POIRRIÉ'S
PERIKELEN"
Patat met
kip
fATAf IK4N5PAT
i^rmwA
Als de zon eindelijk weer om
de hoek komt kijken en de
eerste blaadjes aan de bomen
verschijnen, lijken onze zor
gen te vervagen. Maar, omdat
er altijd uitzonderingen op de
regel zijn, kan het gebeuren
dat je ondanks alle voorjaars
aankondigingen het gevoel
hebt dat je tot aan je nek in
een poel van ellende staat.
De ene keer is dat omdat op het
persoonlijke vlak iets verkeerd
zit, er misschien net iets te
veel rekeningen tegelijk binnenkomen,
de andere keer omdat je je realiseert
dat we allemaal, als verwende wester
lingen, medeverantwoordelijk zijn voor
de vele wereldproblemen.
Al was het alleen maar door ons onge
looflijk hoge waterverbruik. Of liever
gezegd: ons crimineel watermisbruik.
En dan beslist niet alleen vanwege het
elke dag douchen of het in bad liggen
weken wat sommige waterratten doen,
maar met name vanwege het consume
ren van rundvlees. Ongelooflijk, maar
waar. Als je Boet moet geloven.
Een pond biefstuk
De zon deed z'n best en in het park
voor ons huis was een stel kinderen
aan het spelen, toen Boet begon te ver
tellen over het door een Amerikaanse
geleerde gepubliceerd artikel over het
dreigende watertekort op onze planeet.
Die wetenschapper is na jaren van in
tensieve bestudering van ons voedings
patroon tot de conclusie gekomen dat
we helemaal verkeerd bezig zijn.
Zich in dat probleem verdiepend, had
die Amerikaan uitgerekend dat het niet
minder dan 100 duizend liter water
kost om een pond biefstuk van de
ronde bil van een volwassen koe af te
kunnen snijden, zo vertelde Boet.
Stond ik van te kijken, maar Boet
duizend liter een hele plas vonden, bo
gen we ons over de vraag hoeveel water
er dan wel nodig is om een hele lcudde
sapi's gezond en lekker te maken.
100 miljoen emmers water
We gingen uit van het aantal van
vijftig koeien, want die kun je makke
lijk in een weiland van normale afme
tingen aantreffen. Boet voerde aan dat
als je 100 duizend liter nodig hebt voor
één biefstuk van pakweg een pond, je
onnoemelijk veel meer water moet aan
slepen om ook sucade-
lappen, lendelappen,
karbonades en andere
bezwoer dat hij zelf had gelezen dat die
enorme hoeveelheid water nodig is om
het gras van een weiland zo welig te
doen tieren en vitaminerijk te maken
dat één grazende koe - gerekend vanaf
zijn kalf-zijn tot het moment dat hij
als consumptievleesdrager aan de haak
wordt geslagen - voldoende vitaminen
en bouwstoffen binnen kan krijgen om
ons aan eerste klas vlees te helpen.
'En dan gaat het natuurlijk om Hol
lands gras, want dat vind je in andere
landen niet. Daarom hebben we ook
het beste rundvlees, de beste melk en
de beste kaas van de hele wereld,' wist
Boet. Maar goed, omdat we die 100
lekkernijen van zo'n dier
af te kunnen snijden.
Omdat we niet precies
wisten hoeveel vlees er
aan de gemiddelde koe zit,
hielden we het gemaks
halve op een slordige
tweehonderd kilo netto.
Boet nam weer het voor
touw, hij is nou eenmaal
een echte rekenaar.
'Er gaat twee pond in een
kilo,' zei hij. 'Dat is
tweemaal 100 duizend
liter water, is gelijk aan
200 duizend liter voor
één kilo vlees. Voor twee
honderd kilo vlees van
één koe heb je dus twee
honderd maal 200 dui
zend, is gelijk aan 40
miljoen liter water, nodig.
En voor die lcudde van
vijftig koeien heb je vijftig
maal 40 miljoen, is gelijk
aan twee miljard liter
water nodig. Of je een
emmer leeg gooit.'
Ik wou ook een duit in het zakje doen
en zei dat een flinke emmer twintig
liter water kan bevatten, het dus best
meeviel met dat emmers leeggooien,
omdat je die watermassa van twee
miljard liter door twintig moet delen en
je dan maar 100 miljoen keer heen en
weer hoeft te lopen met zo'n emmer.
Kip
Omdat Boet daar niet om kon lachen,
gooide ik het over een andere boeg en
opperde dat het misschien beter was om
rundvlees op de zwarte lijst te zetten.
'Dat zegt die Amerikaan ook,' snauwde
43ste jaargang - nummer 9 - maart I 999
13
-