TAMALES 1 ui. FEIJOADA (bonen schotel) Elk jaar komt mijn zusje over. Zij woont in Costa Rica in Midden-Amerika, in een land met een tropisch klimaat. 'Mini- Indonesië' zeg ik altijd. Omdat je er prak tisch alles vindt aan groenten en fruit zoals in Indonesië. Ook het landschap lijkt erop, compleet met bergen en dalen. Een typisch ontbijt van daar is GALLO PINTO. Benodigdheden: 250 gram rijst, 100 gram bruine bonen of een andere soort gedroogde bonen (verkrijgbaar in de meeste toko's), 2 uien, 2 theelepels ketumbar of verse ketum- barblaadjes, een paar eetlepels Huttenkase of Griekse kaas, 1 eetlepel kippebouillonpoeder, 1 plak ham in blokjes gesneden, zout, peper en eventueel 1 gebakken ei per persoon. Bereiding: Kook de rijst en de bonen gaar (de bonen niet té zacht). Snij ui en knoflook fijn en fruit dit in wat olie of boter. Voeg dan de koude rijst en bonen toe, zout, peper, ketumbar en kippebouillonpoeder. Dit alles moet al roerende goed verwarmd worden. Als laatste de blokjes ham en kaas toevoegen en nog even een paar minuten goed omscheppen. Tip: U kunt ook koude rijst en een half blikje goed uitgelekte bruine bonen gebruiken. Hier past geen sambal bij. Om het geheel wat pittiger te maken kunt u er wat scherpe paprikapoeder doorheen mengen. Het volgende gerecht wordt daar eigenlijk alleen met Nieuwjaar gemaakt. Maar kan altijd want het is heedijk als warm hapje, net als onze temper, risoles e.d. Benodigdheden: 1 blik maiskorrels van 375 gram, 1 pond cous-cous (grove volkorenmeel), 2 uien, 1 of 2 rode paprika's, 1 bakje champignons, eventueel 1 blikje palmhart, peper en zout. Voor de bouillon: 300 gram mager varkensvlees, 1 varkenshiel, 1 blokje kippe- of runderbouillon, versgemalen peper, Bananeblad voor de verpakking. Bereiding: Zet het vlees, de varkenshiel, ui, peper en zout in ruim water op. De bouillon moet krachtig en wat vettig zijn. Laat dit alles zo'n 4 tot 5 uur trekken. Maak intussen de maiskorrels en de 2 uien fijn in een blender. Of snij de ui heel fijn en haal de maiskorrels door een zeef. Vermeng dit dan met de cous-cous. Doe er eventueel wat water bij zodat het een samenhangende massa wordt. Snij de paprika in dunne reepjes en de champig nons (en palmhart) in plakjes. Het bananeblad in niet te kleine stukken delen. De Tamales moet namelijk goed verpakt zijn. Wanneer het vlees gaar is moet het in dunne reepjes gesneden worden. Leg een stuk bananeblad op het aanrecht. Doe daar een flinke eetlepel van het maismengsel op. Een beetje plat drukken en er wat reepjes vlees, paprika en champignons (en palmhart) op leg gen. Een beetje aandrukken en er dan een pakje van vouwen en aan de achter kant vaststeken met een biting of tande- stoker. Kook deze pakjes ongeveer een half uur in de varkensbouillon. Meteen serveren. Maak de Tameles niet te groot, want ze zijn wel machtig. Van Midden-Amerika naar Brazilië is een flinke sprong. Maar de moeite waard! Een lezeres van Moesson, mevrouw E. Janssen-Meijer, zond mij vandaar een paar recepten. Mijn hartelijke dank daar voor. Hier volgen die recepten. Ingrediënten: 1 pond zwarte bonen (nacht laten weken), 250 gram gedroogd varkensvlees, 250 gram rookworst, 250 gram gerookte ribbetjes (varkens), 1 varkenspoot (gezouten), 1 varkensoor (gezouten), 150 gram doorregen spek. Al het vlees moet in stukjes van 2 !4 cm gesneden worden voordat het door de bonen wordt gedaan. Kruiden: 1 middelgrote ui 4 of 5 teentjes knoflook 2 eetlepels olie peper naar smaak 1 salamblad Bereiding: De bonen opzetten met veel water, plm. 2 1/2 liter, in een pressurecooker (snel kookpan) ca. 20 minuten. Hierna pas de poot, ribbetjes en het vlees e.a. erbij doen en nog langer koken, maar zorgen dat de bonen niet te zacht worden. Apart in een andere pan de gesneden ui en de geperste knoflook in de 2 eetlepels olie fruiten en bij de bonen doen. Kruiden met peperen 1 salamblad. Het feit dat er bij het recept voor Feijoda varkenspoot, varkensoor en ribbetjes worden gebruikt, komt omdat vroeger de slaven alle afval van het varken of rund kregen. Wanneer u geen varkensoor kunt krijgen, kunt u dat natuurlijk weglaten. Ook wanneer het vlees niet gezouten is, is dat geen probleem. Dan gebruikt u gewoon wat te krijgen is. De bijgerechten zijn: farofa, zuur van uien, tomaten etc. en gesneden sinaas appels èn witte rijst natuurlijk! 72

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1995 | | pagina 72