Pikante pot van noedels en gefrituurde kip Bij uitgeverij Bosch en Kenning is een mooi vormgegeven kook boek verschenen door Sri Owen. Sri Owen publiceert al jaren kookboeken met recepten uit heel Zuidoost-Azië, meer in het bijzonder uit haar geboorteland Indonesië. In haar nieuwste kookboek concentreert Sri Owen zich geheel en al op noedels: vegetarische noedels, noedels met vis en schelpdieren, noedels met gevogelte, noedels met vlees en noedelsalades. De eer ste veertig bladzijden wijdt zij aan basis bouillons, sauzen, pas ta's en dressings. Laten we één recept uitkiezen voor in Moesson. 2 kipfilets, elk in vieren gesneden 3 eetlepels patentbloem theelepel zout V? theelepel vers gemalen zwarte peper plantaardige olie, voor het frituren 350-450 gram eiernoedels, of soba of udon 4 lente-uitjes, in dunnen ringetjes, ter garnering Ingrediënten voor de marinade 3 eetlepels pinda- of zonnebloemolie 1 grote rode ui, fijngehakt 1 theelepel fijngehakte gemberwortel 3-8 kleine gedroogde of verse rode chilipepers, in hun geheel 4-6 lente-uitjes, in stukjes van 1 cm 2 eetlepels donkere sojasaus 2 eetlepels lichte sojasaus 115 ml bruine-rijstazijn of rode-wijnazijn 115 ml kippenbouillon of een andere goede bouillon 1 eetlepel suiker (of meer, als je van zoet houdt) zout en vers gemalen zwarte peper Noedels nieuwe stijl door Sri Owen fotografie door Gus Filgate Bosch Keuning: 144 pag. (gebonden) ISBN 90 246 0587 3 prijs 49,90 Voor 6-8 personen als hoofdgerecht 'Alle kinderen zijn dol op gefrituurde kip,' vertelt Sri Owen, 'maar ik vind het altijd lastig om zo'n kip op het laatste moment te moeten frituren. Dit gerecht kan van tevoren worden bereid, je hoeft het alleen maar 7-8 minuten op te warmen op halfhoog vuur.' Ingrediënten 8 kippenpoten zonder bot, elk in vieren gesneden Bereiding 1Maak een paar uur, of liefst een dag van tevoren de marinade: verhit de olie in een pan of wok en fruit de ui vijf minuten op halfhoog vuur, blijf roeren. Voeg de gember en de chili's toe en roer weer 1 minuut. Voeg de overige marinade-ingrediënten toe. Roer nog 1 minuut, proef en breng eventueel op smaak met peper en zout. Giet de massa in een grote kom en laat afkoe len. 2. Bedek de kip met bloem met peper en zout. Verhit de olie in een wok of een frituurpan en frituur de kip in 2 of 3 porties, 6-8 minuten per keer tot hij mooi bruin is. Beweeg de stukken zo nu en dan door de olie. Schep ze eruit als ze gaar zijn en leg ze meteen in de koude marinade. Wentel de kip er een paar keer in rond, dek de kom af en laat 4 uur op een koele plaats of een nacht in de koelkast staan. 3. Haal de kip een half uur voor het ser veren uit de koelkast, als je hem daar bewaart. Kook de noedels terwijl de kip op kamertemperatuur komt. 4. Doe de kip en de noedels in een grote kasserol 5 minuten op halfhoog vuur, of tot hij net begint te koken. Pak nu, als je van lekker heet houdt, 2 of 3 hele chilipepers eruit, kneus ze met een lepel en roer ze er weer door. 5. Voeg de voorgekookte noedels toe, roer ze goed door de kip en laat nog 2 minuten koken. 6. Serveer dampend heet, gegarneerd met de lente-uitjes. Laat iedereen zich zelf bedienen. 46 ste jaargang - nummer 1 - juli 2001 sri owen 43

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2001 | | pagina 43