Perkedel Atjeh
ruim vijfentwintig jaar is het
Groot Indonesisch Kookhoek
van Beh Vuyk een topper.
Uitgeverij de Culinaire Boekerij
hesloot daarom het Groot
Indonesisch Kookhoek op te
nemen in de nieuwe serie
Culinaire klassiekers, die volgens
de uitgeverij in geen enkele keu
ken mogen ontbreken. Het fij ne
van het kookhoek is dat waar
mogelijk, magnetronadviezen
zijn toegevoegd, hoewe 1 de
samenstellers van die adviezen
wel af en toe de draad zijn kwijt
geraakt.
3 teentjes knoflook, gesnipperd
2 theelepels sambal oelek
1 theelepel ketoembar
1 theelepel koenjit
3 eetlepels asemwater (gemaakt van een stukje asem ter grootte van 1 walnoot)
1 spriet sereh
5 eetlepels kokosmeel
4 eedepels olie
500 gram rundergehakt
zout
peper
Bereiding:
Wrijf de uien, de knoflook, de sambal, de ketoembar en de koenjit met elkaar tot een
brij. Voeg er het asemwater aan toe en de sereh. Bak het kokosmeel onder goed roe
ren in een koekenpan of wadjan die met een lepel olie is ingesmeerd tot het gelijk
matig geel van kleur is. Meng het gehakt, het kokosmeel en wat zout en peper met
elkaar tot een homogene massa. Bak de kruidenbrij op in de olie. Draai kleine balle
tjes van het gehaktmengsel en bak die in de olie gaar. Doe ze op een schaal en over
giet ze met het kruidenmengsel.
Benodigdheden:
3 eetlepels uien, gesnipperd
Groot
Indonesisch
Kookboek
Magnetron:
5 eetlepels kokosmeel kunnen op een ovenvast bord in 4 a 5 minuten op 100% wor
den gebakken. Tussendoor omscheppen. Pas op: het bord wordt erg warm.
Verwarm de olie in een grote, ovenvaste schaal onafgedekt 3 minuten op 100%.
Schep de gewreven uimassa erdoor en verwarm deze onafgedekt 2 a 3 minuten op
100%. Schep de massa uit de olie, kneed het kokosmeel en wat zout en peper door
het gehakt en draai er balletjes van. Doe de balletjes terug in de schaal en verwarm
ze onafgedekt 9 a 11 minuten op 70%. Giet het kruidenmengsel over de balletjes.
(In dit recept wordt uitgegaan van een magnetron met de volgende standen: 600
watt is 100%, 420 watt is 70%. Voor een magnetron met hoger vermogen geldt een
kortere kooktijd, voor een lager vermogen een langere kooktijd. Denkt u hierbij eer
der in seconden dan in minuten.)
Groot Indonesisch Kookboek
door Bep Vuyk
Culinaire boekerij: 432 pag. (gebonden)
prijs 50,50
ISBN 90 215 9863 9
45 ste jaargang - nummer 10 - april 2001
CULINAIRE KLASSIEKERS
BEB VUYK
43