O
I
J
door de tweede vrouw van Roskott,
mevrouw Roskott-Luyke. Na enig reken
werk zou het kunnen dat ik bij het graf
van mij bet-overgrootvader stond! Met
een aantal kopieën uit 1838 en zeer
oude foto's vertrok ik weer met de belofte
aan de heer Huwaë om de stamboom
van Roskott uit te zoeken. Een in eerste
instantie enorme klus bleek op het
Moluks Historisch Museum in Utrecht
heel eenvoudig te zijn, mede dankzij de
hulp van de directeur drs. W.Chr.
Manuhutu. Roskott is mijn bet-overgroot
vader en een bekende onderwijspionier
op Ambon.
C.J. van Rhijn schrijft in zijn boek Reis
voor den Indische Archipel in het belang
der Evangelische zending het volgende:
'In een te huis vond ik hier, zoo goed als
ergens in Indië, Roskott zoo trouw, zoo
kundig, zoo hulpvaardig in al, wat mijne
missie betrof; zijne vrouw, eene inland-
sche geborene, zoo als ik er vroeger of
later geene heb ontmoet, sprekende zui
ver Hollandsch, sprekende met in Indië
geheel ongewone vrijmoedigheid en
bescheidenheid tevens, over meer dan
beuzelingen, over de dingen van geest
en hart en van Christus koningrijk'.
Het zou wel eens kunnen dat deze
inlandsch geborene bet-overgrootmoeder
van mij een nog steeds belangrijke
invloed heeft in mijn leven, zoals ook mijn
grootvader, die in Utrecht een school
voor massage en heilgymnastiek heeft
opgericht toen hij uit Nederlands-lndië
kwam.
Tot slot
Deze reis is voor mij een innerlijke reis
geweest naar familie en emoties. Met
name vage en onbegrepen gevoelens als
'waar hoor ik zelf thuis' heb ik hierdoor
beter kunnen plaatsen. Tevens heb ik
mogen ervaren hoe mensen hun emotio
nele ervaringen die niet altijd even leuk
zijn, hebben kunnen vertalen in levens
kunst, muziek en daadkracht.
Na al het vlees en gevogelte van de
feestdagen, is het misschien leuk om een
keer met tahu recepten te experimente
ren. De onderstaande recepten vond ik in
een Indonesisch kookboekje Makanan
Nasional geheten. Het eerste recept is:
Bakso Tahu
Daarvoor heeft u nodig:
vijf blokken tahu,
één ei,
twee eetlepels bloem,
drie stengels selderie,
bouillon,
eventueel van bouillonblokjes en
olie.
Kruiden (bumbu):
twee teentjes knoflook
(of meer als u dat lekker vindt),
een halve theelepel peper,
zout en
vetsin.
Bereiding: Prak de tahu fijn, klop het ei
los en vermeng dit alles met de bloem.
Doe er dan de kruiden doorheen, goed
mengen en er dan balletjes van vormen
die u in de warme olie lichtbruin bakt.
Voeg deze balletjes toe aan de bouillon
en strooi er de fijngehakte selderie door.
Lekker als tussendoortje.
Baceman tahu
(baceman geweekt, gemarineerd)
U heeft hiervoor nodig:
vier blokken tahu,
twee kopjes klapperwater (uit blik?) of
gewoon water.
Kruiden:
zout,
peper,
blokje gula jawa,
laos, daun salam,
ketumbar,
drie sjalotjes,
één of twee teentjes knoflook.
Bereiding: Wanneer u verse kruiden
gebruikt, moet u dit alles eerst fijn uleken
of wrijven, samen met de sjalotjes en de
knoflook. Doe deze kruiden bij het (klap
perwater en laat het zachtjes aan de
kook komen. Voeg de in blokjes gesne
den tahu erbij, schep af en toe om en laat
zo alle vocht verdampen. Verhit de olie
en bak dan de tahu weer lichtbruin. Tip:
dit smaakt heerlijk met rijst, taugé (even
heet water erover gieten), sambal en een
spiegelei. Selamat makan!
Inge Dümpel Q
40