POIRRIÉ'S PERIKELEN" Patat met kip fATAf IK4N5PAT i^rmwA Als de zon eindelijk weer om de hoek komt kijken en de eerste blaadjes aan de bomen verschijnen, lijken onze zor gen te vervagen. Maar, omdat er altijd uitzonderingen op de regel zijn, kan het gebeuren dat je ondanks alle voorjaars aankondigingen het gevoel hebt dat je tot aan je nek in een poel van ellende staat. De ene keer is dat omdat op het persoonlijke vlak iets verkeerd zit, er misschien net iets te veel rekeningen tegelijk binnenkomen, de andere keer omdat je je realiseert dat we allemaal, als verwende wester lingen, medeverantwoordelijk zijn voor de vele wereldproblemen. Al was het alleen maar door ons onge looflijk hoge waterverbruik. Of liever gezegd: ons crimineel watermisbruik. En dan beslist niet alleen vanwege het elke dag douchen of het in bad liggen weken wat sommige waterratten doen, maar met name vanwege het consume ren van rundvlees. Ongelooflijk, maar waar. Als je Boet moet geloven. Een pond biefstuk De zon deed z'n best en in het park voor ons huis was een stel kinderen aan het spelen, toen Boet begon te ver tellen over het door een Amerikaanse geleerde gepubliceerd artikel over het dreigende watertekort op onze planeet. Die wetenschapper is na jaren van in tensieve bestudering van ons voedings patroon tot de conclusie gekomen dat we helemaal verkeerd bezig zijn. Zich in dat probleem verdiepend, had die Amerikaan uitgerekend dat het niet minder dan 100 duizend liter water kost om een pond biefstuk van de ronde bil van een volwassen koe af te kunnen snijden, zo vertelde Boet. Stond ik van te kijken, maar Boet duizend liter een hele plas vonden, bo gen we ons over de vraag hoeveel water er dan wel nodig is om een hele lcudde sapi's gezond en lekker te maken. 100 miljoen emmers water We gingen uit van het aantal van vijftig koeien, want die kun je makke lijk in een weiland van normale afme tingen aantreffen. Boet voerde aan dat als je 100 duizend liter nodig hebt voor één biefstuk van pakweg een pond, je onnoemelijk veel meer water moet aan slepen om ook sucade- lappen, lendelappen, karbonades en andere bezwoer dat hij zelf had gelezen dat die enorme hoeveelheid water nodig is om het gras van een weiland zo welig te doen tieren en vitaminerijk te maken dat één grazende koe - gerekend vanaf zijn kalf-zijn tot het moment dat hij als consumptievleesdrager aan de haak wordt geslagen - voldoende vitaminen en bouwstoffen binnen kan krijgen om ons aan eerste klas vlees te helpen. 'En dan gaat het natuurlijk om Hol lands gras, want dat vind je in andere landen niet. Daarom hebben we ook het beste rundvlees, de beste melk en de beste kaas van de hele wereld,' wist Boet. Maar goed, omdat we die 100 lekkernijen van zo'n dier af te kunnen snijden. Omdat we niet precies wisten hoeveel vlees er aan de gemiddelde koe zit, hielden we het gemaks halve op een slordige tweehonderd kilo netto. Boet nam weer het voor touw, hij is nou eenmaal een echte rekenaar. 'Er gaat twee pond in een kilo,' zei hij. 'Dat is tweemaal 100 duizend liter water, is gelijk aan 200 duizend liter voor één kilo vlees. Voor twee honderd kilo vlees van één koe heb je dus twee honderd maal 200 dui zend, is gelijk aan 40 miljoen liter water, nodig. En voor die lcudde van vijftig koeien heb je vijftig maal 40 miljoen, is gelijk aan twee miljard liter water nodig. Of je een emmer leeg gooit.' Ik wou ook een duit in het zakje doen en zei dat een flinke emmer twintig liter water kan bevatten, het dus best meeviel met dat emmers leeggooien, omdat je die watermassa van twee miljard liter door twintig moet delen en je dan maar 100 miljoen keer heen en weer hoeft te lopen met zo'n emmer. Kip Omdat Boet daar niet om kon lachen, gooide ik het over een andere boeg en opperde dat het misschien beter was om rundvlees op de zwarte lijst te zetten. 'Dat zegt die Amerikaan ook,' snauwde 43ste jaargang - nummer 9 - maart I 999 13 -

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1999 | | pagina 13