Exotische vruchten zoals bijvoorbeeld de manggo of mangga zijn al helemaal inge burgerd in Nederland. In tropische coc- taildrankjes en in vruchten op sap natuur lijk. En onlangs kwam mijn zoon thuis met een sladressing waar manggo en cocos in waren verwerkt. Zo'n tropische dressing vraagt om een bijpassende salade. Hieronder volgt mijn recept: TROPISCHE SALADE Ingrediënten: M2 krop ijsbergsla in reepjes gesneden, 1 manggo in blokjes gesneden, 1 blikje maiskorrels, 1 flinke eetlepel zonnebloempitjes, wat citroensap en suiker, 1 fles tropische sladressing. Bereiding: Meng het citroensap en de suiker in een diepe kom. Voeg er dan alle ingrediënten bij behalve de dressing. Giet er pas kort voor het opdienen zoveel dressing bij als u zelf het lekkerst vindt. Een SALADE VAN AVOCADO met gar nalen kent vrijwel iedereen. Je kunt er ook een drankje van maken met sterke, gezoete koffie, melk en eventueel een bolletje vanille ijs. Ik maak het wel eens in plaats van een nagerecht. Voor vier personen heeft u nodig: 2 avocado's, 1 kopje sterke, gezoete koffie (ijskoud), melk, vanille ijs. Bereiding: Prak de geschilde avocado's heel fijn of doe ze in een mixer. Giet er de koude koffie bij en tenslotte zoveel melk dat u er vier ijscoupes mee kunt vullen. Niet te vol gieten, want er moet nog een bolletje ijs bij. Van die ouderwetse, Indische stroop- lepels erbij en u kunt alles heerlijk ople pelen. Het volgende recept maak ik wel eens bij wijze van brunch. Ik vond de naam zo raar en heb het toen uit nieuwsgierigheid uitgeprobeerd. SCHEEPSRIJST OF ROTMOK Ingrediënten: 500 gram rijst, 500 gram uien, 500 gram rundvlees in blokjes gesneden, boter, 1 1/2 liter bouillon (kan ook van twee grote bouillonblokjes), beetje kecap asin, een kop fijngesneden selderie. Bereiding: Fruit de gesnipperde uien in wat boter in een diepe pan. Doe er dan het vlees bij. Dan de gewassen rijst erbij en de bouil lon. Laat alles even opkoken en laat de scheepsrijst dan op een heel klein pitje gaarsudderen in 1 f\2tot 2 uur. Opdienen in een soepterrine met de fijn gesneden selderie en de kecap asin. Wie zijn sambal niet kan missen doet er nog wat sambal bij. Of u maakt er TOMAT GORENG bij. Ook lekker pittig! U heeft er voor nodig: 4 grote tomaten die nog een beetje hard zijn, 2 of 3 lomboks (1 groene en 1 rode van wege de kleur), beetje trassi, olie. Bereiding: Snijd de tomaten door midden en haal de pitten eruit. Smeer de buitenkant in met wat olie. Snijd de lomboks in dunne reep jes en bak deze met de trassi in wat olie. Verdeel dit mengsel over de tomaten. Doe de tomaten in een vuurvaste schaal en zet deze dan zo'n 5 minuten in een hete oven of 2 minuten in de magnetron. En klaar is uw bijgerecht. Stuurt u een keertje uw eigen speciale recept naar Moesson? Alvast bedankt! Inge Dümpel 40

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1995 | | pagina 40