Exotische vruchten zoals bijvoorbeeld de
manggo of mangga zijn al helemaal inge
burgerd in Nederland. In tropische coc-
taildrankjes en in vruchten op sap natuur
lijk. En onlangs kwam mijn zoon thuis
met een sladressing waar manggo en
cocos in waren verwerkt. Zo'n tropische
dressing vraagt om een bijpassende
salade. Hieronder volgt mijn recept:
TROPISCHE SALADE
Ingrediënten:
M2 krop ijsbergsla in reepjes gesneden,
1 manggo in blokjes gesneden,
1 blikje maiskorrels,
1 flinke eetlepel zonnebloempitjes,
wat citroensap en suiker,
1 fles tropische sladressing.
Bereiding:
Meng het citroensap en de suiker in een
diepe kom. Voeg er dan alle ingrediënten
bij behalve de dressing. Giet er pas kort
voor het opdienen zoveel dressing bij als
u zelf het lekkerst vindt.
Een SALADE VAN AVOCADO met gar
nalen kent vrijwel iedereen. Je kunt er
ook een drankje van maken met sterke,
gezoete koffie, melk en eventueel een
bolletje vanille ijs. Ik maak het wel eens
in plaats van een nagerecht. Voor vier
personen heeft u nodig:
2 avocado's,
1 kopje sterke, gezoete koffie (ijskoud),
melk,
vanille ijs.
Bereiding:
Prak de geschilde avocado's heel fijn of
doe ze in een mixer. Giet er de koude
koffie bij en tenslotte zoveel melk dat u er
vier ijscoupes mee kunt vullen. Niet te vol
gieten, want er moet nog een bolletje ijs
bij. Van die ouderwetse, Indische stroop-
lepels erbij en u kunt alles heerlijk ople
pelen.
Het volgende recept maak ik wel eens bij
wijze van brunch. Ik vond de naam zo
raar en heb het toen uit nieuwsgierigheid
uitgeprobeerd.
SCHEEPSRIJST OF ROTMOK
Ingrediënten:
500 gram rijst,
500 gram uien,
500 gram rundvlees in blokjes gesneden,
boter,
1 1/2 liter bouillon (kan ook van twee
grote bouillonblokjes),
beetje kecap asin,
een kop fijngesneden selderie.
Bereiding:
Fruit de gesnipperde uien in wat boter in
een diepe pan. Doe er dan het vlees bij.
Dan de gewassen rijst erbij en de bouil
lon. Laat alles even opkoken en laat de
scheepsrijst dan op een heel klein pitje
gaarsudderen in 1 f\2tot 2 uur.
Opdienen in een soepterrine met de fijn
gesneden selderie en de kecap asin.
Wie zijn sambal niet kan missen doet er
nog wat sambal bij.
Of u maakt er
TOMAT GORENG bij.
Ook lekker pittig!
U heeft er voor nodig:
4 grote tomaten die nog een beetje hard
zijn,
2 of 3 lomboks (1 groene en 1 rode van
wege de kleur),
beetje trassi,
olie.
Bereiding:
Snijd de tomaten door midden en haal de
pitten eruit. Smeer de buitenkant in met
wat olie. Snijd de lomboks in dunne reep
jes en bak deze met de trassi in wat olie.
Verdeel dit mengsel over de tomaten.
Doe de tomaten in een vuurvaste schaal
en zet deze dan zo'n 5 minuten in een
hete oven of 2 minuten in de magnetron.
En klaar is uw bijgerecht.
Stuurt u een keertje uw eigen speciale
recept naar Moesson?
Alvast bedankt!
Inge Dümpel
40