?cr3§iDfagjO® TTotuiir© - tel./fax 073 - 532 15 60 Koken in details BIJ DE VOORPLAAT Meestal ben ik degene die kookt voor het gezin. Niet dat mijn vrouw beroerde maaltijden bereidt, maar ik zie koken als een hobby en zij meer als een must. Mijn drukke baan met zijn vele hectische dagen doen echter afbreuk aan het meest leuke van deze hobby: het experimente ren met smaken en substanties in braad pan of wadjan. Tegenwoordig bestaat deze aktiviteit uit het openknippen van een zakje boemboe, waarbij ik het op de achterkant staande advies van voorge bakken ui en kip aan mijn laars lap, van wege het gebrek aan enig puf. Alle ingrediënten in de pan, water erbij en smoren met die hap. Na enige tijd staat de dampende ritja ritja op tafel en met tegenzin begin ik te eten. 'Lekker Ray' zegt mijn vrouw, wat mijn tegenzin doet verminderen maar ik weet wel beter. De fabrikant heeft iets gemaakt waarna ik het verkeerd heb behandeld zodat van enige kookkunst absoluut geen sprake meer kan zijn. De kleurrijke voorplaat laat een close-up zien van een gerecht die, tenzij u niet van garnalen houdt, diverse zintuigen zullen aktiveren. En zo hoort het! Niet het opgelegde lekker vinden van die din gen waarin vet, zout en suiker een taboe zijn of die onbespoten, scharrelachtige- en duizendvezelsinhoudende produkten die je enige hoop op overleven zijn. Nee, gewoon zonder invloeden van buitenaf, iets zien of bedenken waarbij je het water in de mond loopt. Kunt u het ook (nog), een recept lezen en aan de hand hiervan exact visualiseren en proeven waar dat gerecht naar móet smaken? Of een gerecht proeven en precies bepalen welke kruiden en ingrediënten er in zit ten? 'Er in zitten...' en niet wat er aan ontbreekt, want dan gaat onze eigen voorkeur of indoctrinatie de overhand nemen op een objectieve analyse. Dit alles kan alleen wanneer we alert zijn op details. Dat is dan ook de reden dat ik zelf graag kook, je bent, evenals een tekenaar of schilder, bezig met details die het resul taat laten beïnvloeden door het haarlijn- tje, het topje van de penseel of het mes puntje kentjur. Het zijn deze details die nopen tot nog beter en een synchrone werking hebben op onze overige zintuigen. Een specialist in de electronica en een programmeur van complexe programma's zijn heel vaak goede schakers vanwege het oog hebben voor details. Een tekenaar of schilder weet zijn compositie en kleuren toe te passen in de fotografie, al is hij amateur op dat gebied. Dat bedoel ik maar, gevoel voor details betekent ont wikkeling van zintuigen, of het nu smaak, gevoel, horen, zien of zelfs ons 'derde' oog betreft, die reeds op middel bare leeftijd door verwaarlozing ver schrompeld is tot een bruine boon en nog steeds hypofyse wordt genoemd. Wat eten betreft herken ik duidelijk drie soor ten mensen. De eerste zegt 'Hmm, wat niikt het hier heerlijk!', terwijl je nog maar net een ui hebt doorgesneden. De tweede ruikt niets, proeft niets maar vindt alles lekker en de derde proeft alles en is vol lof, wil er alles over weten of... komt met het verhaal dat hij dat vroeger thuis ook vaak heeft gegeten en dat was toch wel zó lekker!...en vervolgens zwij gend de maaltijd na één keer opscheppen beëindigt. Hoe dan ook, die derde persoon heeft wél gevoel voor details en geeft je een leerzame voldoening over het succes of mislukken van je creatie. In deze Moesson vindt u recepten en foto's die, evenals de voorplaat, van de hand komen van Henk Hilbert, typisch zo iemand die gevoel heeft voor details. Raymond Abrahams Lid S.G.R. sTLr* Molenberg 11, 5386 DA Geffen foto: R.A.M. Abrahams Najaarsreizen - kleine groepen - min. 10 deelnemers. Kenmerk: ontmoet werkende bevolking 1. Preanger-Centr./Nrd. Java Singapore/River Kwai Veelal hotels o.a. Homann, Ned. spr. gids met S'pore Airlines of Thai: 2.985,- (20/19 dgn) met Kuwait 17 dgn. 2.395,- (excl. S'pore/Bkk) 2. Sumatra (HP) Singapore: 25 dgn 3.795,- 3. Medan-Padang tour I/Singapore: 3.795,- 4. Padang-Zd.-Sumatra tour I/Singapore: 31 dagen 4.375,- Bijtijds aanmelden want op op. 2

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1996 | | pagina 2