Toppa Lada a la Nancy Koenjit geelwortel kurkuma Nasi Koening Kerrie Bengala Ka re Ayam Boeboer ketan itam Inge Dümpel Dit gerecht komt uit Ujung Pandang (Makassar) en het recept kreeg ik van Nancy, die onvoorstelbaar goed kan koken. 1 kg. riblappen 3 kemiries 2 a 3 uien 2 daun salam stukje sereh 2 eetl. assemwater, tegenwoordig in pot jes te koop 3 eetl. ketjap zout naar smaak 1 eetl. sambal oelek of meer naar smaak +/- 1 eetl. trassi 1 eetl. suiker 3 plakken laos Uien, kemiries, sambal, trassi, sereh en laos fijnmaken en dan in wat olie fruiten. Vlees, in blokjes gesneden, bij het krui denmengsel doen. Goed omroeren. Assemwater, ketjap en suiker toevoegen. Het vlees moet net bedekt zijn. Op zacht vuur laten sudderen, ongeveer 1 uur. N.B. Het vlees moet in blokjes gesneden zijn. Deze specerij wordt in vele keukens gebruikt, waaronder de Indonesische en de Indiase. Behalve als specerij en ook om het gerecht een gele kleur te geven is de geelwortel te gebruiken als geneesmiddel bij maagklachten. Hieronder volgt een recept voor 4 koppen rijst, 1 glas santen, 2 blaadjes daun pandan, 2 djeroek poeroet blaadjes, 1 eetlepel koenjit en wat zout. Was de rijst en kook hem halfgaar. Kook de santen met de kruiderijen. Giet dit gele mengsel door een zeef over de rijst. Laat dit minstens een half uur toegedekt staan en stoom de rijst dan verder gaar. N.B. Voor het aromastoom (koekoes) kook ik altijd een stukje daun pandan mee. Voor het opdienen eruit halen. Er is ook pandanrijst te koop. Heerlijk geurig maar een stuk duurder dan de gewone rijst. Van het volgende gerecht kunt u best een grote hoeveelheid maken. Een deel kunt u invriezen voor de onverwachte eter bijvoorbeeld, of voor zoon- of doch terlief die in het weekend thuiskomt en voor het weggaan even bij u gaat "winkelen". Kook 1 kg magere of doorregen runder lappen gaar. Wanneer alles goed kookt het schuim afscheppen. Stamp of oelek dan de volgende boemboes fijn: wat geraspte muskaatnoot, 6 kruidnagels, 10 korrels witte peper, 2 theelepels koenjit, 6 sjalotten, 2 lomboks, 4 teentjes knoflook en een beetje trassi. Fruit dit alles in 2 eetlepels olie in een ruime pan met stevi ge bodem. Doe het vlees en de bouillon erbij en laat alles zachtjes pruttelen tot de bouillon tot circa de helft is ingekookt. Het vlees in kleine stukken snijden en terug doen in de pan. Opgediend met witte rijst, een schaaltje gesneden komkommer en eventueel nog sambal voor de liefhebber is dit lekker makkelijk wanneer u het erg druk heeft. Koenjit is ook een belangrijk onderdeel bij allerlei kerriemengsels.Afhankelijk van uw smaak kunt u een kerriemengsel pittig maken, bijvoorbeeld de Indiase "madras- kerrie"of de kerrie Djawa die zachter van smaak is. Behalve het kerriemengsel (kerrie komt van kari, dat saus betekent) bestaat er ook nog een kerrieplant, afkomstig uit India. De kerrieplant ver spreidt een geur die aan kerrie doet den ken. 400 gram kipfilet, 3 aardappels, 2 glazen santen, of 1/3 blok santen opgelost in 2 glazen water. Wat de kruiderijen betreft heeft u nodig: 2 theelepels ketoembar, 1 theelepel djin- tan, 2 theelepels koenjit, 4 sjalotten, 2 teentjes knoflook, 1- 2 rode lomboks, 2 kemiris, 2 eetlepels asemwa ter, 2 daun djeroek poeroet en wat zout. Snijdt het kippevlees in blokjes. Stamp of oelek de kruiden fijn behalve de djeroek poeroet. Fruit de kruiden in 2 eetlepels olie en voeg er dan het kippevlees aan toe. Schep alles goed om en voeg dan de santen en de in stukken gesneden aardappels toe. Zachtjes laten koken tot de kip gaar is en het vocht een beetje verdampt is. Natuurlijk kunt u ook andere delen van een kip gebruiken. Ik ben dol op kluiven en neem daarom graag de poten. Tegenwoordig kunt u kemiripasta kopen en kant- en- klare asemwater. Het liefst maak ik mijn asemwater door asem aan te lengen met water. Toen ik een paar maanden geleden in Indonesië rondreisde, was mijn reisge noot stomverbaasd wat je alniet kon ont bijten, behalve brood. Aanvankelijk nog wat voorzichtig, maar toch steeds dap perder waagde hij zich aan de plaatselij ke mogelijkheden van pisang goreng tot nasi goreng 's morgens om 7 uur. Het lekkerst vond hij boeboer ayam. Rijst in kippebouillon tot pap gekookt, wat gebak ken uitjes en fijngesneden peterselie ero ver strooien. Eventueel een beetje citroensap door het mengsel roeren. Ik zei dat hij ook eens een zoete boeboer moest proeven, bijvoorbeeld boeboer ketan itam. Mja, ging wel. Je hebt 100 gram zwarte ketan nodig, ongeveer 2 deciliter water, 1 rondje goela djawa, daun pandan en wat zout. Week de gewassen ketan een half uur en zet de ketan op met het water, zout, goela djawa en de daun pandan. Op een heel zacht vuurtje gaar laten worden. Intussen kunt u het sausje maken van 2 deciliter santen met wat zout. Dit al roe rende even opkoken. De combinatie van zoet met zout is heerlijk. De omgekeerde versie moest natuurlijk ook geprobeerd worden, namelijk boe boer ketan poetih. Hiervoor heb je 100 gram witte ketan nodig en verder dezelf de benodigdheden als bij de boeboer ketan itam. Maar nu kook je de ketan in de santen en maakt een sausje van de goela djawa en wat water. Zorg dat de saus wat dik blijft.Doe er eventueel een schep witte suiker bij. 34

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1994 | | pagina 34