De gewone vraag na de feestdagen is of het gezellig is geweest of hoeveel je bent aangekomen. De recepten die ik deze keer voor u heb gekozen zijn niet zozeer om af te vallen. Ze zijn wat gemakkelijk na alle uitgebreide kookpartijen van de afgelopen weken. Het eerste recept komt uit India en is een éénpansgerecht. U kunt er wel in plakjes gesneden komkom mer, gebakken uitjes of fijngehakte peter selie bij serveren. INDIASE RIJST 400 gram gare rijst, 2 (rode) uien, 2 theelepels kunyit, 1 theelepel kerrie, een halve theelepel jintan, een halve theelepel djahépoeder, zout en peper (liefst versgemalen), restjes vlees of tahu, restjes groenten, bijvoorbeeld erwtjes of boontjes, een scheutje olie en 3 deciliter sterke thee (Earl Grey). Bereiding: Snijd de uien fijn, bak ze een paar minu ten in hete olie, voeg dan de kruiden, vlees of tahu toe en fruit dit alles nog even. Voeg de thee erbij en laat het indampen tot de helft. Doe er tenslotte de rijst bij en blijf goed omroeren tot alles goed door elkaar is gemengd en de rijst door en door warm is. Een ovengerecht: KOOLROLLETJES U heeft nodig: een mooie witte kool, 5 of 6 gekookte aardappelen, 400 gram gehakt, een beker bouillon (mag van een bouil lonblokje), vermengd met 1 eetlepel kecap, 2 uien, een teentje knoflook, blokje trassi, 2 theelepels jintan, 1 theelepel ketumbar, zout en peper en wat boter, 1 of 2 eieren. Bereiding: Snijd de achterkant van de kool weg en trek dan voorzichtig de koolbladeren eraf. Minstens één per persoon. Kook ze in wat gezouten water tot ze half gaar zijn. Snijd de uien en de knoflook in stukjes. Prak de aardappelen fijn of druk ze door een zeef. Vermeng het gehakt met de aardappelen, de kruiden en de eieren tot een homogene massa. Verdeel dit over de koolbladeren, rol ze tot een pakje en leg de rolletjes naast elkaar in een bebo terde vuurvaste schaal. Giet er wat bouil lon bij en schuif de schaal in een voorver warmde oven, gasstand 4 of 150 graden. Na een half uurtje zijn de rolletjes wel gaar. Giet er voor het opdienen de rest van de verwarmde bouillon bij. Serveer hier witte rijst bij. Ook hier kunt u lalap van ketimun of tomaat bij geven. Tot slot heb ik twee recepten voor een (ver)warm(end) drankje. Voor als het écht winters weer is. De hoeveelheid alcohol kunt u halveren of weglaten. CUBAANSE THEE 2 eetlepels losse thee (niet gearomatiseerd), 2 kaneelstokjes, 2 eetlepels bruine rum, 3 eetlepels honing. Bereiding: Kook ruim een liter water goed door. Giet een beetje kokend water in de theepot en laat dit een paar minuten staan en giet het dan weg. Dan is de theepot ver warmd en kunt u de thee en de kaneel stokjes erin doen. Giet het water erop en laat alles 5 minuten trekken op een thee lichtje. Wanneer iedereen thee met rum wil kunt u de rum nu bij de thee voegen met de honing. In theeglazen serveren met iets lekkers erbij. U kunt ook alleen bij de liefhebbers wat rum toevoegen. U hoeft geen hele fles rum te kopen. Bij elke slijterij zijn er kleine flesjes sterke drank te koop. Dit geldt ook voor het volgende drankje: THEE PUNCH U heeft nodig: 2 of 3 eetlepels rum, 2 of 3 eetlepels cognac of vieux, schijfjes citroen, lichtbruine suiker naar smaak en 1 liter verse thee (zie Cubaanse thee) Bereiding: Vermeng de rum en de cognac. Giet in elk glas een beetje van dit mengsel, voeg wat suiker toe en giet er tenslotte de warme thee bij. Doe een schijfje citroen over de rand van het theeglas of leg het in de thee. Dit is een uitstekend slaapmutsje. Inge Dümpel 40

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1995 | | pagina 40