^yedamat
Batang Kue Wortel (wortelcake)
Sayur Podomoro
jaargang nummer 7 januari 1999
Ingrediënten cake:
225 gram bloem
125 gram bruine suiker
200 cc zonnebloem-olie
200 gram geraspte wortel
75 gram krenten
50 gram rozijnen
2 eieren
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
mespuntje zout
Ingrediënten bovenlaag:
150 gram poedersuiker
150 gram boter/margarine
]h theelepel vanillesuiker
1 theelepel citroensap
Bereiding:
Roer in een kom de bruine suiker samen met de eieren en de olie tot een gladde
massa.
Meng in een andere kom het meel, bakpoeder, kaneel en zout.
Schep daarna, om en om en beetje bij beetje, het samengevoegde meel, de
geraspte wortel, rozijnen en krenten in de gladde massa tot een stevig beslag.
Een ovenschaal van 2 x 25 x 35 cm invetten met boter en bestuiven met wat
meel. Breng het beslag daar in over. Oven op 180 graden Celcius.
Is de oven op temperatuur, bak de wortelcake in dertig minuten gaar.
Laat de cake afkoelen en in die tijd maakt u de bovenlaag.
Meng met de mixer de poedersuiker, boter, vanillesuiker en citroensap tot een
gladde massa. Hiermee de afgekoelde cake aan de bovenkant insmeren.
Ingrediënten:
150 gram vlees (maakt niet uit wat
voor vlees)
1 liter water
100 gram garnalen
150 gram gesneden tempe
lh liter santen
150 gram kangkung
1 theelepel asem jawa (in een beetje
water oplossen)
Kruiden (oeleken):
6 kleine sjalotten
2 teentjes knoflook
3 kemiri
1 theelepel peperkorrels (even bakken
zonder olie)
1 cm ternu kunci
2 rode peper
1 theelepel zout
'/2 theelepel suiker
Bereiding:
Snij het vlees in stukjes en gaarkoken
in het water. Voeg de ge-oelekte krui
den toe en laat dat samen ±10 minu
ten doorkoken. Daarna de garnalen,
tempe en santen er doorroeren en
gaarkoken. Voeg nu de kangkung en
asam jawa toe en het geheel nog vijf
minuten doorkoken.