Met Sinterklaas voor de deur lijkt het me
leuk om u een aantal recepten te geven
van hartige hapjes. Het voordeel is dat u
veel al van tevoren klaar kunt maken.
En laat zoon- of dochterlief maar mee
draaien en vouwen want jong geleerd is
oud gedaan, ja toch? En het is nog
gezellig ook! Het eerste recept is om
PANGSIT PEDIS of 'vlammetjes' te
maken. De hoeveelheid is voldoende
voor 80 stuks, maar u kunt de hoeveelhe
den ook halveren.
U heeft nodig:
10 lumpiavellen (diepvries),
500 gram gehakt (half om half),
6 tot 10 cabé rawit, fijngewreven,
+/- 1 eetlepel sambal ulek,
1 theelepel vetsin,
2 theelepels knoflookpoeder,
peper en zout naar smaak,
een losgeklopt ei,
slaolie.
Bereiding:
Meng het gehakt met de bumbus goed
door elkaar. Snijd de lumpiavellen eerst
in vieren en dan nog eens diagonaal
zodat u van elk vel acht driehoekjes
krijgt. Leg op elk driehoekje een bolletje
gehakt. Smeer de randjes in met ei en
vouw dan de puntjes op elkaar, zodat er
een kleinere driehoek ontstaat. Het lek
kerst is het om de pangsit kort voor
gebruik te bakken in slaolie. U kunt deze
pangsit ook zonder saus eten.
SERUTU WA YANG
Serutu betekent sigaar. Bij dit hapje is
het dus de bedoeling om het rolletje niet
te dik te maken.
U heeft hiervoor nodig:
500 gram gehakt (half om half),
1 theelepel vetsin,
1 theelepel knoflookpoeder,
3 sjalotten,
1 eetlepel tarwebloem,
peper en zout,
1 ei voor de vulling,
1 geklutst ei om te plakken
10 lumpiavellen
slaolie
Bereiding:
Rasp of snijd de sjalotjes heel fijn en
meng dit dan door het gehakt met de
kruiden, de bloem en het ei.
22
Snijd elk lumpiavel in vieren. Leg op elk
lumpiavel een rolletje gehakt en rol het
vel dan op.
Bestrijk de randjes met ei en druk voor
zichtig tot het goed plakt.
In hete slaolie frituren en rechtop uit laten
lekken. Hier smaakt een kant- en- klare
chilisaus bij of pangsitsaus.
PANGSITSAUS maakt u van
1 blikje tomatenpuree,
2 theelepels suiker,
1 theelepel sambal ulek,
beetje vetsin,
2 theelepels jahépoeder of 3 plakjes,
verse jahé, een beetje geplet,
2 tot 3 eetlepels azijn,
ongeveer 1 kopje water,
2 theelepels maizena,
eventueel wat zout.
Bereiding:
Vermeng de maizena met wat water.
Meng de rest van de ingrediënten door
elkaar en breng aan de kook. Giet er dan
het maizena/water mengsel bij. De saus
moet dun vloeibaar zijn en zoetzuur van
smaak.
Koud serveren.
En tenslotte een heel Hollands recept
voor Sinterklaasavond. Ik ben dol op
spijs en omdat ik vind dat er in de gevul
de speculaas altijd te weinig hiervan zit
maak ik zelf mijn GEVULDE SPECU
LAAS, met véél spijs natuurlijk. Echte
amandelspijs is duur maar wel het lek
kerst en te koop bij een bakker.
U heeft nodig:
250 gram bloem,
een mespunt bakpoeder,
175 gram (room)boter,
150 gram lichtbruine basterdsuiker,
+/- 2 theelepels speculaaskruiden,
wat zout en
+/- 2 eetlepels melk,
1 pond amandelspijs (of meer als u dat
verkiest).
Bereiding:
Zeefde bloem met de bakpoeder, krui
den en een mestpuntje zout. Vermeng de
gezeefde massa met de basterdsuiker en
hak de boter erdoor. Dit gaat makkelijker
met twee messen. Kneed het deeg met
de hand verder.
Voeg eerst 1 eetlepel melk toe en bestuif
het deeg met wat bloem om te voorko
men dat het deeg te veel blijft plakken
aan uw handen. Het deeg is goed wan
neer het niet meer kleeft.
Vet een bakblik in en verwarm de oven
op 175 graden of gasstand 4.
Verdeel het deeg in tweeën. Bestrooi het
aanrecht met bloem en rol een helft van
het deeg uit. Niet te dun uitrollen. Maak
deze lap los en leg hem op het bakblik.
Als het deeg hier of daar scheurt kunt u
het gewoon weer aan elkaar 'plakken'.
Rol de spijs uit en leg dit op het uitgerol
de deeg op het bakblik. Rol als laatste de
tweede helft uit en leg dit op de spijs. Bij
het bakken loopt het deeg altijd een beet
je uit. De randen kunt u mooi recht snij
den. Ik laat dit gewoon zo en snijd de
gevulde speculaas pas na het bakken als
hij nog warm is. Er zijn altijd wel liefheb
bers voor de stukjes die rondom worden
weggesneden.
Veel succes! De volgende keer geef ik
een kerstmenu.
Inge Dümpel