Culinair
Sayur Oblok Oblok
geblancheerde op de gewenste grootte
gesneden stronkjes broccoli
een uitgelekt blikje bamboo shoots
wat gesneden daun bawang muda
wat ontdooide, gare grote garnalen
wat kippebouillon
djahe
bawang puti
dunne, zoute Chinese ketjap
oestersaus
Chinese rijstwijn
zout, suiker en vetsin
groene en rode lomboks
wat petéh
een bosje aan stukken gesneden jonge
Indische prei (lokio, kucai Bogor)
of gewone daun bawang muda
tahoe
tempé
djagoeng muda
wat garnalen
satépen in te prikken. Vlak voor het
einde van het kookproces de daun
bawang en de grote garnalen toevoegen.
Als alles warm is, opdienen Bij gebruik
van rauwe garnalen moeten deze gefruit
worden vóór de groenten. Van broccoli
en rebung gemaakt, mag dit gerecht best
wel enige minuten op het vuur staan; als
u hetzelfde recept gebruikt voor blad
groenten zoals kangkung, bayam of spi
nazie en taogé moet u razendsnel te
werk gaan om te voorkomen dat de
groente te zacht wordt!
Een grote wok goed heet laten worden,
dan pas de olie (beslist geen klapperolie)
er in doen De fijngehakte knoflook en
gember toevoegen en, al roerend, circa
20 seconden fruiten. Dan de rebung erbij
en de broccoli. Even lekker gongseng.
Dan, voordat een en ander aanbrandt,
blussen met een scheut kippebouillon Nu
kunnen de groenten even rustig sudde
ren, terwijl het gerecht op smaak
gebracht wordt met wat Chinese ketjap,
niet te veel oestersaus (1 2 lepels), wat
rijstwijn, een vleugje suiker en een heel
klein beetje vetsin (desgewenst) Mocht
het niet zout genoeg zijn, ook wat zout
toevoegen natuurlijk. De broccoli dient
wel enige knapperigheid te behouden Ik
controleer dat zelf vaak door er met een
1 theelepel ketumbar
6 kemiri's
2 siung bawang putih
3 schijfjes laos
evt. wat kentjur
4 lombok merah
te ras i
veel brambang
gula djawa,
asam
zout
De bumbu wordt ge-ulekt, gefruit en
geblust met bouillon.
Dan worden hier als vulling stukjes licht-
gebraden tempé, blokjes of driehoekjes
gebakken of gestoomde tahoe en wat
stukjes terung aan toegevoegd
Wanneer dit alles halfgaar is wordt de
santen erbij gegoten en laat u
alles - na toevoeging van ook nog één of
meer daun salam - even rustig doorsud
deren. Aan het eind van het kookproces
de apart gelegde lombok en petai in de
sayur doen en helemaal op het laatst,
wanneer u kunt zien dat de sayur klaar is
aan de dikke vuurrode saus die er dan
bovenop drijft, de daun bawang, de vis en
de garnalen pas toevoegen.
Dan het gerecht op smaak afproeven en
het 'ophalen', zoals dat in een oud kook-
bumbu:
42