De gewone vraag na de feestdagen is of
het gezellig is geweest of hoeveel je bent
aangekomen. De recepten die ik deze
keer voor u heb gekozen zijn niet zozeer
om af te vallen. Ze zijn wat gemakkelijk
na alle uitgebreide kookpartijen van de
afgelopen weken. Het eerste recept komt
uit India en is een éénpansgerecht. U
kunt er wel in plakjes gesneden komkom
mer, gebakken uitjes of fijngehakte peter
selie bij serveren.
INDIASE RIJST
400 gram gare rijst,
2 (rode) uien,
2 theelepels kunyit,
1 theelepel kerrie,
een halve theelepel jintan,
een halve theelepel djahépoeder,
zout en peper (liefst versgemalen),
restjes vlees of tahu,
restjes groenten, bijvoorbeeld erwtjes
of boontjes,
een scheutje olie en
3 deciliter sterke thee (Earl Grey).
Bereiding:
Snijd de uien fijn, bak ze een paar minu
ten in hete olie, voeg dan de kruiden,
vlees of tahu toe en fruit dit alles nog
even. Voeg de thee erbij en laat het
indampen tot de helft. Doe er tenslotte de
rijst bij en blijf goed omroeren tot alles
goed door elkaar is gemengd en de rijst
door en door warm is.
Een ovengerecht:
KOOLROLLETJES
U heeft nodig:
een mooie witte kool,
5 of 6 gekookte aardappelen,
400 gram gehakt,
een beker bouillon (mag van een bouil
lonblokje), vermengd met 1 eetlepel
kecap,
2 uien,
een teentje knoflook,
blokje trassi,
2 theelepels jintan,
1 theelepel ketumbar,
zout en peper en
wat boter, 1 of 2 eieren.
Bereiding:
Snijd de achterkant van de kool weg en
trek dan voorzichtig de koolbladeren eraf.
Minstens één per persoon. Kook ze in
wat gezouten water tot ze half gaar zijn.
Snijd de uien en de knoflook in stukjes.
Prak de aardappelen fijn of druk ze door
een zeef. Vermeng het gehakt met de
aardappelen, de kruiden en de eieren tot
een homogene massa. Verdeel dit over
de koolbladeren, rol ze tot een pakje en
leg de rolletjes naast elkaar in een bebo
terde vuurvaste schaal. Giet er wat bouil
lon bij en schuif de schaal in een voorver
warmde oven, gasstand 4 of 150 graden.
Na een half uurtje zijn de rolletjes wel
gaar. Giet er voor het opdienen de rest
van de verwarmde bouillon bij. Serveer
hier witte rijst bij. Ook hier kunt u lalap
van ketimun of tomaat bij geven.
Tot slot heb ik twee recepten voor een
(ver)warm(end) drankje. Voor als het
écht winters weer is. De hoeveelheid
alcohol kunt u halveren of weglaten.
CUBAANSE THEE
2 eetlepels losse thee
(niet gearomatiseerd),
2 kaneelstokjes,
2 eetlepels bruine
rum,
3 eetlepels honing.
Bereiding:
Kook ruim een liter water goed door. Giet
een beetje kokend water in de theepot en
laat dit een paar minuten staan en giet
het dan weg. Dan is de theepot ver
warmd en kunt u de thee en de kaneel
stokjes erin doen. Giet het water erop en
laat alles 5 minuten trekken op een thee
lichtje. Wanneer iedereen thee met rum
wil kunt u de rum nu bij de thee voegen
met de honing. In theeglazen serveren
met iets lekkers erbij. U kunt ook alleen
bij de liefhebbers wat rum toevoegen. U
hoeft geen hele fles rum te kopen. Bij
elke slijterij zijn er kleine flesjes sterke
drank te koop.
Dit geldt ook voor het volgende drankje:
THEE PUNCH
U heeft nodig:
2 of 3 eetlepels rum,
2 of 3 eetlepels cognac of vieux,
schijfjes citroen,
lichtbruine suiker naar smaak en
1 liter verse thee (zie Cubaanse thee)
Bereiding:
Vermeng de rum en de cognac. Giet in
elk glas een beetje van dit mengsel, voeg
wat suiker toe en giet er tenslotte de
warme thee bij. Doe een schijfje citroen
over de rand van het theeglas of leg het
in de thee.
Dit is een uitstekend slaapmutsje.
Inge Dümpel
40