In Indonesië heb je onder andere het
damesblad Femina waar vele recepten in
staan. Het volgende visrecept is zeker
voldoende voor acht personen. U kunt
natuurlijk een deel invriezen. Zij gebrui
ken ikan tongkol, wij houden het op
tonijn.
Tonijn in gele saus
1 grote tonijn van ruim 1 kg.,1 V4 theelepel
(zee)zout, 1 djeruk nipis of citroen, een
halve blok santen, 114 eetlepel olie, 5
tjabe rawit, 4 groene lomboks
Bumbu om fijn te maken
1 stukje kunjit (2 cm), 4 kemiri's, 1 teentje
knoflook, 1 stukje djahe (2 cm), stukje
laos (1cm), 1 theelepel peperkorrels, een
stukje nootmuskaat of 1 theelepel gema
len nootmuskaat
Verder hebt u nog nodig: 4 fijngesneden
sjalotten, 1 fijn gesneden teentje knof
look, 4 salamblaadjes, een stukje pijpka
neel (3 cm), wat kemangiblaadjes als u
die kunt krijgen, 1 eetlepel djeroek nipis-
of citroensap en wanneer u het nog te
flauw van smaak vindt kunt u nog wat
zout toevoegen.
Bereiding:
Maak de vis schoon en snijdt hem in
stukken. Vermeng het citroensap met het
zout, smeer de stukken vis hiermee in en
laat dit intrekken.
Snijd de sjalotten en de knoflook fijn en
fruit dit in de olie.
Voeg dan de fijngemalen bumbus toe en
na dit alles even gefruit te hebben de
overige ingrediënten zoals de salam
blaadjes enzovoort, behalve de tjabe
rawit en de lomboks. Voeg als laatste de
santen toe en wat water. Goed roeren tot
de santen is opgelost en dan de vis toe
voegen. Pas op het laatst de rawit en de
groene lombok bij de vis doen. De rawit
heel laten en de groene lombok in stuk
ken van 2 cm snijden.
Het geheel mag niet te droog worden,
voeg dan eventueel nog wat water toe.
Opdienen op een langwerpige schaal.
Dit gerecht kunt gerust een dag van tevo
ren maken, maar wel in de koelkast
bewaren.
Als nagerecht of op een warme zomerse
dag is Passie vruchten-roomijs erg lek
ker en gemakkelijk te maken.
Je hebt er het volgende voor nodig:
1 literpak vanille-roomijs, 3 passievruch
ten, 1 eetlepel passie vruchtenlimonade
siroop, geschaafde bittere chocola.
Laat het ijs half ontdooien. Halveer de
passievruchten en schep het vruchtvlees
in een kom. Voeg het ijs en de siroop toe
en schep alles door elkaar. Laat nu het
ijsmengsel 2 uur in het vriesvak.
Schep het dan in ijscoupes en strooi er
wat chocoladeschaafsel overheen.
Als kind kon ik geboeid kijken hoe onze
kokkie het vlees fijnhakte tot gehakt. Dat
deed ze heel behendig en snel.
Haar Bebotok was heerlijk. Zij wikkelde
wat van het gehaktmengsel in pisang
blad, prikte dit met een biting dicht en
stoomde het gaar. Hier is pisangblad wel
te koop, maar het is tamelijk duur. Maar
als je dat speciale aroma weer wilt proe
ven dat een pisang blad aan elk gerecht
geeft, nou dan verwent u uzelf toch.
Zoiets als aardbeien in de winter kopen.
De ingrediënten voor Bebotok:
400 gram gehakt, 2 dl santen of een
stukje santenblok smelten in wat water,
2 sjalotjes, 1 teentje knoflook, beetje
sambal, zout en citroensap, mespuntje
trasi, 1 of 2 geklutste eieren, 4 jeruk purut
bladeren, 2 theelepels ketumbar en 1
theelepel jinten.
Wrijf de kruiden fijn en vermeng de san
ten met het losgeklopte ei. Santen en
kruiden door het gehakt mengen. Dit
mengsel in een ingevette kom doen en
au bain marie gaar stomen. U kunt ook
de oven gebruiken, 175 graden of gas-
stand 4. Na ongeveer een half uur is het
gehakt wel gaar.
Wanneer u geen vlees eet kunt u vegeta
risch gehakt gebruiken.
Dat kacang hiju een hoge voedings
waarde heeft is bekend. Wanneer je aan
moest sterken kreeg je kacang hiju water
te drinken. Hiervoor werd een kop ka
cang hiju gekookt in 6 koppen water en
een stukje gember en dat aftreksel
moest je een paar keer per dag drinken
en dat een paar dagen lang.
Kacang hiju soep
400 gram rundvlees (ik neem een doorre
gen runderlap), 500 gram kacang hiju,
2)4 liter water, zout, peper, 2 bouillon
blokjes, 1 bosje selderij, 1 prei, beetje
nootmuskaat, liefst vers geraspt.
Zet het vlees op met het water en laat dit
een uur zachtjes koken. Voeg dan de
gewassen kacang hiju en zout en peper
toe en laat dit ongeveer een half uur
KATJANG I0JOE
(TAUGÉ).
SOJA BOON
koken. Dan de fijngesneden groente toe
voegen, het vlees in blokjes snijden en
weer bij de soep voegen.
Als laatste wat vers geraspte nootmus
kaat eroverheen strooien.
Natuurlijk kunt u in plaats van rundvlees
ook krabbetjes of een stuk varkensvlees
gebruiken. Zelf vind ik het dan op erwten
soep lijken en is het Indische er voor mij
af.
Inge Dümpel
42