Huis met een dak van sagoblad (atap). De bladnerven (gaba-gaba). verschillende methoden. In de tumang zelf is een bodemlaag en een toplaag van sagovezels geperst die water vasthouden en enkele keren per dag met water worden besprenkeld. Men kan ook de sago over- storten in bamboe kokers die in het water van moeras of rivier worden gehangen. Vaak wordt sago bewaard in een tempa- jang, kruik, of sempe, schaal, onder een laag water die regelmatig wordt ververst. Smakelijk eten De kans dat hier in Nederland woningen van gaba-gaba en atap zullen worden gebouwd, is door het Nederlandse klimaat niet waarschijnlijk. Het voornaamste pro- dukt van de palm waar we hier in Nederland van kunnen genieten, is de sago. Vroeger werd het in de Nederlandse keuken vooral gebruikt als bindmiddel, maar er kan veel meer mee! Sago wordt in verschillende vormen gege ten: ten eerste papeda. De vochtige sago (sagu manta) wordt uit de kruik gehaald en gezeefd met een fijne zeef, de tatohi. Daarna laat men het meel ongeveer een half uur uur staan totdat het bezinkt. Daarna wordt het met schoon water gespoeld en in de sempe geroerd tot dat de sago een dikke pap is geworden. Ondernissen wordt water gekookt. Terwijl de sago voortdurend wordt geroerd met een houten spatel - de aru-aru - wordt heet water bijgeschonken zodat de sago aan de kook raakt. Met een houten opscheplepel - de gata-gata papeda - wordt de papeda vervolgens op het bord geschept. Eén hoeveelheid die per keer met de gata-gata op het bord wordt geschept heet een bale papeda. Papeda wordt met een sausje en met vis - vaak de ikan tomi - gegeten. Slurpen mag! Dan zijn er nog sagokoekjes. Gedroogde sago wordt in de vorm van verschillende soorten koekjes gegeten, zoals sagu lem- peng. Nadat de sago een paar dagen gedroogd is in de buitenlucht, wordt het meel eerst gezeefd en fijngemaakt voordat het in vormpjes - de forna sagu - wordt gedaan die vervolgens ongeveer vijftien minuten boven een houtvuur worden gebakken. De gebakken sagokoekjes - sagu lempeng - hebben een langwerpige vorm. Er zijn ove rigens nog veel andere lekkernijen die van sago worden gemaakt. Sagfoakonnement In samenwerking met de Molukse stichting TitanE worden tijdens de looptijd van de tentoonstelling verschillende produkten aangeboden die met sagomeel te maken hebben. Zo zijn sagomeel, sagokoekjes en de traditionele aardenwerken sempe met aru-aru en gata-gata te koop, zodat liefheb bers op traditionele wijze papeda kunnen bereiden. Als je zo aan sago verslingerd raakt, dat je niet meer zonder leunt, is dat geen probleem. Bij de stichting TitanE kun je een sagoabonnement nemen, waardoor je verzekerd bent van een vaste aanvoer van sagomeel of sagokoekjes. Bovendien ontwikkelde Rik Schuiling van de Landbouwuniversiteit Wageningen voor de tentoonstelling een cd-rom die een schat aan informatie en illustraties over de sagopalm bevat. Nog tot en met 24 februari 2002 Moluks Historisch Museum, Kruisstraat 313, 3581 GK Utrecht Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur Telefoon: 030-23671167 Telefax: 030-2328967 Mail: info@museum-maluku.nl Website: www.museum-maluku.nl moessQn 32

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2002 | | pagina 32