Boeboer saren Tjarano' Gesi Benodigdheden: 500 gram ketanmeel 1 liter water 50 gram padihalmen-as (aboe merang) 300 gram goela djawa 4 centimeter djahe, gekneusd 5 kruidnagelkorrels pisangbladeren als bordje 500 cc santen 1 theelepel zout 2 pandanbladeren Bereiding: Meng het ketanmeel met de helft van het water en zet dit mengsel apart. De rest van het water wordt vervolgens gebruikt om te mengen met het padi- halmen-as. Dan deze vloeistof zeven, gooi het vuil weg. Kook het gezeefde water samen met de goela djawa, de djahe en de kruidnagels en giet vervol gens de ketanmeel-oplossing erbij. Door elkaar roeren tot het gestold en dik is. Gebruik een schaaltje of bordje als vorm en drapeer hier de pisangblade ren op, zodat je een schaaltje krijgt in dezelfde vorm. Zet het dan weg in de koelkast, zodat het blad hard en koud wordt. Ondertussen de santen, het zout en de pandanbladeren aan de kook brengen, tot het geheel kookt. Zet het vuur laag en wacht tot het mengsel dik is en de santen olie afgeeft. Snij dan de gestolde, dikke kwee aan stukken. Leg de stukken op de pisang bladeren-bordjes en giet de santen er overheen. Benocl i gel lied en: 500 cc santen 250 gram goela djawa 4-5 centimeter kaneel 3 kruidnagelkorrels zout 2 eieren 10 pisang radja's (goed rijp) in stukken van een halve centimeter 2 pandanbladeren, in stukjes van 2 centimeter gesneden pisangblad om te boengkoesen Bereiding: Kook bij elkaar: de santen, goela djawa, kaneel en kruidnagel samen met wat zout, totdat het geheel kookt en de sui ker is opgelost. Haal het mengsel dan van het vuur en laat het afkoelen. Kluts de eieren tot het ei-mengsel uit zet en giet het dan bij de santen. Doe ook de stukken banaan en de stukjes gesneden pandanblad erbij. Goed door elkaar roeren. Neem een pisangblad en doe telkens 2 tot 3 eetlepels van het mengsel in een pisangblad. Maak er dan een pakketje (boengkoes) van met behulp van hou ten prikkertjes. Als het goed is lcrijgt u zo'n achttien pakketjes. Die moeten dan nog even dertig minuten in de sto mer, tot het mengsel gaar is. ste jaargan PWm

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2000 | | pagina 21