TAMALES
1 ui.
FEIJOADA (bonen schotel)
Elk jaar komt mijn zusje over. Zij woont in
Costa Rica in Midden-Amerika, in een
land met een tropisch klimaat. 'Mini-
Indonesië' zeg ik altijd. Omdat je er prak
tisch alles vindt aan groenten en fruit
zoals in Indonesië. Ook het landschap
lijkt erop, compleet met bergen en dalen.
Een typisch ontbijt van daar is
GALLO PINTO.
Benodigdheden:
250 gram rijst,
100 gram bruine bonen of een andere
soort gedroogde bonen (verkrijgbaar in
de meeste toko's),
2 uien,
2 theelepels ketumbar of verse ketum-
barblaadjes,
een paar eetlepels Huttenkase of Griekse
kaas,
1 eetlepel kippebouillonpoeder,
1 plak ham in blokjes gesneden,
zout, peper
en eventueel 1 gebakken ei per persoon.
Bereiding:
Kook de rijst en de bonen gaar (de bonen
niet té zacht). Snij ui en knoflook fijn en
fruit dit in wat olie of boter. Voeg dan de
koude rijst en bonen toe, zout, peper,
ketumbar en kippebouillonpoeder. Dit
alles moet al roerende goed verwarmd
worden. Als laatste de blokjes ham en
kaas toevoegen en nog even een paar
minuten goed omscheppen.
Tip: U kunt ook koude rijst en een half
blikje goed uitgelekte bruine bonen
gebruiken. Hier past geen sambal bij. Om
het geheel wat pittiger te maken kunt u er
wat scherpe paprikapoeder doorheen
mengen.
Het volgende gerecht wordt daar eigenlijk
alleen met Nieuwjaar gemaakt. Maar kan
altijd want het is heedijk als warm hapje,
net als onze temper, risoles e.d.
Benodigdheden:
1 blik maiskorrels van 375 gram,
1 pond cous-cous (grove volkorenmeel),
2 uien,
1 of 2 rode paprika's,
1 bakje champignons,
eventueel 1 blikje palmhart,
peper en zout.
Voor de bouillon:
300 gram mager varkensvlees,
1 varkenshiel,
1 blokje kippe- of runderbouillon,
versgemalen peper,
Bananeblad voor de verpakking.
Bereiding:
Zet het vlees, de varkenshiel, ui, peper
en zout in ruim water op. De bouillon
moet krachtig en wat vettig zijn. Laat dit
alles zo'n 4 tot 5 uur trekken.
Maak intussen de maiskorrels en de 2
uien fijn in een blender. Of snij de ui heel
fijn en haal de maiskorrels door een zeef.
Vermeng dit dan met de cous-cous. Doe
er eventueel wat water bij zodat het een
samenhangende massa wordt. Snij de
paprika in dunne reepjes en de champig
nons (en palmhart) in plakjes.
Het bananeblad in niet te kleine stukken
delen. De Tamales moet namelijk goed
verpakt zijn. Wanneer het vlees gaar is
moet het in dunne reepjes gesneden
worden. Leg een stuk bananeblad op het
aanrecht. Doe daar een flinke eetlepel
van het maismengsel op. Een beetje plat
drukken en er wat reepjes vlees, paprika
en champignons (en palmhart) op leg
gen. Een beetje aandrukken en er dan
een pakje van vouwen en aan de achter
kant vaststeken met een biting of tande-
stoker. Kook deze pakjes ongeveer een
half uur in de varkensbouillon. Meteen
serveren. Maak de Tameles niet te groot,
want ze zijn wel machtig.
Van Midden-Amerika naar Brazilië is een
flinke sprong. Maar de moeite waard!
Een lezeres van Moesson, mevrouw
E. Janssen-Meijer, zond mij vandaar een
paar recepten. Mijn hartelijke dank daar
voor. Hier volgen die recepten.
Ingrediënten:
1 pond zwarte bonen (nacht laten weken),
250 gram gedroogd varkensvlees,
250 gram rookworst,
250 gram gerookte ribbetjes (varkens),
1 varkenspoot (gezouten),
1 varkensoor (gezouten),
150 gram doorregen spek.
Al het vlees moet in stukjes van 2 !4 cm
gesneden worden voordat het door de
bonen wordt gedaan.
Kruiden:
1 middelgrote ui
4 of 5 teentjes knoflook
2 eetlepels olie
peper naar smaak
1 salamblad
Bereiding:
De bonen opzetten met veel water, plm.
2 1/2 liter, in een pressurecooker (snel
kookpan) ca. 20 minuten. Hierna pas de
poot, ribbetjes en het vlees e.a. erbij
doen en nog langer koken, maar zorgen
dat de bonen niet te zacht worden.
Apart in een andere pan de gesneden ui
en de geperste knoflook in de 2 eetlepels
olie fruiten en bij de bonen doen. Kruiden
met peperen 1 salamblad.
Het feit dat er bij het recept voor Feijoda
varkenspoot, varkensoor en ribbetjes
worden gebruikt, komt omdat vroeger de
slaven alle afval van het varken of rund
kregen. Wanneer u geen varkensoor kunt
krijgen, kunt u dat natuurlijk weglaten.
Ook wanneer het vlees niet gezouten is,
is dat geen probleem. Dan gebruikt u
gewoon wat te krijgen is.
De bijgerechten zijn: farofa, zuur van
uien, tomaten etc. en gesneden sinaas
appels èn witte rijst natuurlijk!
72