f rri cL'it Mg elopen week alweer mijn laatste Pasar Mal am gedaan dit seizoen, ik sta op verschillende pasars met mijn catering. liet is zulk leuk werk, maar wel ontzet tend vermoeiend. A lstublie ft, geitenvlees Dankzij mijn moeder, die enorm gehol pen heeft, Cees, Soewie, Thea en Dick en dankzij een goede organisatie van Fred en Hedy Lammers, heb ik op een leuke en drukbezochte pasar gestaan. Ik ben ongeveer negen jaar geleden met de pas ars begonnen en altijd verkocht ik naast de saté babi en saté ajam ook saté kam- bing. Maar sinds ik hier in het oosten woon, heb ik diverse malen tevergeefs geprobeerd om aan geitenvlees te komen. En wat is een pasar zonder saté kambing? Dus toch nog een laatste poging gewaagd: 'Slager, kunt u alsjeblieft niet aan geitenvlees komen? Als u extra veel moet bestellen, doe mij dan maar twee geitjes!' door Cisca Cress Het is niet alléén het drie dagen staan, maar vooraf en tijdens de pasar is het voor mij koken geblazen. Eerst natuurlijk alle inkopen doen: slager, kippenboer, toko, diverse groothandels af voor allerlei benodigdhe den. Eén dag voor de pasar het laden en lossen van de auto's - het lijkt wel een complete verhuizing als je ziet wat er allemaal mee moet. En dan het opbou wen van je restaurant. Het moet schoon, netjes en gezellig zijn, net als een echt restaurant. Pas als alles klaar is, kan ik opgelucht ademhalen. Krijg ik als antwoord: 'Weet je dan nog niet dat de geitjes hier voor de kinder boerderij zijn. Leuk voor de kindjes om de beestjes te aaien!' Een beetje schuldig sta ik hem dan aan te gapen. Het zij zo, dacht ik en meteen moest ik denken aan een verhaaltje van een oom: Ciska en Wieteke van Dort vóór de kraam. Joyce van Wijngaarden erachter. Als kleine jongen mocht hij in Soerabaja met tante mee naar de pasar. Ze kwa men op een plaats waar toevallig jonge geitjes geslacht werden. Dat had hem zo aangegrepen, dat hij vanaf die tijd nooit meer één hap geitenvlees heeft gegeten. Jaren later in Nederland, op een van de vele feestjes van dezelfde tante, nam hij een satéstokje, vond het lekker en nam daarna nog vele stokjes. Tegen zijn tante zei hij heel enthousiast: 'Tante, dit is de lekkerste saté die ik ooit gegeten heb.' Waarop tante lachend antwoordde: 'Jan, dit is nu saté kambing.' Het recept van saté kambing wil ik u echter niet onthouden. Saté kambing met sambal rawit ketjap. Ingrediënten 500 gram geitenvlees 2 teentjes knoflook 1 eetlepel ketoembar 1 theelepel djinten 2 theelepels sambal oelek 1 theelepel assem 1 theelepel trassi 2 theelepels suiker zout naar smaak 1 dl santen uit blik satéstokjes Bereiding Snijd het vlees in plakjes en daarna in kleine stukjes. De stukjes vlees mogen niet al te dik zijn. Pel de knoflook en pers hem boven het vlees uit. Vermeng alle overige ingrediënten goed en mari neer hierin de stukjes vlees. Laat ze ongeveer een uur in de koelkast staan. Rijg ze dan aan stokjes, neem zes stukjes vlees aan één stokje. Bak of rooster de stokjes in een met olie ingesmeerde koe kenpan, of onder de gril, of boven een houtskool vuurtje. Serveer de saté warm met sambal rawit ketjap. Ingrediënten voor de saus 6 tjabé rawits 2 teentjes knoflook 2 theelepels suiker 1 eetlepel sambal oelek 1 dl ketjap manis 1 theelepel ketoembar zout naar smaak sap van een halve citroen Bereiding Haal de steeltjes van de tjabé rawits, was de rawits en pel de knoflook. Wrijf de tjabé rawits in een vijzel tezamen met de knoflook en de suiker fijn. Doe in een schaaltje de sambal oelek, de ketjap, de ketoembar en zout naar smaak en meng er de fijn gewreven rawits en knoflook goed doorheen. Voeg ten slotte het citroensap toe. Pas op: de saus is wel pedis. Veel succes met het bereiden hiervan, selamat makan en maar niet denken aan de kinderboerderijen! Dit recept kunt u nalezen in Kleine gerechten uit de Toko door Ciska Cress. Uitgeverij Kosmos Z&K: 144 pag. (paperback) ISBN 90 215 9649 0 Prijs 24,90/11,30 46 ste jaargang - nummer 5 - november 2001 43

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2001 | | pagina 43