Horen, zien
en schrijven
Preciosa Culinaire
moessQn
Accommodatie
in
Yogyakarta-Java
Indonesia
Duta Garden Hotel
us
-
-
-
-
10
De post bracht me twee ansichtkaarten.
Een van een kleindochter met vakantie in
Portugal, de andere van een kleindochter
met vakantie in Indonesië. De kaart uit
Portugal, Lagos in Algarve, vertoont een
standbeeld van een zekere D. Henrique,
een man die nog voor de Hollanders de
Indische archipel ontdekte. Op de andere
kaart uit Yogya schrijft Leslie dat de
andong nog steeds haar favoriete vervoer
middel is. Heerlijk rustig, milieuvriende
lijk en als het paard maar genoeg te eten
krijgt en verzorgd wordt kan de dieren
bescherming zich er niet mee bemoeien.
O ja, en ze zou mijn lievelingskoekjes
satroe katjang idjo voor me meebrengen.
En hier zit oma dus dank zij mijnheer
Henrique, grondlegger van de Indo
gemeenschap, gerepatrieerd tegen wil en
dank, wachtend op koekjes uit een land
waar ze niet meer mag wonen. Oké, alles
is allang vergeven en goed gekomen.
Als je dan hoort wat ze nu in Indonesië
lekker vinden en tegen grof geweld consu
meren, daar haalt onze Big Mac en de
Whopper van Burger King het niet bij!
In lakarta, maar ook in andere grote
steden kunt u zich op straat te goed doen
aan Roti Bakar. Wat u voor Rp. 1.500,-
krijgt: een tosti met corbed beef, kaas,
chocolade muisjes overgoten met... dikke
zoete melk. Of als u nog meer besteden
kunt, voor Rp. 5.000,- een Martabak
Bangka. Heel dik, een royale compositie
van vlees, katjang, kaas, muisjes, alweer
overgoten met dikke melk. Nu vraag ik u:
kaas is duur (goddank dat ik er helemaal
niet van houd dus dat spaart uit op mijn
AOW), corned beef is duur en een blikje
dikke melk is duur. Hoe toch deze?
Gelukkig is er in Indonesië zo ontzettend
veel te krijgen dat lekker en goedkoop is
dat je ruime keus hebt in gek zijn of niet.
Leslie bracht inderdaad zalige satroe
katjang idjo voor me mee, al zolang niet
gegeten! II weet wel, die witte melige
koekjes in dezelfde vorm als satroe asem
dat u misschien beter kent. Ook kreeg ik
van Les een schattige kleine besek van
bamboe. Wat zat er in? Ik kon mijn ogen
niet geloven: miniatuur 'modji' (moji Ind.
spelling). Nu jaag ik meteen alle instellin
gen die zitten te springen op oorlogsuit
keringen van Japan tegen me in het har
nas als ik vertel dat ik die Japanse modji
erg lekker vind. Komt zo: voor de oorlog
werkte mijn zusje bij Wolters Chocolade
fabriek. Toen de Japanners kwamen werd
het bedrijf voortgezet maar er werd
minder chocola gefabriceerd en men ging
over op koekjes bakken. Voornamelijk
voor levering aan Japanse restaurants.
Mijn zusje en nog enkele Indische meisjes
hebben nog een poos doorgewerkt, het
bedrijf werd heel goed geleid door een
sympathieke Japanse econoom.
Voornaamste was dat ze nog een beschei
den vorm van inkomsten hadden.
De meisjes mochten iedere week een doos
met koekjes mee naar huis nemen.
Het enige koekje dat we lekker vonden
waren de modji's. Zag er een beetje eng
uit, zo wit, ook zo groot als een witte
muis, zacht gestoomd ketanmeel met een
vulling van katjang idjo. Net een ondé-
ondé dus maar dan niet in widjen
gewenteld. Erg voedzaam. De modji's die
Leslie meebracht waren zo groot als grote
druiven, een stuk of vijftien in die bèsèk.
