Inge Dümpel PALA of NOOTMUSKAAT Ergens heb ik gelezen dat de Portugees d'Abreo de eerste Europeaan was die in 1512 op het eiland Banda de nootmus kaat ontdekte. Vers geraspte nootmus kaat, geraspt op zo'n hele kleine rasp. In Europese gerechten wordt nootmus kaat vrij veel gebruikt bij het koken, om gehakt aan te maken bijvoorbeeld, of over de bloemkool. In Indonesië wordt deze specerij dikwijls gebruikt bij zoete gerechten, spekkoek bijvoorbeeld. Na enig zoeken vond ik het volgende recept. KUE PAGI (een soort ontbijtkoek) U heeft hiervoor nodig: 6 eieren 350 gram geraspte goela djawa 250 gram bloem 2 theelepels kaneel 3 theelepels kruidnagel 2 theelepels nootmuskaat 2 eetlepels fijngesneden sucade Splits de eieren en sla de eiwitten stijf. Klop de eierdooiers met de suiker en wat zout tot de massa wat dikkig is. Zeef de bloem met de specerijen boven de eierenmassa en schep alles voorzichtig door elkaar. Voeg dan voorzichtig het stijfgeslagen eiwit erbij. Doe het beslag in een ingevette bakvorm. Ik strooi er na het invetten altijd wat paneermeel overheen, dan laat de koek gemakkelijker los. Strooi als laatste de sucade over het deeg en bak de koek in een voorver warmde oven op 175 graden of gasstand 4 in circa drie kwartier gaar. Gebruik een satéprikker om te controle ren of de koek gaar is. Keer de koek om en laat deze op een taartrooster afkoelen. Het maakt al een heel verschil wanneer u de nootmuskaat zelf raspt. Deze koek kun je in een koektrommel wel zo'n twee weken goed houden. In Indonesië worden er regelmatig ari- sans gehouden. Elke maand komt een groep dames bij elkaar en elk stort een bepaald bedrag. Dan worden er loten gemaakt naargelang het aantal dames. De bedoeling is dat iedereen een keer aan de beurt komt. Wanneer er in een bepaald gezin bijvoor beeld een sterfgeval is dan krijgt die per soon het geld. Ik ben één keertje meege- weest en het was heel gezellig, ledereen neemt wat lekkers mee. Het onderstaande recept kreeg ik van een van de dames. PACRI ANANAS 3 eetlepels olie, 350 cc water, 2 eetlepels azijn, 6 rode lomboks, 3 groene lomboks, 3 tjabe rawit (of meer als u van erg heet houdt), 4 teentjes knoflook, zout, 1 eetle pel suiker en 1 verse ananas. Schil de ananas en snijd hem in plakken van ca. 1 cm. Wrijf drie rode lomboks met de knoflook, zout en suiker fijn. Fruit dit mengsel in wat olie. Snijd de rest van de lombok in stukken van ca. 1 cm en snijd de ananas in blok jes. Doe het water en de azijn bij het krui denmengsel en breng dit aan de kook. Voeg dan de rest van de lombok en de ananas toe en laat dit 3- 5 minuten koken. Het gerecht moet zoetzuur van smaak zijn. Dit gerecht is lekker in combinatie met een kipgerecht. In een tweedehands boekenwinkel vond ik een kookboek, een herdruk van: Menu's en recepten van de Vereenigingen van huisvrouwen in Nederlands Oost- Indië uit 19341! Voor elke dag van het jaar een menu, maar helemaal niet uitsluitend Indonesische gerechten. Op 21 juni bijvoorbeeld staat het volgen de menu: uiensoep, soezen gevuld met kipperagoüt, lamscoteletten met cham pignonsaus en doperwten en als toetje jacobischelpen met citroenvla. Hoe blijf ik slank? Op zondag wordt er uitgebreid Indisch gekookt. Op zondag 15 juli kon men de volgende rijsttafel maken: rijst, piendang ketjap van vlees, sambe- lans: lombok hidjau, kemiri, oedang, lalap manga, gehakt van kip, gevulde grote lomboks, saté bumbu kerrie, oerap van verse groentensoorten, atjar chutney en djeruk manis compote. Dat wordt echt "oeloer kolor" ofwel, maak de broekriem wat losser. ATJAR CHUTNEY 5 harde manga's, 2 bombay uien, minstens een halve bol knoflook teentjes, 50 gram zout, een stuk djahe van ca. 3 cm, 5 rode lomboks, 125 gram goela djawa, een halve liter azijn en 50 gram rozijnen. Schil de manga's en snijd ze in grove stukken. Kook dit in de azijn tot moes,of tot de stukken heel zacht zijn. Net wat u lekker vindt.Kook de goela djawa met wat water tot stroop.De uien en de helft van de gember fijnstampen. De andere helft van de gember in heel fijne plakjes snij den, evenals de lomboks. Voeg de stroop, de kruiden en de rozijnen bij het moes en kook dit alles onder goed roeren een minuut of 10. In lege pindakaaspotjes bewaren die u eerst goed in kokend water hebt omge spoeld. Leuk om weg te geven. 39

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1994 | | pagina 39