door Cisca Cress
Wanneer dit artikel uitkomt, zit
ik heerlijk in Indonesië. Geheel
onverwachts kreeg ik een reis
van mijn vrien d. Na 45 jaar ga
ik voor het eerst weer terug naar
mijn geboorteland. Erg span
nend hoor, nog maar een paar
daagjes en dan is het zover.
Ik verheug me op de vruchten, verse
kruiden en het bereiden van vele
recepten. Voor deze feestelijke
decembermaand heb ik me suf gepie
kerd voor een toepasselijk recept. Zelf
ben ik een voorstander van simpel eten.
Simpel en toch wel bewerkelijk, maar
wel van tevoren klaar te maken is Soto
Ayam. Voor de kok of kokkin leuk om
het feest te kunnen meevieren, zonder al
te lang in de keuken te moeten staan.
Ingrediënten Soto Ayam
1 kip van 1000 gram
2 liter water
4 bouillonblokjes (kip)
2 uien
3 teentjes knoflook
1/2 dl slaolie
1/2 eetlepel assem
1/2 blokje santen
Ingrediënten Boemboes
2 fijngemaakte kemirienootjes
2 sprieten sereh
3 blaadjes salam
2 blaadjes djeroek poeroet
2 plakjes laos
3 theelepels koenjit
2 theelepels ketoembar
1 theelepel trassi
2 theelepels suiker
zout naar smaak
Ingrediënten naast de soto:
2 stuks lontong
1 pakje so-oen
3 eieren
1 stengel prei
1 klein bosje selderie
gefruite uitjes
sotosaus
Een foto van 45 jaar geleden.
Van links naar rechts: Ciska, Pa, Sunny, Richard en Ma.
Bereiding
Kook van tevoren de lontong en laat het
afkoelen tot gebruik om te snijden. Zet
de kip op met het water en de bouillon
blokjes en trek daarvan bouillon in onge
veer 1 1/2 uur. Haal de kip eruit, laat
haar afkoelen en ontdoe ze van botten
en vellen en snijd het vlees in stukken;
leg de stukken kip in een schaal apart.
Pel de uien en de knoflook, snijd ze zeer
fijn en fruit deze in de slaolie glazig.
Voeg alle boemboes toe en fruit die mee.
Voeg dan het geheel bij de bouillon, doe
de assem erbij en laat alles ongeveer 5
minuten sudderen. Doe het blokje san
ten erbij en laat dit smelten. Maak de
bouillon met eventueel nog meer zout
op smaak. Houd de bouillon warm en
snijd de lontong in stukjes en doe ze in
een apart schaaltje. Laat de so-oen in
gekookt water 3 minuten wellen en knip
de sliertjes in stukken. Laat ze uitlekken
en doe de so-oen in een schaaltje. Kook
de eieren hard, spoel ze af onder koud
water, pel ze, snijd ze in parten en doe
ze in een schaaltje. Maak de prei schoon
maar haal niet al het groen weg, was de
prei en snijd hem in zeer dunne ringen
en doe ze in een schaaltje. Was de selde
rie en hak die fijn en doe ze in een
schaaltje. Doe ook wat gefruite uitjes en
de sotosaus in schaaltjes.
Dien de bouillon zo warm mogelijk op
en zet daar omheen alle schaaltjes. Een
ieder neemt van alles wat op het bord,
giet de warme bouillon erover en be
strooi het laatste met wat gefruite uitjes
en een schepje sotosaus.
Ingrediënten Sotosaus
1 ui
1 dl ketjap manis
2 theelepels sambal oelek
1 theelepel suiker
sap van 1 citroen
Bereiding
Pel de ui en snijd hem in Heine stukjes.
Vermeng ze met de overige ingrediënten
in een pan en laat alles even opkoken.
Zet het vuur uit en laat de saus afkoelen.
Dien de sotosaus koud op.
Prettige feestdagen en een goede jaar
wisseling toegewenst! 'Pot januari met
een verslag van mijn eerste
Indonesiëreis.
Dit recept kunt u terugvinden in
Dim sum, sushi en andere kleine gerechten
uit de Oosterse keuken. Ciska Cress en
Piet-Hein Broenland van Beuningen.
Kosmos Z&K Utrecht/Antwerpen.
46 ste jaargang - nummer 6 - december 2001
43