'Moji Kacang - Sukabumi' als u geïnteres
seerd bent. Als u van Toyota en Sony en
alles wat Japans is niets moet hebben,
vergeet deze regels dan maar.
Nog even vertellen dat Johan van Leer uit
Californië schreef dat hij een doosje
roedjak mix van een bekend merk kocht
met blijde verwachting dat hij een kant-
en-klare roedjak petis of roedjak manis
saus zou aantreffen. Mis poes, het bleek
Boemboe Roedjak te zijn voor kip of
vlees. En dan wij hier ons maar ergeren
dat de Nederlanders nog steeds het
verschil niet weten tussen Indiër, Indone
siër en Indo.
Als ik 's morgens vergeet na het journaal
de tv uit te zetten zie ik wel eens het
kookprogramma van Ria van Eyndhoven.
Allemachtig, wat kan die knoeien met
haar handjes zeg!
En wat heeft ze een boel ingrediënten
nodig! Ze halen hun schade wel in, vroe
ger was het alleen zout, peper, notemus-
kaat (dankzij die rotkolonialen) nu
kennen ze alle kruiden van de wereld en
die zullen ze gebruiken ook. Plus ketjap
manis, sambal, kerriepoeder en atjar.
En crème fraiche. Maar als het moet, oké,
ik zal het allemaal eten. Alleen bruin
brood, witlof, kiwi en boerenkool krijg ik
niet door mijn keel. Boerenkool smaakt
naar gebruikte theezakjes. 'Hoe weet je
dat?' vroeg Tjalie. 'Heb je dan wel eens
theezakjes geproefd?'
'Ja natuurlijk. Om te weten te komen waar
boerenkool naar smaakt!'
Ik heb wel eens gedroomd dat ik volgens
recept een ovenschotel moest maken van
Catherine Keyl, Maja Eksteen, Dieuwertje
Blok, Yvonne Keuls, Anneke Grönloh,
alles fijn geredjangd. Anderhalf uur in de
oven op stand zeven. Toen bleek de
schotel nog niet gaar. Weer een half uur
de oven in. Toen wel gaar, maar toen
bleek dat ik het voornaamste ingrediënt
vergeten was. Ja zeg, ik blijf aan de gang!
Lilian Ducelle
Timuran MG III/103 Yogya 55153
Tel.: (062-274) 373 482,
Fax: (062-274) 372 064
SINGLE
DOUBLE
Fan
40
45
Airco
45
50
Duta Guest House
Prawirotaman 26, Yogya 55153
Tel.: (062-274) 372 177/372 064,
Fax: (062-274) 372 064
SINGLE US
Garden
I
II
111
Econ
Fan
30
26
16
12
7
Airco
35
32
22
DOUBLE US
Garden
I
11
Ill
Econ
Fan
35
30
19
15
10
Airco
40
36
25
Delta Homestay
Prawirotaman MG III/597 A Yogya 55153
Tel.: (062-274) 378 092,
Fax: (062-274) 372 064
US
SINGLE
DOUBLE
Fan
12
14
Airco
17
19
Duta Garden Hotel, Duta Guest House en
Delta Homestay zijn van dezelfde eigenares.
Ze liggen dicht bij elkaar. Zwembad. Alle
kamers zijn rustig gelegen en schoon, met
douche, warm/koud water (behalve derde en
econ. klas), toilet. Omgeving tropische tuin.
Prijs kamers per nacht, incl. ontbijt, belas
ting, bediening, avondthee gebak.
Op aanvraag sturen wij U, voor verdere
informatie, onze brochure toe. Na reserve
ring kunnen wij U, indien gewenst, afhalen
van het vliegveld of het station (behalve
econ. klas). Reserveringen en informatie:
Prawirotaman 26, Yogyakarta 55153.
Tel. (062-274)372 177/376 181,
Fax: (062-274) 372 064.