Boeboer M enacl o en Bab oe-aaboe Boeboer Menado Daboe-daboe moessQn Tekst: Daniëlle van den Broek Zo zaten we vorige maand nog in Midden-fava met brongkos daging, nu maken we in Culinair de over steek naar een andere mooie streek, de Minahasa. ik denk nog geregeld terug aan mijn verblijf enkele jaren geleden in Bitöeng, een kleine kampong in bet plaatsje Amoerang. Enige tijd in een kampong leven, leert je te r elati- veren. Een mens beeft eigenlijk maar weinig nodig om gelukkig te zijn. ()f is bet juist gemakkelijk gelukkig te zijn, omgeven door een mooie, bergachtige natuur, uitzicht op een heldere, blauwe zee en niet te vergeten, een grote doerianboom in de tuin... Maar goed, genoeg gedroomd. Toen heb ik dus voor het eerst boe- boer Menado - of te we! tinoetoean op z'n Menadonees - mogen proe ven. Een gerecht dat naar mijn smaak niet alleen lekker is, maar ook nog eens gezond. Gelukkig hoef ik niet helemaal naar Menado om dit gerecht te kunnen eten, want laat ik nu gezegend zijn met een moeder die dit gerecht van tijd tot tijd maakt! Voor zes personen) (Voor zes personen) Benodigdheden: Benodigdheden: 100 gram singkong 50 gram rawits 100 gram oebi merah 5 grote rode lomboks 50 gram talas 3 rode uien 2 ons kangkoeng 3 grote tomaten 2 ons bajam 2 djeroek nipis 2 bosjes kemangi l/4 theelepel zout 200 gram beras 1 theelepel suiker 1 liter water 1 stuk sereh djahé (drie centimeter) zout 1 blikje maïs 1 laboe siam Bereiding': De singkong, oebi, talas schillen, goed wassen en in blokjes snijden. Dan de kangkoeng, bajam en kemangi wassen en laten uitlekken. Intussen kan de rijst gewassen en opgezet worden met een liter water. De rijst geregeld roeren. Vervolgens de sereh en djahé pletten en wat zout er bij doen. Voordat de rijst gaar is, de singkong, oebi, talas en maïs meekoken. Na vijf tot tien minuten de laboe siam ook toevoegen. Als alles gaar is, proeven of er voldoende zout in zit. Dan pas de kangkoeng, bajam en kemangi erbij doen. Het gerecht nog tien minuten op laag vuur laten doorkoken, maar niet te lang zodat de boeboer niet te dik wordt, maar ook niet te vloeibaar. De groenten blijven mooi groen als ze eerst eventjes apart gekookt worden met wat zout en pas vlak voor het opdienen toegevoegd worden. Bereidi në: De lomboks, rawits, uien en tomaten snijden. In plaats van djeroek nipis leunt u ook azijn met gekookt water gebruiken. Dit mengsel laten afkoelen en dan het zout en de suiker naar smaak toevoegen. Het lekkerste is als de daboe-daboe niet te zout en niet te zuur smaakt. Extra geurig wordt het met kemangiblaadjes. Vervolgens kun nen alle gesneden ingrediënten erbij. De daboe-daboe is zoals u merkt, heel eenvoudig en snel te maken. En het smaakt lekker fris bij bijvoorbeeld ikan bakar, ajam goreng of saté en zeker ook bij de boeboer Menado. 34

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2000 | | pagina 34