De Solosclie smoor van
mevrouw Catemus-
van der Meijtl
en Tekst: Marjolein van Asdonck
INDIJ5CW
KQDKbOEK
J
Solosche smoor van
kip a la mevrouw
Catenius-
van der Meijden
NIEUW NDLLEDIC
DOOR MEVR.
JMJCATENIUS
VAN D-ER M-EIJDEN
VAN GOOR ZONEN DEN HAAG BRUSSEL
Toen ik het huis uit ging, inmiddels alweer negen
jaar geleden, kreeg ik van mijn moeder haar kook
boek mee. Het Groot nieuw volledig Indisch kook
boek. Zij had het in 1970 gekocht, en het was dus
voor mij altijd een vertrouwd ding om tegen te
komen. Later begreep ik pas wat ik in handen had.
Nee, het is niks waard, tenminste, als we het over
geld hebben. Want het is slechts een negende druk,
zonder rug en met gigantisch veel vlekken (mijn
moeder en ik koken allebei even chaotisch)Maar
mevrouw Catenius-van der Meijden is een autori
teit op het gebied van Indisch koken, de mengeling
van Oost en West. Frikadel volgens recept van
mevrouw Catenius-van der Meijden? 'O, dan is
het goed', zei mijn oud-tante. Ijn behalve om eruit
te koken, is het boek ook leuk om gewoon in te
bladeren en te lezen. Jammer, jammer dat het
alleen nog antiquarisch te krijgen is.
Een vette kip, 2 theelepels zout, water, 3 lepels
fijngesneden uien, 4 sioongs fijngesneden bawang-
poetih, 8 kruidnagels, 6 peperkorrels, V2 pijp
kaneel, een stuk foelie, 2 salam-bladeren, 1 lepel
ketoembar, V2 lepel djienten, 2 sioongs fijngesne
den bawang-poetih, 1 theelepel trassie, 1 theelepel
suiker of goela djawa, 2 lepels asem-water, 2 kopjes
santen, zout naar smaak, boter of olie.
De kip wordt in stukken gesneden en deze in water
met zout opgezet, zoo dat het water de stukken
bedekt. Nu doet men er de zeven eerstgenoemde
specerijen (fijngestampt) bij, laat het water dan tot
op de helft verkoken. Daarna stampt men de
ketoembar, djienten, de tweede opgegeven hoe
veelheid bawang-poetih, trassie en suiker bij elkan
der fijn, braadt ze in boter en voegt er het
asem-water bij. Nu neemt men de stukken kip uit
den bouillon en braadt ze even met deze kruiden
op, doet er dan de santen bij en kookt dit alles tot
er de olie uitkomt. Daarna lengt men het met den
kippenbouillon aan en laat alles verder gaarstoven
of smoren.
Groot nieuw volledig Indisch kookboek
door mevrouw J.M.J. Catenius-van der Meijden
Uitgever: Van Goor Zonen
Slechts antiquarisch verkrijgbaar
45 ste jaargang - nummer 5 - november 2000
29