mtviemyj in 1 Tekst: mevrouw J.J. Rosbach Venezuela is een mengelmoes van nationaliteiten en ieder heeft zijn eigen gewoonten en gebruiken meegebracht, die zijn ingeburgerd. Daaronder valt de dennenboom met al zijn versieringen en lichtjes en het uitwisselen van geschenken, ik heb een aantal jaren het benedenhuis gehuurd van een Venezolaanse familiedie hun oorspronkelijke gewoonten in ere hield, alhoewel er ook een opge tuigde kerstboom in de zitkamer stond. van te voren ie Venezolanen ationale gerecht te prepareren, dat is hallaca. Als er dochters of schoon dochters zijn, dan helpt het hele vrouwvolk daarbij, want het is een heel gedoe. BoenUoes Er wordt een maïsbrij gemaakt van fijngemalen maïs, vermengd met bouillon en puur vet om het smeuïg en enigszins compact te hou den. Voor het vulsel gebruikt men of alleen kip, of alleen varkensvlees, of rundvlees. Maar alle drie soorten vlees kunnen ook gezamenlijk wor den gebruikt. Die worden dan gekookt met kruiden, maar daarbij mag niet teveel vocht worden gebruikt, tot ze al dente zijn. Dan komt het grote werk. Geprepareerde pisangblade ren worden in langwerpige stukken op een met plastic bekleedde tafel uitgespreid, op dat pisangblad komt een klodder van de maïs, netjes glad uitgerold of uitgedrukt tot de gewenste grootte en in het mid den daarvan legt men dan een stukje kip, een stukje varkensvlees of rund vlees of allebei, een groene en een zwarte olijf (met pit), een paar (zoute) kappertjes, een paar schijfjes hardge kookt ei en over het geheel een lepel van de kookprut van het vlees of de kip en dan wordt het dicht gevou wen. Om dat eerste pisang blad komt nog een tweede en soms nog een derde en daar na wordt het gehele boen- koesje met een dun touwtje goed dicht gebonden en zo nogmaals goed gekookt. Een heleboel tegelijk in een grote pan. Sommige mensen voe gen nog meer dingen toe, bijvoorbeeld een stukje augurk, of laten het hard gekookte ei weg. Mijn boven buren deden van alles erin, ook krenten. Het is maar hoe duur je het wilt maken. Ik heb alleen nooit gehoord dat er vis in verwerkt wordt. Overigens betwijfel ik, of dit nu typisch Venezolaans is, want de meeste ingrediënten worden geïm eerder typisch Spaans. Maar tenslotte is Venezuèla een Spaanse kolonie geweest. Hallaca's kent men ook op Curasao, maar goed, voor de Venezolaan fs Kerst geen Kerst zonder hallaca's. Een ander typisch kerstgerecht is een geroosterde jonge big. Traditie van dit rooms- katholieke volk is het maken van kerststalletjes (de kerstboom is maar import) en je ziet er werkelijk prachtige stuk jes werk bij. Hele land schappen waarbij de menselijke fantasie alleen wordt beperkt door de inhoud van de beurs, want elk onderdeeltje heeft zijn prijs. Vieren wij Kerst tezamen met de familie, het eigen gezin of een aantal goede vrienden, zo niet de Venezolaan. Zij hebben paranda-feest: zo omstreeks elf uur 's avonds gaat ieder een bij iedereen op bezoek, eet daar wat, danst er mis schien als er veel jongelui bij elkaar zijn en trekt dan weer verder naar het volgende vriendenadres. Overal wordt er een borrel gedronken en de stemming stijgt. De oude ren doen het rustig aan en blijven vaak in eigen huis om de volgende lading gasten te ontvangen met borrels en hallaca's. Ik ben eens met mijn bovenburen meegegaan en na een tocht door half Caracas, kwam ik omstreeks half zes 's ochtends thuis met een leeg en onvoldaan gevoel, 's Lands wijs, 's lands In de laatste twintig een storend element 1 fnen, namelijk vuurwerk en echt geen mooi vuurwerk, maar alsof de hel losbarst, hoe meer kabaal hoe mooier. Dat moet dan stille nacht heten. Maar alle feesten hier zijn nogal luidruchtig. Ik herinner me, dat ik eind jaren vijftig, begin jaren zestig in een gebouw woonde van zeven verdiepingen plus een penthouse. Ik had een flat op de zevende verdieping en boven mij woonde de diri gent van het koor van de universiteit. Het was 24 december en het liep tegen middernacht. Ik zat nog wat te lezen in de zitka mer met de balkondeuren open, buiten was alles dood stil, mijn kerstboompje had alle lichtjes aan. Plotseling hoorde ik een meerstemmig koor kerstliederen zingen, zowel Venezolaanse als de ons bekende. Zonder muziek instrumenten, dus a capella. Het kwam van boven, waar blijkbaar het koor aangetre den stond. Het was zo mooi in die stille nacht, dat ik op het balkon ben gaan zitten om ervan te genieten. Ook in de andere flats waren er blijkbaar luisteraars. Het feest duurde ongeveer drie kwartier en toen barstte er uit allerlei flats een luid applaus los en werd hier en daar 'bis-bis' geroepen. We kregen nog twee toegiften. Dat is echt één van mijn mooiste herinneringen geweest van een kerstnacht in Venezuela, eigenlijk de mooiste. 44 ste jaargang - nummer 6 - december 1999 Parancla

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1999 | | pagina 35