In Indonesië heb je onder andere het damesblad Femina waar vele recepten in staan. Het volgende visrecept is zeker voldoende voor acht personen. U kunt natuurlijk een deel invriezen. Zij gebrui ken ikan tongkol, wij houden het op tonijn. Tonijn in gele saus 1 grote tonijn van ruim 1 kg.,1 V4 theelepel (zee)zout, 1 djeruk nipis of citroen, een halve blok santen, 114 eetlepel olie, 5 tjabe rawit, 4 groene lomboks Bumbu om fijn te maken 1 stukje kunjit (2 cm), 4 kemiri's, 1 teentje knoflook, 1 stukje djahe (2 cm), stukje laos (1cm), 1 theelepel peperkorrels, een stukje nootmuskaat of 1 theelepel gema len nootmuskaat Verder hebt u nog nodig: 4 fijngesneden sjalotten, 1 fijn gesneden teentje knof look, 4 salamblaadjes, een stukje pijpka neel (3 cm), wat kemangiblaadjes als u die kunt krijgen, 1 eetlepel djeroek nipis- of citroensap en wanneer u het nog te flauw van smaak vindt kunt u nog wat zout toevoegen. Bereiding: Maak de vis schoon en snijdt hem in stukken. Vermeng het citroensap met het zout, smeer de stukken vis hiermee in en laat dit intrekken. Snijd de sjalotten en de knoflook fijn en fruit dit in de olie. Voeg dan de fijngemalen bumbus toe en na dit alles even gefruit te hebben de overige ingrediënten zoals de salam blaadjes enzovoort, behalve de tjabe rawit en de lomboks. Voeg als laatste de santen toe en wat water. Goed roeren tot de santen is opgelost en dan de vis toe voegen. Pas op het laatst de rawit en de groene lombok bij de vis doen. De rawit heel laten en de groene lombok in stuk ken van 2 cm snijden. Het geheel mag niet te droog worden, voeg dan eventueel nog wat water toe. Opdienen op een langwerpige schaal. Dit gerecht kunt gerust een dag van tevo ren maken, maar wel in de koelkast bewaren. Als nagerecht of op een warme zomerse dag is Passie vruchten-roomijs erg lek ker en gemakkelijk te maken. Je hebt er het volgende voor nodig: 1 literpak vanille-roomijs, 3 passievruch ten, 1 eetlepel passie vruchtenlimonade siroop, geschaafde bittere chocola. Laat het ijs half ontdooien. Halveer de passievruchten en schep het vruchtvlees in een kom. Voeg het ijs en de siroop toe en schep alles door elkaar. Laat nu het ijsmengsel 2 uur in het vriesvak. Schep het dan in ijscoupes en strooi er wat chocoladeschaafsel overheen. Als kind kon ik geboeid kijken hoe onze kokkie het vlees fijnhakte tot gehakt. Dat deed ze heel behendig en snel. Haar Bebotok was heerlijk. Zij wikkelde wat van het gehaktmengsel in pisang blad, prikte dit met een biting dicht en stoomde het gaar. Hier is pisangblad wel te koop, maar het is tamelijk duur. Maar als je dat speciale aroma weer wilt proe ven dat een pisang blad aan elk gerecht geeft, nou dan verwent u uzelf toch. Zoiets als aardbeien in de winter kopen. De ingrediënten voor Bebotok: 400 gram gehakt, 2 dl santen of een stukje santenblok smelten in wat water, 2 sjalotjes, 1 teentje knoflook, beetje sambal, zout en citroensap, mespuntje trasi, 1 of 2 geklutste eieren, 4 jeruk purut bladeren, 2 theelepels ketumbar en 1 theelepel jinten. Wrijf de kruiden fijn en vermeng de san ten met het losgeklopte ei. Santen en kruiden door het gehakt mengen. Dit mengsel in een ingevette kom doen en au bain marie gaar stomen. U kunt ook de oven gebruiken, 175 graden of gas- stand 4. Na ongeveer een half uur is het gehakt wel gaar. Wanneer u geen vlees eet kunt u vegeta risch gehakt gebruiken. Dat kacang hiju een hoge voedings waarde heeft is bekend. Wanneer je aan moest sterken kreeg je kacang hiju water te drinken. Hiervoor werd een kop ka cang hiju gekookt in 6 koppen water en een stukje gember en dat aftreksel moest je een paar keer per dag drinken en dat een paar dagen lang. Kacang hiju soep 400 gram rundvlees (ik neem een doorre gen runderlap), 500 gram kacang hiju, 2)4 liter water, zout, peper, 2 bouillon blokjes, 1 bosje selderij, 1 prei, beetje nootmuskaat, liefst vers geraspt. Zet het vlees op met het water en laat dit een uur zachtjes koken. Voeg dan de gewassen kacang hiju en zout en peper toe en laat dit ongeveer een half uur KATJANG I0JOE (TAUGÉ). SOJA BOON koken. Dan de fijngesneden groente toe voegen, het vlees in blokjes snijden en weer bij de soep voegen. Als laatste wat vers geraspte nootmus kaat eroverheen strooien. Natuurlijk kunt u in plaats van rundvlees ook krabbetjes of een stuk varkensvlees gebruiken. Zelf vind ik het dan op erwten soep lijken en is het Indische er voor mij af. Inge Dümpel 42

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1994 | | pagina 42