Besengek Tegal
1 kip
Samoosas
Inge Dümpel
Mijn opa en oma van vaders kant hebben
lang in Tegal gewoond en zijn daar ook
overleden. Bij het doorbladeren van één
van mijn kookboeken vond ik onder
staand recept. En al is er geen wezenlijk
verschil met de gewone besengek, for
sentimental reasons:
1 kop santen
beetje zout en suiker
1 eetl. assemwater
1 spriet sereh
2 daun jeruk purut
2 eetl. olie
Bumbus:
1 volle theel. ketumbar
halve theel. jintan
2 teentjes knoflook
4 sjalotten
4 schijfjes kunyit of
1 theel. kunyit in poedervorm
4 schijfjes laos
4 kemiries
1 theel. trasi
2 rode lomboks
Maak de bumbus fijn en fruit alles in de
warme olie. Voeg dan de sereh, daun
jeruk purut, de santen en de kip
toe.Temper het vuur en laat de kip gaar
worden. Af en toe omdraaien. Doe de kip
daarna over in een vuurvaste schaal met
de bumbus erop en stop deze in een
warme oven (175 gr. of gasstand 4). Na
een kwartiertje eruit halen.
De kip kan ook even geroosterd worden.
Op een warme dag buiten op de barbe
cue; wedden dat de buren komen vragen
wat er zo lekker ruikt en of ze mogen
proeven?
Verder bladerend in dit kookboek lees ik
dat de voedingswaarde van witte of paar
se ubi volkomen gelijk is aan de voe
dingswaarde van de oranje ubi, op één
belangrijk verschil na: in oranje ubi zit
veel vitamine A en in witte of paarse ubi
niet.
Ubi kun je, net als de aardappel, in de
schil in ruim water koken, schillen, een
beetje geraspte klapper en gesmolten
gula jawa of witte suiker erbij. Heerlijk op
elk moment van de dag.
Een beetje vreemd vond ik hete blik
sem van ubi. Je hebt er 1 kg ubi, 1 ana
nas (vers) boter, peper en zout voor
nodig. Ubi schillen, gaarkoken. Ananas
raspen en door de ubi stampen. Op
smaak maken met boter, peper en zout.
Ik deed er een half bakje zure room door
heen, wat de smaak zachter maakte.
Elk jaar is er op de school waar ik heb
gewerkt een zogeheten Projectweek.
Dan staat één land of meerdere landen
centraal en hebben alle vakken een link
met deze landen. Op één van die dagen
wordt er een hele dag lesgegeven in niet-
schoolse vakken, bijvoorbeeld dansen,
muziek en koken. En voor dit laatste
word ik altijd gevraagd. Vorig jaar was dit
land Indonesië.
Het was lastig om lempers te maken,
gaat u eens na zeven keer vijfentwintig
leerlingen per vijftig minuten. Eerst instru
eren, voordoen enzovoorts. Samen met
een vriendin van mij die mee zou helpen
besloten we lumpia's te maken. Vulling
van tevoren maken en de vellen zijn
gelukkig zo te koop.
Dit jaar besloten we iets anders te
maken, namelijk SAMOOSAS, een soort
gevulde deegenvelopjes die je ook in olie
moet bakken en waar je ook lumpiavellen
bij kunt gebruiken.
Hier volgt het recept dat afkomstig is uit
India.
Vulling voor +/- 40 stuks
2 eetl. olie
2 teentjes fijngehakte knoflook
2 theel. fijngehakte verse gember
3 theel. kerriepoeder
1 theel. zout
1 eetl. azijn of citroensap
400 gram gehakt van rundvlees of
fijngehakt lamsvlees
+/- 1 dl. kokend water
2 eetl. fijngehakte verse muntblaadjes of
peterselieblaadjes
2 eetl. garam massala
olie voor de frituur
Verhit de 2 eetlepels olie en fruit de knof
look en de gember even aan. Voeg dan
de kerriepoeder, het zout en azijn of
citroensap toe. Roer goed om en voeg er
dan het gehakt bij. Goed omscheppen tot
het gehakt rul is. Voeg dan het water toe
en laat alles op een laag vuur zo'n tien
minuten pruttelen. Neem dan het deksel
van de pan en laat het vocht verdampen.
Doe er vervolgens de garam massala en
de munt- of peterselieblaadjes bij. Goed
omroeren, pan van het vuur nemen en
laten afkoelen.
Neem dan een lumpiavel, doe er wat vul
ling op en vouw zoals op onderstaande
tekening. Het moet een plat 'pakje' wor
den en de samoosa moet ongeveer vier
bij acht centimeter worden als hij klaar is.
vulling
dichtvouwen
dichtrollen
Garam massala is een mengsel van
gemalen kruiden en specerijen. U kunt
best een potje van dit mengsel maken.
Op een donkere plek bewaren.
4 eetl. ketoembar
2 eetl. djinten
1 eetl. zwarte peper
2 theel. kardamon
3 eetl. kaneelpoeder
1 theel. kruidnagelpoeder
1 hele muskaatnoot fijnraspen of
2 eetl. poeder.
Al deze ingrediënten goed vermengen
en in een goed afgesloten potje bewaren.
34