1?os dagfingf
34 moessQn
Z)/f recept komt uit een oud koek van mijn oma, kies kranken-juta (Kekoemen, 1Q07-Ede, 1Q76).
Erongkos daging is een van de vele gerechten die ze heeft leren koken in het Grand Hotel Djokja waar
ze gewerkt heeft (het huidige Garuda Hotel in Yogyakarta)
Erongkos daging was een specialiteit van haar, waar iedereen in de
familie van kon genieten. Toen mijn oma suikerziekte kreeg, heeft
mijn moeder haar gevraagd om nog zoveel mogelijk recepten op te
schrijven zoals zij die alleen kon maken.
Mijn moeder vertelde mij dat krongkos daging een van de
ouderwetse gerechten is, die lang niet meer overal te krijgen zijn en
dat veel Moesson-lezers het leuk zullen vinden dit typisch
Middenjavaanse gerecht tegen te komen in Culinair.
He ii odijgd lieden
1 pond doorregen runderlappen
pala
peper
2 kruidnagels
2 salamblaadjes
1 stukje laos
1 stengel sereh
1 stukje asam
2 a 3 blaadjes djeroek peroet
2 grote rode uien
1 prei
3 ons kokosmeel
1 blok tahoe
1 blikje bruine bonen
2 ons sperziebonen
4 eieren (hard gekookt)
10 a 12 rawits
Oeleken:
1 theelepel ketoembar
1 stukje kentjoer
1 stukje djahé
1 mespuntje koenjit
2 a 3 teentjes knoflook
1 theelepel trassi
5 a 6 verse lomboks
5 a 6 kemirinoten
zout
±25 gram kloewaknoten
(een dag van te voren laten weken)
Bereiding:
Het vlees snijden, wassen en met een
beetje zout, peper, pala en 2 kruidnagels
Huiden en in een kom doen. De salam,
laos, sereh, asam en djeroekblaadjes
kunnen er ook al bij gedaan worden.
Dan de uien en prei snijden (van de prei
alleen het wit) en even apart leggen. De
ketoembar, kentjoer, djahe, koenjit,
knoflook, trassi, lombok, kemirinoten en
een beetje zout oeleken en als laatste de
kloewaknoten mee-oeleken Dan de pan
met een paar eetlepels olie verhitten.
Uien en prei fruiten en al roerende de
boemboe erbij doen en doorgaan met
scheppen en roeren. Na vijf minuten het
gekruide vleesmengsel toevoegen en roe
ren tot het vlees met de kruiden is ver
mengd en dan pas het kloewakwater
erbij doen en zonodig nog een scheutje
water Nog even doorroeren en dan het
deksel op de pan en het vuur laag zetten.
Het vlees ongeveer een uur laten sudde
ren. Af en toe roeren en kijken of er
water bij gevoegd moet worden.
Intussen een dikke santen maken van het
kokosmeel en deze erbij doen als het
vlees zacht is geworden. De in blokjes
gesneden tahoe apart in olie bakken en
dan bij het gerecht voegen. Vervolgens
de bruine bonen (moet eigenlijk katjang
tolo zijn), de sperziebonen, de gekookte
eieren en hele rawits erbij doen. Dit alles
meekoken en dan pas de santen erbij
doen. Nog een kwartier blijven roeren
en laten doorsudderen. Blaadjes verwij
deren voor het opdienen. Bij het opdie
nen de hardgekookte eieren door
midden snijden. Eet smakelijk!
Het hotel waar mijn oma werkte,
(foto: archief Moesson)
Tekst en foto's: Daniëlle van den Broek
(Voor zes personen)
der paviljoens Vue of tha &esn?ftlo^s