Culinair
Gangan Waloh
Bihir
Tekst: Paula Roemjantsew-Brussel
Het recept van Gangan 'Waloh kreeg ik van Max Sersanidie het in
een receptenschrift van zijn moeder vond. Max is inmiddels overle
den, maar zal het zeker goed vinden dat het recept in Moesson
geplaatst wordt. liet recept Bihir hek ik van een Sumatraanse
dame gekregen toen mijn dochter Tamara, mijn man en ik op Java
waren. Het was hun eerste kennismaking met mijn geboorteland, ik
zou het fijn vinden als Moesson-lezers evenveel van deze gerechten
kunnen genieten als ikzelf en mijn kookclub-vrienden, waaronder
Peter Leidelmeijer, die deze rubriek ook heeft verzorgd. Onze club
draagt niet voor niets de naam HIK (Behoud Indische Keuken).
Ingrediënten:
1 Vt kilo pompoen
4 rode lomboks
3 ons (wilde) spinazie
een handvol garnalen
6 sjalotten
4 teentjes knoflook
4 schijfjes laos
2 salamblaadjes
trassi
zout of een bouillonblokje
santen
olie
Snij de pompoen in blokjes en snipper de sjalotten
en de knoflook. Snij de lomboks in schuine stuk
ken. Fruit de sjalotten, knoflook en trassi in olie, en
voeg laos en salam toe. Doe dan de pompoen, gar
nalen en het zout of het bouillonblokje erbij. Giet
er water bij, zodat de pompoen net onder staat.
Voeg nu de lomboks toe en als het kookt de santen.
Pas op het laatst de spinazie. Alles moet beetgaar
zijn.
Ingrediënten:
1 kilo runderlappen
8 sjalotten
5 tenen knoflook
1 V2 vingerlengte koenjit
4 schijfjes laos
1 stengel sereh
4 tot 6 rode lomboks (mag meer)
zout
olie
Bereiding:
Snij het vlees in blokjes en wrijf de kruiden fijn.
Laat het vlees in de kruiden marineren, zo'n 1 a 2
uur. Braad alles even aan in hete olie en voeg, al
omscheppend, scheutjes water toe. Laat het smo
ren op laag vuur, maar wel steeds controleren en
omscheppen. Voeg water toe indien nodig. Het
moet een smeuïg geheel worden.
45 ste jaargang - nummer 6 - december 2000
Bereiding':