Met Sinterklaas voor de deur lijkt het me leuk om u een aantal recepten te geven van hartige hapjes. Het voordeel is dat u veel al van tevoren klaar kunt maken. En laat zoon- of dochterlief maar mee draaien en vouwen want jong geleerd is oud gedaan, ja toch? En het is nog gezellig ook! Het eerste recept is om PANGSIT PEDIS of 'vlammetjes' te maken. De hoeveelheid is voldoende voor 80 stuks, maar u kunt de hoeveelhe den ook halveren. U heeft nodig: 10 lumpiavellen (diepvries), 500 gram gehakt (half om half), 6 tot 10 cabé rawit, fijngewreven, +/- 1 eetlepel sambal ulek, 1 theelepel vetsin, 2 theelepels knoflookpoeder, peper en zout naar smaak, een losgeklopt ei, slaolie. Bereiding: Meng het gehakt met de bumbus goed door elkaar. Snijd de lumpiavellen eerst in vieren en dan nog eens diagonaal zodat u van elk vel acht driehoekjes krijgt. Leg op elk driehoekje een bolletje gehakt. Smeer de randjes in met ei en vouw dan de puntjes op elkaar, zodat er een kleinere driehoek ontstaat. Het lek kerst is het om de pangsit kort voor gebruik te bakken in slaolie. U kunt deze pangsit ook zonder saus eten. SERUTU WA YANG Serutu betekent sigaar. Bij dit hapje is het dus de bedoeling om het rolletje niet te dik te maken. U heeft hiervoor nodig: 500 gram gehakt (half om half), 1 theelepel vetsin, 1 theelepel knoflookpoeder, 3 sjalotten, 1 eetlepel tarwebloem, peper en zout, 1 ei voor de vulling, 1 geklutst ei om te plakken 10 lumpiavellen slaolie Bereiding: Rasp of snijd de sjalotjes heel fijn en meng dit dan door het gehakt met de kruiden, de bloem en het ei. 22 Snijd elk lumpiavel in vieren. Leg op elk lumpiavel een rolletje gehakt en rol het vel dan op. Bestrijk de randjes met ei en druk voor zichtig tot het goed plakt. In hete slaolie frituren en rechtop uit laten lekken. Hier smaakt een kant- en- klare chilisaus bij of pangsitsaus. PANGSITSAUS maakt u van 1 blikje tomatenpuree, 2 theelepels suiker, 1 theelepel sambal ulek, beetje vetsin, 2 theelepels jahépoeder of 3 plakjes, verse jahé, een beetje geplet, 2 tot 3 eetlepels azijn, ongeveer 1 kopje water, 2 theelepels maizena, eventueel wat zout. Bereiding: Vermeng de maizena met wat water. Meng de rest van de ingrediënten door elkaar en breng aan de kook. Giet er dan het maizena/water mengsel bij. De saus moet dun vloeibaar zijn en zoetzuur van smaak. Koud serveren. En tenslotte een heel Hollands recept voor Sinterklaasavond. Ik ben dol op spijs en omdat ik vind dat er in de gevul de speculaas altijd te weinig hiervan zit maak ik zelf mijn GEVULDE SPECU LAAS, met véél spijs natuurlijk. Echte amandelspijs is duur maar wel het lek kerst en te koop bij een bakker. U heeft nodig: 250 gram bloem, een mespunt bakpoeder, 175 gram (room)boter, 150 gram lichtbruine basterdsuiker, +/- 2 theelepels speculaaskruiden, wat zout en +/- 2 eetlepels melk, 1 pond amandelspijs (of meer als u dat verkiest). Bereiding: Zeefde bloem met de bakpoeder, krui den en een mestpuntje zout. Vermeng de gezeefde massa met de basterdsuiker en hak de boter erdoor. Dit gaat makkelijker met twee messen. Kneed het deeg met de hand verder. Voeg eerst 1 eetlepel melk toe en bestuif het deeg met wat bloem om te voorko men dat het deeg te veel blijft plakken aan uw handen. Het deeg is goed wan neer het niet meer kleeft. Vet een bakblik in en verwarm de oven op 175 graden of gasstand 4. Verdeel het deeg in tweeën. Bestrooi het aanrecht met bloem en rol een helft van het deeg uit. Niet te dun uitrollen. Maak deze lap los en leg hem op het bakblik. Als het deeg hier of daar scheurt kunt u het gewoon weer aan elkaar 'plakken'. Rol de spijs uit en leg dit op het uitgerol de deeg op het bakblik. Rol als laatste de tweede helft uit en leg dit op de spijs. Bij het bakken loopt het deeg altijd een beet je uit. De randen kunt u mooi recht snij den. Ik laat dit gewoon zo en snijd de gevulde speculaas pas na het bakken als hij nog warm is. Er zijn altijd wel liefheb bers voor de stukjes die rondom worden weggesneden. Veel succes! De volgende keer geef ik een kerstmenu. Inge Dümpel

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1994 | | pagina 22