Sajoer Betik
(voor zes personen)
Benodigdheden:
3 eetlepels olie,
om in te bakken
2 blaadjes djeroek poeroet
2 salamblaadjes
1 stengel sereh, gekneusd
250 gram ongezouten spek,
gekookt en kleingesneden
1/2 onrijpe papaja,
geschaafd of in hele
dunne reepjes gesneden
500 cc bouillon
250 cc santen
1 theelepel asam djawa,
opgelost in een beetje water
Oelehen:
Het vruchtvlees van
drie keloewaks
3 teentjes knoflook
5 sjalotjes
4 kemirienoten
1 1/2 theelepel ketoembar
1/2 theelepel peperkorrels
10 djintenkorrels
2 centimeter koenjit
2 centimeter kentjoer
1 centimeter lengkoeas
(sv. Gemberwortel)
1 theelepel zout
1/2 theelepel suiker
Bereiding:
Verhit de olie en fruit hierin de fijn
ge-oelekte kruiden zachtjes.
Voeg de djeroek poeroet- en de
salamblaadjes toe, evenals de sereh-
stengel. Verder fruiten totdat de geur
vrijkomt. Hierna het vlees en de fijn
gesneden of fijngeraspte papaja erbij
doen. Als u merkt dat het papaja
vruchtvlees wat zachter wordt, dan
kunt u de bouillon erbij doen.
Als de papaja half gaar is, de santen
erbij gieten, doorkoken,
blijven roeren. Vlak voordat u de
sajoer betik van het vuur haalt,
de asam djawa toevoegen.
44 ste jaargang - nummer 7 - januari 2000 21