Sajoer Betik (voor zes personen) Benodigdheden: 3 eetlepels olie, om in te bakken 2 blaadjes djeroek poeroet 2 salamblaadjes 1 stengel sereh, gekneusd 250 gram ongezouten spek, gekookt en kleingesneden 1/2 onrijpe papaja, geschaafd of in hele dunne reepjes gesneden 500 cc bouillon 250 cc santen 1 theelepel asam djawa, opgelost in een beetje water Oelehen: Het vruchtvlees van drie keloewaks 3 teentjes knoflook 5 sjalotjes 4 kemirienoten 1 1/2 theelepel ketoembar 1/2 theelepel peperkorrels 10 djintenkorrels 2 centimeter koenjit 2 centimeter kentjoer 1 centimeter lengkoeas (sv. Gemberwortel) 1 theelepel zout 1/2 theelepel suiker Bereiding: Verhit de olie en fruit hierin de fijn ge-oelekte kruiden zachtjes. Voeg de djeroek poeroet- en de salamblaadjes toe, evenals de sereh- stengel. Verder fruiten totdat de geur vrijkomt. Hierna het vlees en de fijn gesneden of fijngeraspte papaja erbij doen. Als u merkt dat het papaja vruchtvlees wat zachter wordt, dan kunt u de bouillon erbij doen. Als de papaja half gaar is, de santen erbij gieten, doorkoken, blijven roeren. Vlak voordat u de sajoer betik van het vuur haalt, de asam djawa toevoegen. 44 ste jaargang - nummer 7 - januari 2000 21

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2000 | | pagina 21