moessQn
POT
Zoals kokki het maakte in tempo doeloe
O^OEL TER0^
Giro 6685
Opbergmappen
Ingemaakte kemboong
Onze reserverekening voor moeilijke
dagen!
Moesson wil geen subsidie. Het wil
voortbestaan alleen als u dat wilt.
Met uw steun poekoelen wij teroes!
Hieronder laten wij onder hartelijke
dankzegging aan alle schenkers, de
verantwoording volgen van de giften
die zijn binnengekomen op de
reserverekening van Moesson.
November 1997
Grace Anderes 5,-;
A.H. Blocks 10,-;
W. Boverhof 50,-;
Mej. A.M. Burg 120,-;
J.Ph. Buschkens 161,35;
f.H.P. v. Diggelen 25,-;
Grohe Felix 5,-;
M.M. Gaudreau 15,-;
Th.H. de Groot-Okkerse 25,50;
M.C. van Hasselt 100,-;
O.E. Herrebrugh 50,-;
A.A. Hoogendoorn 50,-;
mevr. Lang 20,-;
M.M. Meeng ƒ100,-;
NN 100,-;
mej. A.H. Overdijkink 25,-;
C.H.E. Visscher 50,-.
Totaal in december 1997 946,05.
Voeg alle Moessons van een jaar
bij elkaar d.m.v. onze handige
opbergmappen.
Indien u 27,50 overmaakt op
giro 6685 t.n.v. Moesson te
Amersfoort, onder vermelding van
opbergmap, krijgt u een
exemplaar thuisgestuurd.
Men neemt:
100 kemboongs (of 50 moten kakap), 125 kleine of 75 groote lomboks, 1 lood
zwarte peper, 2 lood en 5 wichtjes ketoembar, 5 wichtjes djinten poetih, 2 lood
en 5 wichtjes inlandsche mosterd, 1 ons gember, 15 stuks van een vingerlengte
koenjit, 2 ons witte uien, 1 ons en 2 lood roode uien, 10 ons tamarinde.
De kemboong of de in mooten gesneden kakap moeten eerst schoongewassen
worden, vervolgens een weinig gedroogd zodat het water waarmede ze gewas-
schen zijn geheel opgedroogd is. Dan legt men ze twee dagen en twee nachten in
zout en keert ze van tijd tot tijd om. Daarna droogt men ze weder drie dagen in
de zon en zorgt vooral dat er geen vliegen bij komen. Alle bovengenoemde
specerijen worden fijngemaakt en behalve de lombok even in azijn geweekt om
het fijnwrijven te vergemakkelijken. Bij elke soort (ingrediënt)
doet men 2 theelepeltjes grof Javaansche zout, behalve bij de
mosterd. Dan neemt men 10 ons tamarinde, vermengt dit met
zooveel azijn dat men dikke deelen hiervan door een zeef kan
laten lopen en vermengt deze dikke tamarinde dan met de fijnge
maakte kruiden. Wasch de vischjes in wat azijn af en doe dan
wat van de kruiden in een pot, besmeer
elke visch er mede en leg ze een voor een
in de pot. Als de vischjes in de pot zijn
strooi dan weer 1 groote eetlepel vol
fijnzout er bovenop en mochten er
kruiden over zijn, doe die dan boven
op het zout. Men gebruikt 6 wijnfles-
schen azijn om de kruiden en de ta
marinde te weken en mocht er dan
nog wat azijn over zijn doe die dan
nog in de pot en sluit haar daarna
goed dicht.
Na een zestal dagen kan men het
gerecht eten. Als men de vischjes eten
wil braadt men ze met klapperolie,
daarna ook de kruiden. Leg eerst de
vischjes in de schotel en de kruiden
er bovenop. Men kan deze vischjes
geruimen tijd bewaren.
Hetzelfde recept maar dan in hoeveelheden die beter op ons smalle
aanrecht passen:
10 makrelen (of wijtings), 10 grote lomboks, 1 theelepel zwarte peper, 4 theelepels
ketoembar, 1 theelepel djinten, 3 theelepels mosterd, 2 theelepels gember, 2 eetlepels
koenjit, (2 vingerkootjes koenjitknol), 5 grote rode uien, 5 teentjes knoflook, thee
kopje dik asemwater en verder 1 fles azijn, meer dan voldoende voor deze hoeveelheid vis.
42ste jaargang nummer 8 februari 1998
35
uünMt