Perkedel Atjeh ruim vijfentwintig jaar is het Groot Indonesisch Kookhoek van Beh Vuyk een topper. Uitgeverij de Culinaire Boekerij hesloot daarom het Groot Indonesisch Kookhoek op te nemen in de nieuwe serie Culinaire klassiekers, die volgens de uitgeverij in geen enkele keu ken mogen ontbreken. Het fij ne van het kookhoek is dat waar mogelijk, magnetronadviezen zijn toegevoegd, hoewe 1 de samenstellers van die adviezen wel af en toe de draad zijn kwijt geraakt. 3 teentjes knoflook, gesnipperd 2 theelepels sambal oelek 1 theelepel ketoembar 1 theelepel koenjit 3 eetlepels asemwater (gemaakt van een stukje asem ter grootte van 1 walnoot) 1 spriet sereh 5 eetlepels kokosmeel 4 eedepels olie 500 gram rundergehakt zout peper Bereiding: Wrijf de uien, de knoflook, de sambal, de ketoembar en de koenjit met elkaar tot een brij. Voeg er het asemwater aan toe en de sereh. Bak het kokosmeel onder goed roe ren in een koekenpan of wadjan die met een lepel olie is ingesmeerd tot het gelijk matig geel van kleur is. Meng het gehakt, het kokosmeel en wat zout en peper met elkaar tot een homogene massa. Bak de kruidenbrij op in de olie. Draai kleine balle tjes van het gehaktmengsel en bak die in de olie gaar. Doe ze op een schaal en over giet ze met het kruidenmengsel. Benodigdheden: 3 eetlepels uien, gesnipperd Groot Indonesisch Kookboek Magnetron: 5 eetlepels kokosmeel kunnen op een ovenvast bord in 4 a 5 minuten op 100% wor den gebakken. Tussendoor omscheppen. Pas op: het bord wordt erg warm. Verwarm de olie in een grote, ovenvaste schaal onafgedekt 3 minuten op 100%. Schep de gewreven uimassa erdoor en verwarm deze onafgedekt 2 a 3 minuten op 100%. Schep de massa uit de olie, kneed het kokosmeel en wat zout en peper door het gehakt en draai er balletjes van. Doe de balletjes terug in de schaal en verwarm ze onafgedekt 9 a 11 minuten op 70%. Giet het kruidenmengsel over de balletjes. (In dit recept wordt uitgegaan van een magnetron met de volgende standen: 600 watt is 100%, 420 watt is 70%. Voor een magnetron met hoger vermogen geldt een kortere kooktijd, voor een lager vermogen een langere kooktijd. Denkt u hierbij eer der in seconden dan in minuten.) Groot Indonesisch Kookboek door Bep Vuyk Culinaire boekerij: 432 pag. (gebonden) prijs 50,50 ISBN 90 215 9863 9 45 ste jaargang - nummer 10 - april 2001 CULINAIRE KLASSIEKERS BEB VUYK 43

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2001 | | pagina 43