Deze keer wil ik wat vegetarische gerechten geven, waarbij tahu en tempé, vis en eieren nodig zijn. SAMBAL GORENG TEMPE KERING (droog) Ingrediënten: 2 sjalotjes, 4 teentjes knoflook, 2 rode pepers, 1 eetlepel tamarindesap (uit een potje), blokje trassi, 2 schijfjes laos, 2 blaadjes salam, wat gula jawa, en een half blok tempé. Bereiding: Snijd de tempé in dunne reepjes van ongeveer 3 cm lang en bak ze in olie bruin en knapperig. Snijd vervolgens de sjalotjes, knoflook en lombok klein, even tueel oeleken samen met de trassi en laos. Fruit dit alles in wat olie en dan de gula jawa, tamarindesap, blaadjes salam en wat water toevoegen. Het gerecht moet droog zijn, dus alleen nog meer water toevoegen wanneer de gula jawa aan begint te branden. Meng dan van het vuur de gebakken tempé door het krui denmengsel en voeg wat zout naar smaak toe. TAHU GORENG MET KETJAP SAUS Ingrediënten: 2 tahu's, 250 gram taogé, 1 eetlepel fijngesneden prei, 1 eetlepel fijngesneden selderie, olie Voor de ketjapsaus: 1 kop ketjap, citroensap, 1 sjalotje, 2 teentjes knoflook, sambal naar smaak, zout, suiker. Bereiding: Snijd de tahu's in plakken van 1 cm en snijd deze plakken doormidden of in vieren. Bak deze plakken in olie bruin en leg ze apart. Overgiet de taogé met kokend water. Snijd voor de ketjapsaus ui en knoflook fijn. Fruit ze in wat olie, voeg dan de sambal, ketjap, suiker en zout toe en wat water. Laat alles even onder goed roeren opkoken. Doe de taogé op een schaal en schik er de tahu omheen. U kunt alles garneren met de prei en de selderie, eventueel wat gefruite uitjes erover heen strooien. Serveer de ketjapsaus er apart bij. SAYUR LODEH Ingrediënten: halve tempé, halve tahu, 500 gram witte of groene kool, bambu scheuten (in blik), 250 gram sperciebonen in drieën gebro ken, 2 rode en 2 groene lomboks, 2 sjalotjes, 4 teentjes knoflook, 5 kemiries, 1 theelepel trassi, 1 flinke eetlepel tamarindesap (kan uit een potje), 3 schijfjes laos, 3 blaadjes salam, 2 glazen dikke kokosmelk, zout en suiker Bereiding: Snijd de tempé en tahu in blokjes. Kook de kool en de sperciebonen halfgaar. Snijd ui en knoflook klein en wrijf dit fijn samen met de kemiries (oeleken). Fruit dit mengsel dan in wat olie. Voeg de in dunne schijfjes gesneden lombok toe, de suiker, het zout, de laos en de blaad jes salam. Giet de santan erbij, roer goed om en voeg dan de kool, sperciebonen en bambuscheuten toe. Onder goed roe ren goed warm laten worden. Zorg er vooral voor dat de groente niet te zacht wordt. Van FRIKADEL JAGUNG bestaan diver se recepten. Dit is er eentje. Vanwege de moeite maak ik meestal wat meer. Koud zijn ze ook lekker. Ingrediënten: 2 blikjes maiskorrels, of nog beter natuurlijk 6 verse maiskol- ven, 1 ui, 3 teentjes knoflook, 1 ei, 3 kemiries, 2 theelepels ketoembar, 1 theelepel jintan, 2 schijfjes laos, 1 theelepel trassi, halve theelepel kencur, 6 eetlepels santen, wat zout en olie. Bereiding: Rasp de korrels van de maiskolven of wanneer u mais uit blik heeft, laat het vocht dan goed uitdruipen en maal de korrels of druk ze door een zeef. Pof de kemiries, snijd ui en knoflook fijn en oelek dit alles fijn. Voeg dan de rest van de kruiden toe en vermeng dit alles met het ei, de mais en de santen tot er een homogene massa ontstaat. Vorm hiervan platte koekjes en bak ze aan beide kanten bruin tot ze gaar zijn. Inge Dümpel 22

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1994 | | pagina 22