door Cisca Cress Wanneer dit artikel uitkomt, zit ik heerlijk in Indonesië. Geheel onverwachts kreeg ik een reis van mijn vrien d. Na 45 jaar ga ik voor het eerst weer terug naar mijn geboorteland. Erg span nend hoor, nog maar een paar daagjes en dan is het zover. Ik verheug me op de vruchten, verse kruiden en het bereiden van vele recepten. Voor deze feestelijke decembermaand heb ik me suf gepie kerd voor een toepasselijk recept. Zelf ben ik een voorstander van simpel eten. Simpel en toch wel bewerkelijk, maar wel van tevoren klaar te maken is Soto Ayam. Voor de kok of kokkin leuk om het feest te kunnen meevieren, zonder al te lang in de keuken te moeten staan. Ingrediënten Soto Ayam 1 kip van 1000 gram 2 liter water 4 bouillonblokjes (kip) 2 uien 3 teentjes knoflook 1/2 dl slaolie 1/2 eetlepel assem 1/2 blokje santen Ingrediënten Boemboes 2 fijngemaakte kemirienootjes 2 sprieten sereh 3 blaadjes salam 2 blaadjes djeroek poeroet 2 plakjes laos 3 theelepels koenjit 2 theelepels ketoembar 1 theelepel trassi 2 theelepels suiker zout naar smaak Ingrediënten naast de soto: 2 stuks lontong 1 pakje so-oen 3 eieren 1 stengel prei 1 klein bosje selderie gefruite uitjes sotosaus Een foto van 45 jaar geleden. Van links naar rechts: Ciska, Pa, Sunny, Richard en Ma. Bereiding Kook van tevoren de lontong en laat het afkoelen tot gebruik om te snijden. Zet de kip op met het water en de bouillon blokjes en trek daarvan bouillon in onge veer 1 1/2 uur. Haal de kip eruit, laat haar afkoelen en ontdoe ze van botten en vellen en snijd het vlees in stukken; leg de stukken kip in een schaal apart. Pel de uien en de knoflook, snijd ze zeer fijn en fruit deze in de slaolie glazig. Voeg alle boemboes toe en fruit die mee. Voeg dan het geheel bij de bouillon, doe de assem erbij en laat alles ongeveer 5 minuten sudderen. Doe het blokje san ten erbij en laat dit smelten. Maak de bouillon met eventueel nog meer zout op smaak. Houd de bouillon warm en snijd de lontong in stukjes en doe ze in een apart schaaltje. Laat de so-oen in gekookt water 3 minuten wellen en knip de sliertjes in stukken. Laat ze uitlekken en doe de so-oen in een schaaltje. Kook de eieren hard, spoel ze af onder koud water, pel ze, snijd ze in parten en doe ze in een schaaltje. Maak de prei schoon maar haal niet al het groen weg, was de prei en snijd hem in zeer dunne ringen en doe ze in een schaaltje. Was de selde rie en hak die fijn en doe ze in een schaaltje. Doe ook wat gefruite uitjes en de sotosaus in schaaltjes. Dien de bouillon zo warm mogelijk op en zet daar omheen alle schaaltjes. Een ieder neemt van alles wat op het bord, giet de warme bouillon erover en be strooi het laatste met wat gefruite uitjes en een schepje sotosaus. Ingrediënten Sotosaus 1 ui 1 dl ketjap manis 2 theelepels sambal oelek 1 theelepel suiker sap van 1 citroen Bereiding Pel de ui en snijd hem in Heine stukjes. Vermeng ze met de overige ingrediënten in een pan en laat alles even opkoken. Zet het vuur uit en laat de saus afkoelen. Dien de sotosaus koud op. Prettige feestdagen en een goede jaar wisseling toegewenst! 'Pot januari met een verslag van mijn eerste Indonesiëreis. Dit recept kunt u terugvinden in Dim sum, sushi en andere kleine gerechten uit de Oosterse keuken. Ciska Cress en Piet-Hein Broenland van Beuningen. Kosmos Z&K Utrecht/Antwerpen. 46 ste jaargang - nummer 6 - december 2001 43

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2001 | | pagina 43