De Indische tafel
Frikadel tjabé
In oktober stuurde jonkheer
J.M. van Rijckevorsel de redactie
een kookboekje, De Indische
tafel, uit IQ07. Hij was het
boekje tijdens het opruimen
tegen gekomen, en schonk het
aan Moesson.
De schrijfster of schrijver, ene Patti, ver
telt in het voorwoord wat de bedoeling is
van het kookboekje:
'Het doel, met dit boekje beoogd, is
iedere Hollandsche vrouw, zelfs de keu
kenmeid, in de gelegenheid te stellen,
zonder hulp van Indische menschen, een
eenvoudige rijsttafel te bereiden.
Die bereiding is inderdaad niet moeilijk,
doch zij eischt veel oplettendheid, wijl de
toevoeging van te veel of te weinig spe
cerijen zeer veel afdoet aan de smakelijk
heid van het maal, terwijl men goed
moet toezien, dat men zich niet vergisse
bij het gebruik der verschillende spece
rijen, waarvan vele, in poedervorm of
zeer fijn gesneden, sterk op elkander
gelijken.'
Hier volgt dan Patti's recept voor fri
kadel tjabé. (MvA)
Benodigdheden:
Anderhalf ons kalfsvleesch, tien groote gave lomboks, een eetle
pel fijngesneden prij, een halve eetlepel fijngesneden peterselie,
twee lepels fijngesneden uien, drie fijngesneden knoflookpitten,
V2 lepel fijne sereh (poeder), een theelepel djahé (gember), een
halve lepel katoembar, een theelepel djienten, een theelepel zout,
twee eierdooiers, het geklopte eiwit daarvan, een theelepel peper,
een lepel citroensap, boter of klapperolie.
Bereiding:
Men hakt het vleesch zeer fijn; de kruiden worden, behalve de
prij en de peterselie, fijngestampt en met de eierdooiers, de prij,
peterselie en het fijngehakte vleesch verwerkt tot gehakt. De
lomboks, waaraan men de stelen laat, snijdt men over de lengte
aan ééne zijde voorzichtig open en vult ze met gehakt, waarna
men aan de lomboks weder haren natuurlijke vorm geeft, vouwt
ze voorzichtig dicht, bestrijkt ze met het geklopte eiwit, zoodat
het gehakt in de vruchten blijft en bakt daarna de gevulde lom
boks bruin. Bij het opdienen zij men voorzichtig, dat de lomboks
gevuld blijven, daar anders het vulsel er gemakkelijk uitvalt.
45 ste jaargang - nummer 8 - februari 2001