Boemboe
Belado
Tekst: Roos van den Broek-Franken
Vanwege de vele variaties met Boemboe Belado is het
handig om een grote hoeveelheid van deze saus in één
keer te maken. Dit kunt u dan in grote potten in de
koelkast bewaren. Let hierbij wel op dat er altijd een
laagje olie aan de bovenkant van de saus blijft drijven,
zodat het nog maandenlang houdbaar is.
1 ïigJreJiënten:
Maïsolie
2 kilo sambal oelek of verse lombok
4 schijfjes laos
4 blaadjes salam
4 teentjes knoflook
400 gram fruitjes
1 kilo suiker
Bereiding:
De fruitjes in een blender met de teentjes knoflook fijn
malen en eventueel de verse lombok ook eerst fijn
malen.
Dan de maïsolie in een pan doen. Hierna de sambal
oelek, laos, salamblaadjes en de gemalen truitjes met
knoflook toevoegen en af en toe roeren totdat er olie aan
de bovenkant komt drijven. Hierna de suiker in gedeel
tes erbij doen en net zo lang proeven totdat het zoetig
smaakt. Omdat de sambal oelek vaak zo zout smaakt, is
er dus een grote hoeveelheid suiker nodig.
Als u in plaats van sambal oelek toch liever verse lom
bok gebruikt, dan hoeft u minder suiker toe te voegen,
maar wel meer zout. Ik zelf doe deels verse gemalen
lombok erbij en op het laatst drapeer ik voor het oog wat
gesneden lombok op het gerecht.
De Boemboe Belado-saus kunt u voor twaalf (of mis
schien wel meer) variaties gebruiken, namelijk met:
1.
rundvlees
2.
tempe
3.
tahoe
4.
tempe-tahoe
5.
rundvlees-tempe-tahoe
6.
garnalen
7.
tahoe-garnalen
8.
aubergine
9.
hard gekookte eieren
10.
kip
11aardappelschijfjes
12. dendeng belado
Van Je laatste vier gereckten kesckrijl ik liet
recept.
Met eieren:
De eieren pellen, halveren en op een schaal leggen. De
Boemboe Belado-saus er over heen scheppen (niet te
veel) en vijf minuten in de magnetron doen. Zo heb je
heel vlug een lekker gerecht op tafel.
Met kip:
De in stukken gesneden kip halfgaar in olie bakken.
Intussen in een andere pan wat olie verwarmen en de
Boemboe Belado-saus met wat djeroekblaadjes toevoe
gen. U kunt nu ook een scheutje zoete ketjap erbij doen.
Als dit mengsel op smaak is, kunnen de stukken kip
erbij. Laat het gerecht nog ongeveer dertig minuten
doorgaren.
Met aar Jappelsckijf jes:
De voorgebakken aardappelschijfjes eerst in olie bakken.
Ook nu weer in een andere pan olie verwarmen en de
Boemboe Belado-saus met djeroekblaadjes erbij doen.
Dit gerecht nog vijftien minuten laten doorgaren. Dit
hoort een droog gerecht te zijn, dus gebruik niet teveel
saus.
I)enJen£ kelaJo:
Rundvlees eerst gaar koken met een bouillonblokje. Dan
het vlees in stukjes snijden. Vervolgens marineren met
wat zout, asam, knoflook en ketoembar en voor onge
veer een uur weg zetten. Dan het vlees in olie bakken.
Intussen in een andere pan de olie en de Boemboe
Belado-saus opwarmen met wat djeroekblaadjes. Schep
vervolgens de dendeng er doorheen. Ook nu weer niet
teveel saus gebruiken, omdat het een droog gerecht
moet worden.