Herdenken (I) Angst van een vader Horen, zien en schrijven KeukenKletsKoek O O Het valt me al jaren op hoe fanatiek, beter gezegd gedreven, de Indische gemeenschap in Augustus haar verleden herdenkt. Bijeenkomsten, geschriften, bloemen, woorden en tranen. Zelfs Hare Majesteit en de minister-president herdenken mee en sinds 1995 wappert ook de driekleur op openbare gebouwen. Soms lijkt het alsof alleen in die dagen de dierbaren worden herdacht. Natuurlijk is dat niet zo. Er zijn zo veel momenten in ons leven, verwacht en onverwacht, dat je in gedachten weer even bij haar of hem bent. Zo maar, als je zit te omong-omong met vrienden of familie, op een verjaardag, in de donkere dagen voor Kerst of als het even stil is om je heen. Je ogen wel kijken maar niets zien, je oren wel luisteren maar niets horen. Dat je van binnen warm wordt en een zachte, opwindende pijn onder je borstkas drukt. Zo'n gevoel overviel me een paar weken geleden toen ik twee gedichten in mijn handen kreeg gedrukt, geschreven in Japans krijgsgevangenschap. Ik was op bezoek bij mijn Indische schoon moeder in Spanje. De geefster was een van haar vriendinnen, een 82-jarige vitale Indische dame die luistert naar de naam Julia. Een guapa, zoals de Spanjaarden zeggen, met haar fleurige zomerjurk en strooien hoed met linten. Ze had een boek voor me meegebracht van Eppo Doeve, de duivelskunstenaar. Een jeugdvriend van haar. Toen ze het boek uit de kast nam, kwam dat moment. Onverwacht. Een moment van herdenken. Het was haar overleden man die haar gedachten, haar gevoel even in beslag nam. Hij had in krijgsgevangenschap twee wondermooie gedichten geschreven. Behalve het boek kreeg ik ook die gedichten van haar. 'Hier' zei ze 'omdat jij ook schrijft.' Met haar goedvinden publiceer ik de gedichten in Moesson. Niet tegelijk, maar één voor één. Omdat je niet één keer herdenkt. Het eerste gedicht heet Angst van een vader. Toen ik het las, kwam mijn moment en nóg een. Ook onverwacht. Een gedachte aan mijn overleden vader en tegelijkertijd de angst waarover de dichter schrijft omdat ik zelf een vader ben en mijn twee kinde ren al acht jaar moet missen. Zelfversplinterd in gescheiden uren. Riny Boeijen (N.G. van der Veen 1911 - 1944) Een zuiverheid die mij beangst en pijn doet, alsof ik schouwde in maagdelijke meren op tevoren nooit betreden bergen priemend in hemelsferen waar het paradijs voor mijn komen net weggevlucht in ijle zephyrs nog te beluisteren is. Zoo zijn je oogen kind, als je me toelacht nadat je juist je dromen uit je ogen hebt gewreven. Macht'loos te weten dat eens de scherpe boeg van den tijd, zelfversplinterd in gescheiden uren deze helderheid zal kerven en de pijn van nooit bedreven schuld de beelden breekt die je schiep in onbevangen drang tot scheppen. door Lilian Ducelle Linkerpols gebroken en al gauw ontdekt dat een mens met een handicap per seconde wijzer wordt. Een mes wordt bij het koken totaal onnodig omdat je het gewoon niet gebruiken KUNT. Die linkerhand zit immers in het gips dus je kunt niets vasthouden. Dus alles met de grote keukenschaar. Die knipt beter dan een mes snijdt en je hebt maar twee vingertoppen nodig om vlees, kip, vis, ham, spek, prei, tjabé vast te houden. De rechterhand met de schaar doet of ie z'n leven lang niets anders gedaan heeft! Een schroefdop van fles of pot opendraaien? Fles, pot in een open la klemmen, de opening natuurlijk vrij laten. Zo kun je ook een blik vastzetten om het met de blikopener te openen. Een katte- of hondevoerblikje met clip-opener: clip optrekken, lepel- steel in de opening en het deksel verder openduwen. Dat gebruik van de schaar bevalt me zo goed, dat ik voortaan alles blijf knippen ook al doen mijn vingers het alweer. Vlees (kip of vis) snijdt makkelijk als je het niet helemaal laat ontdooi en. Als het nog een beetje hard is, snijd of knip je mooie rechte stukken. Indien vers van de slager (poelier, visboer) 20 minuten in de vriezer leggen. Denkt u eraan als u zelf stroop (roze, vanille etc.) maakt, de essence pas bij de gesmolten suiker doen als die geheel is afgekoeld. Essence is een vluchtige olie, vervliegt bij verwar ming (1 kg suiker, 3 splitglazen water, 2 flesjes essence). Erg lekker als u met de suiker een pandanblad (als ister) meekookt. Geintje: heeft u wel eens geprobeerd droog geworden ontbijt koek in de toaster te stoppen? Warempel, wordt weer zacht! Maar... heel even maar, daarna wordt het plakje een plankje, zo hard dat je er een spijker op krom slaat! Om je gek te lachen. Overigens smaakt de Hollandse ontbijtkoek tegenwoordig helemaaaal niet meer naar de ontbijtkoek zoals wij die in Indië kenden: zoet en kruidig. Men gebruikt hier bijna geen kruidna gel, nootmuskaat maar fantaseert er op los met noten, rozijnen, sucade, honing, gember en alles wat van de koek een kleffe zoete, maar toch smakeloze troep maakt. Ik wacht alleen nog op de kerriekoek. Laatste tip: heeft u (zonder fluit) de fluitketel laten droogkoken en is de bodem lekgebrand? Twee nieuwe fluitketels kopen. Een voor reserve als er weer... 8

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1996 | | pagina 8