoflook 2 theel. fijngehakte verse gember 3 theel. kerriepoeder 1 theel. zout 1 eetl. azijn of citroensap 400 gram gehakt van rundvlees of fijngehakt lamsvlees +/- 1 dl. kokend water 2 eetl. fijngehakte verse muntblaadjes of peterselieblaadjes 2 eetl. garam massala olie voor de frituur Verhit de 2 eetlepels olie en fruit de knof look en de gember even aan. Voeg dan de kerriepoeder, het zout en azijn of citroensap toe. Roer goed om en voeg er dan het gehakt bij. Goed omscheppen tot het gehakt rul is. Voeg dan het water toe en laat alles op een laag vuur zo'n tien minuten pruttelen. Neem dan het deksel van de pan en laat het vocht verdampen. Doe er vervolgens de garam massala en de munt- of peterselieblaadjes bij. Goed omroeren, pan van het vuur nemen en laten afkoelen. Neem dan een lumpiavel, doe er wat vul ling op en vouw zoals op onderstaande tekening. Het moet een plat 'pakje' wor den en de samoosa moet ongeveer vier bij acht centimeter worden als hij klaar is. vulling dichtvouwen dichtrollen Garam massala is een mengsel van gemalen kruiden en specerijen. U kunt best een potje van dit mengsel maken. Op een donkere plek bewaren. 4 eetl. ketoembar 2 eetl. djinten 1 eetl. zwarte peper 2 theel. kardamon 3 eetl. kaneelpoeder 1 theel. kruidnagelpoeder 1 hele muskaatnoot fijnraspen of 2 eetl. poeder. Al deze ingrediënten goed vermengen en in een goed afgesloten potje bewaren. 34

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1994 | | pagina 34