Boemboe Belado Tekst: Roos van den Broek-Franken Vanwege de vele variaties met Boemboe Belado is het handig om een grote hoeveelheid van deze saus in één keer te maken. Dit kunt u dan in grote potten in de koelkast bewaren. Let hierbij wel op dat er altijd een laagje olie aan de bovenkant van de saus blijft drijven, zodat het nog maandenlang houdbaar is. 1 ïigJreJiënten: Maïsolie 2 kilo sambal oelek of verse lombok 4 schijfjes laos 4 blaadjes salam 4 teentjes knoflook 400 gram fruitjes 1 kilo suiker Bereiding: De fruitjes in een blender met de teentjes knoflook fijn malen en eventueel de verse lombok ook eerst fijn malen. Dan de maïsolie in een pan doen. Hierna de sambal oelek, laos, salamblaadjes en de gemalen truitjes met knoflook toevoegen en af en toe roeren totdat er olie aan de bovenkant komt drijven. Hierna de suiker in gedeel tes erbij doen en net zo lang proeven totdat het zoetig smaakt. Omdat de sambal oelek vaak zo zout smaakt, is er dus een grote hoeveelheid suiker nodig. Als u in plaats van sambal oelek toch liever verse lom bok gebruikt, dan hoeft u minder suiker toe te voegen, maar wel meer zout. Ik zelf doe deels verse gemalen lombok erbij en op het laatst drapeer ik voor het oog wat gesneden lombok op het gerecht. De Boemboe Belado-saus kunt u voor twaalf (of mis schien wel meer) variaties gebruiken, namelijk met: 1. rundvlees 2. tempe 3. tahoe 4. tempe-tahoe 5. rundvlees-tempe-tahoe 6. garnalen 7. tahoe-garnalen 8. aubergine 9. hard gekookte eieren 10. kip 11aardappelschijfjes 12. dendeng belado Van Je laatste vier gereckten kesckrijl ik liet recept. Met eieren: De eieren pellen, halveren en op een schaal leggen. De Boemboe Belado-saus er over heen scheppen (niet te veel) en vijf minuten in de magnetron doen. Zo heb je heel vlug een lekker gerecht op tafel. Met kip: De in stukken gesneden kip halfgaar in olie bakken. Intussen in een andere pan wat olie verwarmen en de Boemboe Belado-saus met wat djeroekblaadjes toevoe gen. U kunt nu ook een scheutje zoete ketjap erbij doen. Als dit mengsel op smaak is, kunnen de stukken kip erbij. Laat het gerecht nog ongeveer dertig minuten doorgaren. Met aar Jappelsckijf jes: De voorgebakken aardappelschijfjes eerst in olie bakken. Ook nu weer in een andere pan olie verwarmen en de Boemboe Belado-saus met djeroekblaadjes erbij doen. Dit gerecht nog vijftien minuten laten doorgaren. Dit hoort een droog gerecht te zijn, dus gebruik niet teveel saus. I)enJen£ kelaJo: Rundvlees eerst gaar koken met een bouillonblokje. Dan het vlees in stukjes snijden. Vervolgens marineren met wat zout, asam, knoflook en ketoembar en voor onge veer een uur weg zetten. Dan het vlees in olie bakken. Intussen in een andere pan de olie en de Boemboe Belado-saus opwarmen met wat djeroekblaadjes. Schep vervolgens de dendeng er doorheen. Ook nu weer niet teveel saus gebruiken, omdat het een droog gerecht moet worden.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2000 | | pagina 10