1?os dagfingf 34 moessQn Z)/f recept komt uit een oud koek van mijn oma, kies kranken-juta (Kekoemen, 1Q07-Ede, 1Q76). Erongkos daging is een van de vele gerechten die ze heeft leren koken in het Grand Hotel Djokja waar ze gewerkt heeft (het huidige Garuda Hotel in Yogyakarta) Erongkos daging was een specialiteit van haar, waar iedereen in de familie van kon genieten. Toen mijn oma suikerziekte kreeg, heeft mijn moeder haar gevraagd om nog zoveel mogelijk recepten op te schrijven zoals zij die alleen kon maken. Mijn moeder vertelde mij dat krongkos daging een van de ouderwetse gerechten is, die lang niet meer overal te krijgen zijn en dat veel Moesson-lezers het leuk zullen vinden dit typisch Middenjavaanse gerecht tegen te komen in Culinair. He ii odijgd lieden 1 pond doorregen runderlappen pala peper 2 kruidnagels 2 salamblaadjes 1 stukje laos 1 stengel sereh 1 stukje asam 2 a 3 blaadjes djeroek peroet 2 grote rode uien 1 prei 3 ons kokosmeel 1 blok tahoe 1 blikje bruine bonen 2 ons sperziebonen 4 eieren (hard gekookt) 10 a 12 rawits Oeleken: 1 theelepel ketoembar 1 stukje kentjoer 1 stukje djahé 1 mespuntje koenjit 2 a 3 teentjes knoflook 1 theelepel trassi 5 a 6 verse lomboks 5 a 6 kemirinoten zout ±25 gram kloewaknoten (een dag van te voren laten weken) Bereiding: Het vlees snijden, wassen en met een beetje zout, peper, pala en 2 kruidnagels Huiden en in een kom doen. De salam, laos, sereh, asam en djeroekblaadjes kunnen er ook al bij gedaan worden. Dan de uien en prei snijden (van de prei alleen het wit) en even apart leggen. De ketoembar, kentjoer, djahe, koenjit, knoflook, trassi, lombok, kemirinoten en een beetje zout oeleken en als laatste de kloewaknoten mee-oeleken Dan de pan met een paar eetlepels olie verhitten. Uien en prei fruiten en al roerende de boemboe erbij doen en doorgaan met scheppen en roeren. Na vijf minuten het gekruide vleesmengsel toevoegen en roe ren tot het vlees met de kruiden is ver mengd en dan pas het kloewakwater erbij doen en zonodig nog een scheutje water Nog even doorroeren en dan het deksel op de pan en het vuur laag zetten. Het vlees ongeveer een uur laten sudde ren. Af en toe roeren en kijken of er water bij gevoegd moet worden. Intussen een dikke santen maken van het kokosmeel en deze erbij doen als het vlees zacht is geworden. De in blokjes gesneden tahoe apart in olie bakken en dan bij het gerecht voegen. Vervolgens de bruine bonen (moet eigenlijk katjang tolo zijn), de sperziebonen, de gekookte eieren en hele rawits erbij doen. Dit alles meekoken en dan pas de santen erbij doen. Nog een kwartier blijven roeren en laten doorsudderen. Blaadjes verwij deren voor het opdienen. Bij het opdie nen de hardgekookte eieren door midden snijden. Eet smakelijk! Het hotel waar mijn oma werkte, (foto: archief Moesson) Tekst en foto's: Daniëlle van den Broek (Voor zes personen) der paviljoens Vue of tha &esn?ftlo^s

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2000 | | pagina 34