SATÉ VAN GEHAKT ACAR CAMPUR MET MOSTERD 6 worteltjes, COTELETTEN Inge Dümpel Misschien is er in mei al zo'n warme dag dat de barbecue een keer gebruikt kan worden. Ik heb hier een eenvoudig recept voor saté gemaakt van gehakt. Een ieder kan zijn eigen satéstokjes klaarmaken. De volgende ingrediënten moeten allen fijngesneden worden: 3 kleine tomaten, een paar kemangiblaadjes, stukje sereh. U heeft ervoor nodig: 1 pond gehakt, zout, peper, jintan en ketumbar naar smaak. Dit alles goed mengen en het gehakt is klaar. Mijn ervaring is datje altijd veel satésaus moet maken. Daar hebben velen hun eigen speciale recept voor, dus dat laat ik achterwege. Een ander recept voor de barbecue is: PEPESSAN VAN VIS U heeft ervoor nodig: 1 makreel en de volgende bumbus: 2 kemiris, 2 lomboks, 3 sjalotjes, een stukje jahé en zout. Deze bumbus uleken of heel fijn maken. Bereiding: Alle bumbus goed mengen. Een stuk bananeblad of aluminium folie klaarzet ten. Schep daar wat van de bumbu op. Dan de makreel en dan de rest van de bumbu. Zorg dat de hele vis goed bedekt is. Vouw het bananeblad dicht en steek het vast met wat prikkertjes (of vouw de folie goed om de vis heen). De vis op de bar becue gaar roosteren of in een schaal in de oven in een klein half uur gaar laten worden. We hopen nog steeds dat het een heerlij ke, warme dag is en dat het smaakt! is hier lekker bij. Het is moeilijk om hiervoor preciese hoe veelheden aan te geven. Is het om meteen te gebruiken dan zijn de hoeveel heden als volgt: 5 blaadjes witte kool, 150 gram boontjes (of kacang panjang), 1 rode lombok, 1 groene lombok. Bumbus: 5 rode uien, 3 teentjes knoflook, paar schijfjes jahé, een stukje kunyit, mosterd, azijn, suiker en zout. Bereiding: De groenten heel fijn snijden. De bumbus uleken of heel fijn maken. Kook de azijn (eventueel vermengd met wat water), de suiker en de bumbus even op. Voeg dan de fijngesneden groenten erbij. De groenten mogen niet te zacht worden. Als laatste ongeveer een eetlepel mos terd toevoegen. Alles goed mengen. Er zijn glazen potten in de handel met een groot deksel. Dit staat leuk en de acar kan er toch gemakkelijk uitgeschept wor den. liefst met een randje vet eraan, zijn ook fijn voor een barbecue. Lekker met Kecapsaus. U heeft hiervoor nodig: 2 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, olie, kecap, asemwater en als u van heet houdt een theelepel sambal of als de saus erg heet moet zijn: 1 of 2 cabe rawit. Bereiding: De sjalotjes, knoflook, eventueel de cabe, uleken. Wat olie verwarmen en beetje bij beetje aan de bumbu toevoe gen. Dan de kecap en asemwater erbij doen. Ik doe er altijd een theelepel suiker bij. Goed roeren. Ook hier zijn de hoe veelheden moeilijk aan te geven. Voor dit recept kunt u uitgaan van een half kopje kecap manis. Een zonnige mei toegewenst! 40

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1995 | | pagina 40