Het visitekaartje Bericht uit de Molukken Als je er in Indonesië bij wilt horen, moet je een visitekaartje hebben. Niet zo'n ge wone, maar een hele indrukwekkende, met functies, titels en een gouden rand. De drukker drukt alle titels die je maar wilt. Al voordat je je voorgesteld hebt, worden de visitekaartjes uitgewisseld. Als je denkt dat je bij het bestuderen van een kaartje je plaats in de pikorde gevon den hebt, heb je het mis. De ander is al tijd hoger en heeft een groot aantal ondui delijke afkortingen achter zijn naam staan. Vaak kloppen de teksten op de kaartjes niet, zodat ze uiteindelijk geen waarde hebben. Zo heb ik zelfs een Nederlandse prof. ing. ontmoet. Ik heb de afgelopen tijd veel kaartjes ver zameld. Ik heb er een gewoonte van ge maakt om bij de eerste kennismaking op de achterkant van een kaartje de datum, een korte omschrijving van de situatie en mijn eerste indruk van de persoon te ver melden. Mijn verzameling kaartjes heb ik goed opgeborgen, want ik zou niet graag problemen krijgen over de door mij toege voegde informatie. Later komt de informa tie me vaak goed van pas, omdat ik me sommige mensen absoluut niet meer kan herinneren. Het verjaardagscadeau Een jarige zal bij het ontvangen van een cadeau de gever bedanken, het pakje on uitgepakt bij de andere presentjes leggen en het de volgende dag pas open maken. Het doel hiervan is de gever geen gezichts verlies te bezorgen, als het presentje klei ner en minder waard is dan dat van een ander. Toen onze dochter jarig was, zat er een keurig pakje bij met een spaans peper tje erin. Het gaat tenslotte om het gebaar! In Chinese kringen, waar men soms graag laat merken hoe goed men het heeft, heeft men er iets op gevonden. Ze geven bij een Chinese bruiloft zeer grote en opvallend gevormde cadeaus, zo ingepakt dat je door de liefde wel erg verblind moet zijn om je de gever de volgende dag niet te herinneren. Bovendien houdt de hele fa milie alles in de gaten. Sommige gevers schrijven ter plaatse hun naam op het pakket. Dit zullen wel erg dure cadeaus geweest zijn of cadeaus van een ander zonder naam. Gerak Jalan Een van de jaarlijks terugkerende dingen die een grote rol spelen op Ambon is de gerak jalan. Minstens een maand voor de grote dag lopen groepen ouderen en jon geren als militairen in rijen van vier door de stad te marcheren. Zo'n groep wordt begeleid door een kapitein, die de maat aangeeft met een fluit. Ook wordt er wel een mondharmonica gebruikt. Elke mid dag en avond wordt er geoefend. Op de grote dag zal blijken welk kerkgenoot schap, welke kam pong of organisatie het mooist gelopen heeft. Onze Lies bleek een fanatiek wandelaar ster te zijn. Iedere middag vroeg ze vrij om te oefenen en 's morgens was ze kleding aan het maken voor haar groep. Omdat mijn vrouw Lydia met verlof was en ik de enige was, waar voor gekookt moest worden, kon het alle maal. Bovendien ben ik geen echte baas! Toen Ans en ik op een dag naar de wed strijd gingen kijken, telden we ongeveer achthonderd kleurrijk geklede groepen van twintig a dertig personen per groep, die showend door de stad marcheerden. De ene helft van Ambon wandelde, terwijl de andere helft enthousiast toekeek. Het was een feestelijk geheel. Lies hebben we niet gezien en kennissen van Lies die we ernaar vroegen, konden zich niet herinne ren of Lies meedeed. Zou ze soms een aantal vrije middagen nodig gehad heb ben? Tenslotte was ze vroeger naaister. Laor Een van de aardigste gebruiken op Ambon vindt alleen maar plaats in de maand maart, op de tweede en derde dag na volle maan en wel tussen zeven en negen uur 's avonds. Tijdens deze twee uur krijgt de zee in de buurt van oude koraalriffen het karakter van vermicellisoep door de aan wezigheid van vele wormen, die uit het koraal komen. Op deze plaatsen is de kustlijn verlicht door honderden fakkels en petroleumvergassers. I Iele families zijn bezig de wormen te ver zamelen met netten en zeven. Typisch is dat de wormen de tweede avond dikker zijn. Volgens insiders zijn de wormen die de eerste avond verzameld worden, het lekkerst. De wormen die wel dertig centimeter lang en anderhalve millimeter dik kunnen wor den, worden gezouten, gedroogd of ge kookt. Men maakt er met specerijen een smakelijk gerecht van, dat lang bewaard kan worden. Heeft men veel verzameld, dan wordt dit gedroogd en tot een soort koekjes geperst. De koekjes heb ik nog niet gegeten. Daar entegen was het pittige bruine gerecht dat we te eten kregen werkelijk een specialiteit. Kees Heij 42ste jaargang nummer 8 februari 1998 23

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1998 | | pagina 23