Boeboer M enacl o
en Bab oe-aaboe
Boeboer Menado
Daboe-daboe
moessQn
Tekst: Daniëlle van den Broek
Zo zaten we vorige maand nog in
Midden-fava met brongkos daging,
nu maken we in Culinair de over
steek naar een andere mooie streek,
de Minahasa.
ik denk nog geregeld terug aan
mijn verblijf enkele jaren geleden in
Bitöeng, een kleine kampong in bet
plaatsje Amoerang. Enige tijd in
een kampong leven, leert je te r elati-
veren. Een mens beeft eigenlijk
maar weinig nodig om gelukkig te
zijn. ()f is bet juist gemakkelijk
gelukkig te zijn, omgeven door een
mooie, bergachtige natuur, uitzicht
op een heldere, blauwe zee en niet
te vergeten, een grote doerianboom
in de tuin... Maar goed, genoeg
gedroomd.
Toen heb ik dus voor het eerst boe-
boer Menado - of te we! tinoetoean
op z'n Menadonees - mogen proe
ven. Een gerecht dat naar mijn
smaak niet alleen lekker is, maar
ook nog eens gezond. Gelukkig hoef
ik niet helemaal naar Menado om
dit gerecht te kunnen eten, want
laat ik nu gezegend zijn met een
moeder die dit gerecht van tijd tot
tijd maakt!
Voor zes personen)
(Voor zes personen)
Benodigdheden:
Benodigdheden:
100 gram singkong
50 gram rawits
100 gram oebi merah
5 grote rode lomboks
50 gram talas
3 rode uien
2 ons kangkoeng
3 grote tomaten
2 ons bajam
2 djeroek nipis
2 bosjes kemangi
l/4 theelepel zout
200 gram beras
1 theelepel suiker
1 liter water
1 stuk sereh
djahé (drie centimeter)
zout
1 blikje maïs
1 laboe siam
Bereiding':
De singkong, oebi, talas schillen, goed
wassen en in blokjes snijden. Dan de
kangkoeng, bajam en kemangi wassen
en laten uitlekken. Intussen kan de rijst
gewassen en opgezet worden met een
liter water. De rijst geregeld roeren.
Vervolgens de sereh en djahé pletten en
wat zout er bij doen. Voordat de rijst
gaar is, de singkong, oebi, talas en maïs
meekoken. Na vijf tot tien minuten de
laboe siam ook toevoegen. Als alles
gaar is, proeven of er voldoende zout
in zit. Dan pas de kangkoeng, bajam
en kemangi erbij doen. Het gerecht
nog tien minuten op laag vuur laten
doorkoken, maar niet te lang zodat de
boeboer niet te dik wordt, maar ook
niet te vloeibaar. De groenten blijven
mooi groen als ze eerst eventjes apart
gekookt worden met wat zout en pas
vlak voor het opdienen toegevoegd
worden.
Bereidi në:
De lomboks, rawits, uien en tomaten
snijden. In plaats van djeroek nipis
leunt u ook azijn met gekookt water
gebruiken. Dit mengsel laten afkoelen
en dan het zout en de suiker naar
smaak toevoegen. Het lekkerste is als
de daboe-daboe niet te zout en niet te
zuur smaakt. Extra geurig wordt het
met kemangiblaadjes. Vervolgens kun
nen alle gesneden ingrediënten erbij.
De daboe-daboe is zoals u merkt, heel
eenvoudig en snel te maken. En het
smaakt lekker fris bij bijvoorbeeld ikan
bakar, ajam goreng of saté en zeker ook
bij de boeboer Menado.
34