AYAM SETAN (setan betekent duivel)
ORA-ARE
ROZENSTROOP
Inge Dümpel
Naar aanleiding van mijn oproep in de
plaatselijke krant of er interesse was voor
een Indische Jongerenclub, reageerde
onder andere een Indische dame van
pensioengerechtigde leeftijd. Zij was hééi
enthousiast en wilde ook graag komen. Ik
heb natuurlijk ja gezegd. Wat zij me alle
maal vertelde zal ik nog wel eens voor u
opschrijven. Dat mocht van haar.
Hieronder volgen enkele recepten die ik
van haar kreeg.
U heeft ervoor nodig:
vier kippebouten,
vier sjalotjes,
vier teentjes knoflook,
twee of drie lomboks of cabé rawit,
sap van 1 limoen of citroen,
ongeveer een half kopje kecap manis,
zout, peper en wat olie.
Tip:
Wilt u snel klaar zijn, gebruik dan kipfilet.
U heeft ervoor nodig:
250 gram spitskool,
een halve rode paprika of
één rode lombok,
drie uitjes en drie teentjes knoflook,
vetsin,
peper, zout en
drie of vier eieren en wat olie.
Bereiding:
Maak de marinade van de kecap en
limoensap, peper en zout. Leg de stuk
ken kip erin. Af en toe omdraaien. Dan
snijdt u knoflook, sjalotjes en lombok
(rawit) fijn. Fruit knoflook en sjalotjes in
de olie even aan. Voeg er de kip bij en
bak de stukken om en om. Zorg dat het
vuur niet te hoog is, anders verbrandt de
knoflook. Voeg één of twee eetlepels
water toe en laat alles op een zacht vuur
tje sudderen. Pas de laatste tien minuten
het marinade vocht en de lombok toevoe
gen.
Bereiding:
Snijd ui, knoflook en paprika/lombok fijn.
De spitskool kunt u gesneden kopen.
Fruit ui en knoflook in de olie aan. Voeg
dan de spitskool, paprika/lombok toe.
Laat op een laag vuurtje even stoven.
Klop in de tussentijd de eieren met het
zout en de peper los. Voeg een eetlepel
water toe. Voeg dit bij het groentenmeng-
sel en blijf roeren tot de eieren rul en
gaar zijn. Voeg de vetsin toe.
Tip:
U kunt er ook een ons of een blikje gar
nalen aan toevoegen en eventueel een
handvol gekookte spercieboontjes.
En dan voor de warme dagen:
U heeft ervoor nodig:
één kg suiker,
acht dl water,
een half flesje rode voedselkleurstof,
vijf theelepels rozenessence (bij toko of
drogist verkrijgbaar).
Bereiding:
Zet het water op het vuur en wanneer het
borrelt de suiker, kleurstof en essence
toevoegen. Blijf roeren tot alle suiker is
gesmolten. Wanneer de stroop is afge
koeld kunt u dit overgieten in een goed
schoongemaakte fles met schroefdop.
De stroop voor het opdienen mengen
met ijskoud water en eventueel agar-agar
blokjes. In de toko zijn tegenwoordig pak
jes agar-agar poeder te koop.
Volgens de aanwijzingen op het pakje
bereiden en in een platte schaal gieten.
Wanneer de agar-agar helemaal koud is
kunt u dit in kleine blokjes snijden en
door de rozenstroop doen. Er zijn diverse
smaken.
Wanneer u de agar-agar met koffie-
smaak maakt, kunt u de blokjes onder in
een dessertschaaltje doen, vanilleijs
eroverheen en slagroom en u heeft een
heerlijk toetje of een koude lekkernij op
een hete zomerdag!
40