v o gh <21 q Zendings-Ziekenhuis Soekoen (zie foto Moesson 15 oktober 1995, pagina 38) door H.E. Wolff Het ziekenhuis Soekoen (ook genoemd Roemah Sakit Kristen Soekoen) was één van de drie grote ziekenhuizen in Malang en werd pas na 1930 gebouwd. Gelegen in het zuidwesten van de stad, die toen al plusminus 100.000 inwoners telde; met naar verhouding veel Europeanen. Zij lie ten zich echter niet zo vaak opnemen: een hospitaal meer voor Chinezen en inheemsen. Die werden er vaak koste loos geholpen. Ook minder vermogende Europeanen konden er soms gratis geopereerd en verpleegd worden. Mijn vader heeft er enige malen gelegen. Mijn moeder werd er met zware malaria opge nomen en genezen. En tenslotte was ik er als kleine jongen twee maal patiënt. Er fungeerden bekwame artsen, chirur gen en specialisten zoals dokter Van der Geugten, Bar, Wempe et cetera. Eigenaardig genoeg heb ik de naam van prof. dr. Leber nooit in verband met Soekoen horen noemen. Hij was in Malang wel heel bekend. De hoofdverpleegkundigen waren natuur lijk Nederlandse dames, maar er waren ook Javaanse manfri-verplegers, dus mannen. Ze werkten keurig en efficiënt en hadden echt verstand van hun werk. De dagelijkse verpleegsters waren voor het overgrote deel Javaans en veelal van christelijke huize. Het ziekenhuis was immers van de zending. De behandeling, verpleging, verzorging, de hele 'service', ook in de grote polikliniek, alles was prima. En dan te bedenken dat het voor een groot deel liefdewerk was. Maar zestig jaar geleden was men meer van de geest van Albert Schweitzer doordrongen dan thans... Om van de ene afdeling naar de andere te komen moesten personeel en bezoek vaak hele enden afleggen door open overdekte galerijen. Bedenk dat in de tropen toen zeker nergens ziekenhuizen bestonden met zes verdiepingen of zo. Het geheel had meer van een sanatorium dan van een stadsziekenhuis. Toen ik er als achtjarige lag was er nog geen speciale kinderafdeling. Twee jaar later wel. Ik was er het enige blanda-kind. De andere patiëntjes waren Javaans, Madoerees en Chinees... Van mijn eerste opname herinner ik me een erg 'strenge' maar wel plichtsgetrouwe hoofdzuster. Zij is mogelijk degene die links (op de foto rechts) van dokter Leber zit. In mijn herin nering is zij, evenals op de kiek, de cen trale figuur... Van de andere vrouwelijke personen op de foto kan ik me echter niets herinneren. Een kerstmenu bedenken is zo persoon lijk, dat ik dit dus maarniet zal doen. In plaats daarvan heb ik een suggestie voor een gerecht met kip of eend. Het recept dat ik u ga geven heet Betutu bebek en komt uit Bali. Ik heb het uitgeprobeerd en het is heerlijk! Wie niet van eend houdt kan deze eventueel vervangen door kip. Maar ik denk dat dan de smaak heel anders zal zijn. U heeft ervoor nodig: één eend (bestellen bij de poelier, een tamme eend is wat vet ter dan een wilde eend), bananenblade ren. Bumbu: drie plakjes ketumbar, halve theelepel jintan, klein stukje venkel (de rest kunt u gebrui ken als u bouillon gaat maken als smaak maker), wat vers gemalen zwarte peper, paar stukje foeli, drie kardamomzaadjes, paar plakjes laos, paar plakjes kunir, paar teentjes knoflook, paar sjalotjes, een lombok, een rawit (of meer als het pedis moet zijn), acht kemirinootjes, blokje trassi en wat zout. Al deze bumbu moet u fijn uleken of in de keuken machine heel fijn maken. Uleken is lekkerder, want dan komen alle aro ma's vrij. Dit alles even fruiten in wat olie en dan de eend er van binnen en van bui ten mee bestrijken. Ik doe nog een spriet sereh in de buik. Pak de eend in de ont dooide bananenbladeren die u eerst met wat olie heeft ingesmeerd, hier en daar vaststeken met een tandestoker en de eend dan in een vuurvaste schaal in een voorverwarmde oven (175 graden of gas- stand 4/5) leggen. Het duurt zeker ander half uur voor de eend gaar is. Liever een kwartiertje langer in de oven laten. In zijn geheel opdienen op een schaal die op een rechaud kan. Want de eend moet warm blijven. Eén eend is voldoende voor zes personen. Meestal eet men geen toetje na een rijst tafel. Maar een tante van mij zegt altijd dat je moet 'cuci mulut' met iets zoets. Misschien met het volgende? U heeft ervoor nodig: één pak roomijs, eventueel geklopte slagroom, jeruk nipis of citroen en verder alle soorten Indisch fruit dat u lekker vindt, nog extra lekker gemaakt met rambutan of zo uit blik. Bereiding: snijd alle vruchten klein, ver meng dit alles met jeruk nipis, strooi er wat suiker over en zet de schaal in de koelkast tot u gaat eten. De rest kent u natuurlijk. IJs op een schaaltje, wat vruchten erbij, slagroom voor de liefheb bers en klaar is kees. U kunt een schaal tje met waaierwafels op tafel zetten. Mijn recept voor Betutu bebek is een variatie op het recept van meneer Hilbers in Indisch kook- en leesboek. Dit recept heb ik met toestemming van de uitgever Ad Donker overgenomen. Hartelijk dank hiervoor! Q Inge Dümpel 27

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1995 | | pagina 27