Boeboer
saren
Tjarano'
Gesi
Benodigdheden:
500 gram ketanmeel
1 liter water
50 gram padihalmen-as (aboe merang)
300 gram goela djawa
4 centimeter djahe, gekneusd
5 kruidnagelkorrels
pisangbladeren als bordje
500 cc santen
1 theelepel zout
2 pandanbladeren
Bereiding:
Meng het ketanmeel met de helft van
het water en zet dit mengsel apart. De
rest van het water wordt vervolgens
gebruikt om te mengen met het padi-
halmen-as. Dan deze vloeistof zeven,
gooi het vuil weg. Kook het gezeefde
water samen met de goela djawa, de
djahe en de kruidnagels en giet vervol
gens de ketanmeel-oplossing erbij.
Door elkaar roeren tot het gestold en
dik is.
Gebruik een schaaltje of bordje als
vorm en drapeer hier de pisangblade
ren op, zodat je een schaaltje krijgt in
dezelfde vorm. Zet het dan weg in de
koelkast, zodat het blad hard en koud
wordt.
Ondertussen de santen, het zout en de
pandanbladeren aan de kook brengen,
tot het geheel kookt. Zet het vuur laag
en wacht tot het mengsel dik is en de
santen olie afgeeft.
Snij dan de gestolde, dikke kwee aan
stukken. Leg de stukken op de pisang
bladeren-bordjes en giet de santen er
overheen.
Benocl i gel lied en:
500 cc santen
250 gram goela djawa
4-5 centimeter kaneel
3 kruidnagelkorrels
zout
2 eieren
10 pisang radja's (goed rijp) in stukken
van een halve centimeter
2 pandanbladeren, in stukjes van 2
centimeter gesneden
pisangblad om te boengkoesen
Bereiding:
Kook bij elkaar: de santen, goela djawa,
kaneel en kruidnagel samen met wat
zout, totdat het geheel kookt en de sui
ker is opgelost. Haal het mengsel dan
van het vuur en laat het afkoelen.
Kluts de eieren tot het ei-mengsel uit
zet en giet het dan bij de santen. Doe
ook de stukken banaan en de stukjes
gesneden pandanblad erbij. Goed door
elkaar roeren.
Neem een pisangblad en doe telkens 2
tot 3 eetlepels van het mengsel in een
pisangblad. Maak er dan een pakketje
(boengkoes) van met behulp van hou
ten prikkertjes. Als het goed is lcrijgt u
zo'n achttien pakketjes. Die moeten
dan nog even dertig minuten in de sto
mer, tot het mengsel gaar is.
ste jaargan
PWm