Ren clan o daging'
(Voor 6 personen)
Benodigdheden:
1 a 1V7 kilo rundvlees
maïsolie
250 gram cocosmeel
100 gram gebakken uitjes
25 gram chilipoeder
1 blik santen
theelepel nootmuskaat
V4 theelepel kaneel
V7 theelepel zwarte peper
V7 theelepel witte peper
1 mespunt cardamom
V7 theelepel vloeibare asam
1 Va theelepel ketoembar
60 gram bruine basterd suiker
4 bouillonblokjes (maggi)
V7 stengel sereh
2 blaadjes djeroek peroet
1 knoflookteentje of wat
knoflookpoeder
Tekst en foto:
Roos van den Broek-Franken
Bereiding:
Om het koken van dit gerecht zo soe
pel mogelijk te laten verlopen, is het
beter de volgende drie stappen als eer
ste uit te voeren: het cocosmeel droog
in een koekenpan roeren op klein vuur.
Goed oppassen voor aanbranden.
Dan de cocos in een blender fijn malen
tot het op pindakaas gaat lijken. Dan
de gebakken uitjes fijn malen. Als u
geen chilipoeder gebruikt, maar sambal
oelek of verse lomboks, dan deze ook
eerst fijn malen tot er geen pitjes meer
te zien zijn.
Verwarm dan pas een grote scheut olie
in een pan. De cocos, uitjes, chili,
santen en alle andere ingrediënten in
de pan doen op een niet te hoog vuur.
Af en toe proeven en naar smaak mis
schien het een en ander toevoegen.
Vervolgens kan het in blokken gesne
den vlees erbij. Het gerecht geregeld
roeren gedurende zo'n anderhalf uur.
Als alles lukt, gaat het in ieder geval
heerlijk ruiken in uw keuken. Succes
ermee!
ZiOals velen zullen weten, is
renJang Jaging een typisch
PaJangs gerecht. Volgens mij is
het Jan ook een van Je heerlijk
ste en hekenJste gerechten.
Hoewel u het overal in
InJonesië, in InJi schc restau
rants en op Je meeste pasars
kunt eten, is er toch vaak een
JuiJelijk verschil in smaak,
hereiJing en receptuur.
Het recept heb ik van Silvie van
Leeuwen gekregen, een goede vriendin.
Zij komt van Sumatra en is een echte
fijnproever op kookgebied. En gelukkig
was zij zo lief om het geheim van de
'echte' rendang aan mij te verhullen.
Hier dan nog enkele handige tips: voor
de liefhebbers van een droge rendang,
het gerecht met niet zo veel saus in een
vuurvaste schaal scheppen en ongeveer
een half uur in de oven opwarmen. Voor
de mensen die juist van een 'natte'
rendang met wat meer saus houden, dan
kunt u eventueel deze rendang combine
ren met nangka moeda.
Omdat het een best bewerkelijk gerecht
is, maak ik meestal een hoeveelheid
boemboe voor zo'n vier tot vijf kilo
rundvlees, uiteraard in een grote pan.
U kunt ook een extra grote hoeveelheid
boemboe bereiden om het daarna in
bakjes in te vriezen. De boemboe is dan
al gemaakt en een volgende keer hoeft u
alleen nog het vlees te snijden.
Misschien moet er dan nog wel wat sui
ker, een djeroekblad, verse sereh of een
bouillonblokje bij. Gemak dient de
mens, zeg ik maar!
moessOn