f
rri cL'it
Mg elopen week alweer mijn
laatste Pasar Mal am gedaan dit
seizoen, ik sta op verschillende
pasars met mijn catering. liet is
zulk leuk werk, maar wel ontzet
tend vermoeiend.
A lstublie ft, geitenvlees
Dankzij mijn moeder, die enorm gehol
pen heeft, Cees, Soewie, Thea en Dick
en dankzij een goede organisatie van Fred
en Hedy Lammers, heb ik op een leuke
en drukbezochte pasar gestaan. Ik ben
ongeveer negen jaar geleden met de pas
ars begonnen en altijd verkocht ik naast
de saté babi en saté ajam ook saté kam-
bing. Maar sinds ik hier in het oosten
woon, heb ik diverse malen tevergeefs
geprobeerd om aan geitenvlees te komen.
En wat is een pasar zonder saté kambing?
Dus toch nog een laatste poging
gewaagd: 'Slager, kunt u alsjeblieft niet
aan geitenvlees komen? Als u extra veel
moet bestellen, doe mij dan maar twee
geitjes!'
door Cisca Cress
Het is niet alléén het drie dagen
staan, maar vooraf en tijdens de
pasar is het voor mij koken
geblazen. Eerst natuurlijk alle inkopen
doen: slager, kippenboer, toko, diverse
groothandels af voor allerlei benodigdhe
den. Eén dag voor de pasar het laden en
lossen van de auto's - het lijkt wel een
complete verhuizing als je ziet wat er
allemaal mee moet. En dan het opbou
wen van je restaurant. Het moet schoon,
netjes en gezellig zijn, net als een echt
restaurant. Pas als alles klaar is, kan ik
opgelucht ademhalen.
Krijg ik als antwoord: 'Weet je dan nog
niet dat de geitjes hier voor de kinder
boerderij zijn. Leuk voor de kindjes om
de beestjes te aaien!'
Een beetje schuldig sta ik hem dan aan
te gapen. Het zij zo, dacht ik en meteen
moest ik denken aan een verhaaltje van
een oom:
Ciska en Wieteke van Dort vóór de kraam. Joyce van Wijngaarden erachter.
Als kleine jongen mocht hij in Soerabaja
met tante mee naar de pasar. Ze kwa
men op een plaats waar toevallig jonge
geitjes geslacht werden. Dat had hem zo
aangegrepen, dat hij vanaf die tijd nooit
meer één hap geitenvlees heeft gegeten.
Jaren later in Nederland, op een van de
vele feestjes van dezelfde tante, nam hij
een satéstokje, vond het lekker en nam
daarna nog vele stokjes. Tegen zijn tante
zei hij heel enthousiast: 'Tante, dit is de
lekkerste saté die ik ooit gegeten heb.'
Waarop tante lachend antwoordde: 'Jan,
dit is nu saté kambing.'
Het recept van saté kambing wil ik u
echter niet onthouden. Saté kambing
met sambal rawit ketjap.
Ingrediënten
500 gram geitenvlees
2 teentjes knoflook
1 eetlepel ketoembar
1 theelepel djinten
2 theelepels sambal oelek
1 theelepel assem
1 theelepel trassi
2 theelepels suiker
zout naar smaak
1 dl santen uit blik
satéstokjes
Bereiding
Snijd het vlees in plakjes en daarna in
kleine stukjes. De stukjes vlees mogen
niet al te dik zijn. Pel de knoflook en
pers hem boven het vlees uit. Vermeng
alle overige ingrediënten goed en mari
neer hierin de stukjes vlees. Laat ze
ongeveer een uur in de koelkast staan.
Rijg ze dan aan stokjes, neem zes stukjes
vlees aan één stokje. Bak of rooster de
stokjes in een met olie ingesmeerde koe
kenpan, of onder de gril, of boven een
houtskool vuurtje. Serveer de saté warm
met sambal rawit ketjap.
Ingrediënten voor de saus
6 tjabé rawits
2 teentjes knoflook
2 theelepels suiker
1 eetlepel sambal oelek
1 dl ketjap manis
1 theelepel ketoembar
zout naar smaak
sap van een halve citroen
Bereiding
Haal de steeltjes van de tjabé rawits, was
de rawits en pel de knoflook. Wrijf de
tjabé rawits in een vijzel tezamen met de
knoflook en de suiker fijn. Doe in een
schaaltje de sambal oelek, de ketjap, de
ketoembar en zout naar smaak en meng
er de fijn gewreven rawits en knoflook
goed doorheen. Voeg ten slotte het
citroensap toe.
Pas op: de saus is wel pedis. Veel succes
met het bereiden hiervan, selamat
makan en maar niet denken aan de
kinderboerderijen!
Dit recept kunt u nalezen in Kleine
gerechten uit de Toko door Ciska Cress.
Uitgeverij Kosmos Z&K: 144 pag.
(paperback)
ISBN 90 215 9649 0
Prijs 24,90/11,30
46 ste jaargang - nummer 5 - november 2001
43