Inge Dümpel
PALA of NOOTMUSKAAT
Ergens heb ik gelezen dat de Portugees
d'Abreo de eerste Europeaan was die in
1512 op het eiland Banda de nootmus
kaat ontdekte. Vers geraspte nootmus
kaat, geraspt op zo'n hele kleine rasp.
In Europese gerechten wordt nootmus
kaat vrij veel gebruikt bij het koken, om
gehakt aan te maken bijvoorbeeld, of
over de bloemkool.
In Indonesië wordt deze specerij dikwijls
gebruikt bij zoete gerechten, spekkoek
bijvoorbeeld. Na enig zoeken vond ik het
volgende recept.
KUE PAGI (een soort ontbijtkoek)
U heeft hiervoor nodig:
6 eieren
350 gram geraspte goela djawa
250 gram bloem
2 theelepels kaneel
3 theelepels kruidnagel
2 theelepels nootmuskaat
2 eetlepels fijngesneden sucade
Splits de eieren en sla de eiwitten stijf.
Klop de eierdooiers met de suiker en wat
zout tot de massa wat dikkig is. Zeef de
bloem met de specerijen boven de
eierenmassa en schep alles voorzichtig
door elkaar. Voeg dan voorzichtig het
stijfgeslagen eiwit erbij. Doe het beslag in
een ingevette bakvorm. Ik strooi er na het
invetten altijd wat paneermeel overheen,
dan laat de koek gemakkelijker los.
Strooi als laatste de sucade over het
deeg en bak de koek in een voorver
warmde oven op 175 graden of gasstand
4 in circa drie kwartier gaar.
Gebruik een satéprikker om te controle
ren of de koek gaar is.
Keer de koek om en laat deze op een
taartrooster afkoelen.
Het maakt al een heel verschil wanneer u
de nootmuskaat zelf raspt. Deze koek
kun je in een koektrommel wel zo'n twee
weken goed houden.
In Indonesië worden er regelmatig ari-
sans gehouden. Elke maand komt een
groep dames bij elkaar en elk stort een
bepaald bedrag.
Dan worden er loten gemaakt naargelang
het aantal dames. De bedoeling is dat
iedereen een keer aan de beurt komt.
Wanneer er in een bepaald gezin bijvoor
beeld een sterfgeval is dan krijgt die per
soon het geld. Ik ben één keertje meege-
weest en het was heel gezellig, ledereen
neemt wat lekkers mee.
Het onderstaande recept kreeg ik van
een van de dames.
PACRI ANANAS
3 eetlepels olie, 350 cc water, 2 eetlepels
azijn, 6 rode lomboks, 3 groene lomboks,
3 tjabe rawit (of meer als u van erg heet
houdt), 4 teentjes knoflook, zout, 1 eetle
pel suiker en 1 verse ananas.
Schil de ananas en snijd hem in plakken
van ca. 1 cm.
Wrijf drie rode lomboks met de knoflook,
zout en suiker fijn.
Fruit dit mengsel in wat olie.
Snijd de rest van de lombok in stukken
van ca. 1 cm en snijd de ananas in blok
jes. Doe het water en de azijn bij het krui
denmengsel en breng dit aan de kook.
Voeg dan de rest van de lombok en de
ananas toe en laat dit 3- 5 minuten
koken. Het gerecht moet zoetzuur van
smaak zijn.
Dit gerecht is lekker in combinatie met
een kipgerecht.
In een tweedehands boekenwinkel vond
ik een kookboek, een herdruk van:
Menu's en recepten van de
Vereenigingen van huisvrouwen in
Nederlands Oost- Indië uit 19341! Voor
elke dag van het jaar een menu, maar
helemaal niet uitsluitend Indonesische
gerechten.
Op 21 juni bijvoorbeeld staat het volgen
de menu: uiensoep, soezen gevuld met
kipperagoüt, lamscoteletten met cham
pignonsaus en doperwten en als toetje
jacobischelpen met citroenvla.
Hoe blijf ik slank?
Op zondag wordt er uitgebreid Indisch
gekookt. Op zondag 15 juli kon men de
volgende rijsttafel maken:
rijst, piendang ketjap van vlees, sambe-
lans: lombok hidjau, kemiri, oedang, lalap
manga, gehakt van kip, gevulde grote
lomboks, saté bumbu kerrie, oerap van
verse groentensoorten, atjar chutney en
djeruk manis compote.
Dat wordt echt "oeloer kolor" ofwel, maak
de broekriem wat losser.
ATJAR CHUTNEY
5 harde manga's,
2 bombay uien,
minstens een halve bol knoflook teentjes,
50 gram zout,
een stuk djahe van ca. 3 cm,
5 rode lomboks,
125 gram goela djawa, een halve liter
azijn en
50 gram rozijnen.
Schil de manga's en snijd ze in grove
stukken. Kook dit in de azijn tot moes,of
tot de stukken heel zacht zijn. Net wat u
lekker vindt.Kook de goela djawa met wat
water tot stroop.De uien en de helft van
de gember fijnstampen. De andere helft
van de gember in heel fijne plakjes snij
den, evenals de lomboks. Voeg de
stroop, de kruiden en de rozijnen bij het
moes en kook dit alles onder goed roeren
een minuut of 10.
In lege pindakaaspotjes bewaren die u
eerst goed in kokend water hebt omge
spoeld. Leuk om weg te geven.
39