lembang moal nanas door Ciska Cress rediëiiten sjalotten 2 teentjes knoflook 10 rode lomboks akarta: I 1/7 dl slaolie 1 kleine ananas of 1 /-> grote ananas 1 theelepel suiker zout naar smaal bnhele Jagen na aanho\ heb nog niet zoveel gezien, maar wat ih to\ 1 toe gezien heb, is inJruhivéhhenJ. 's Avon Jen wij van het vhegvelJ gehaa/J en'om naar het hotel hijh ih mijn ogen uit: JestaJfs één grote pasar malam. Allemaal kraampjes met eten, fruit en allerlei verhandelbare artikelen. Alles staat kriskras door elkaar. Ook de meeste winkels waren nog open. Eén groot lichtfeest. Na een reis van 24 uur was op slag alle vermoeidheid verdwenen. Voordat wij naar de kamers gingen, nog even op het terras genoten van de heerlijke warmte met een glas ijsthee. Opeens hoorde ik 'ting-ting-ting', een doordringen belletje. 'Wat is dat?', vroeg ik. Een karretje met saté ayam. 'O, lekker, ik wil wel hoor.' Dus twee porties besteld, ongelooflijk, voor maar één gulden vijftig en lekkerrr! Sambal ban De volgende dag de stad een beetje verkend en tegen lunch tijd natuurlijk eten bij een van de vele kraampjes op straat. Mooie gele doeken met daarop de specialiteit aangeprezen. Nasi goreng, mie rebus en een kraampje ernaast verkocht sambal ban. Ik heb me gek lopen piekeren wat mie rebus is (waarschijnlijk krijg je de mie in stukken en dan moet je de mie als een puzzel in elkaar maken voordat je die opeet, zo dacht deze dame)En sambal ban ken ik ook nog niet. Doe mij maar een flinke portie. Leuk, dan heb ik weer twee nieuwe recepten erbij. Maar helaas, niemand begrijpt mij, dus ik wijs naar het bordje sambal ban. Vraagt mijn vriend in: 'Eet jij tegenwoordig ook autobanden?' Blijkt het bordje van een naastliggend kraampje te zijn dat autobanden repa reert. De letter T was een beetje vaag, zodat ik las: sambal ban, in plaats van tambal ban. Vreselijk gelachen natuurlijk en de hele vakantie werd ik gepest met sambal ban. En mie rebus is de nieuwe spelling voor 'reboes'. Heeft totaal niets met rebussen en puzzels te maken, het is een soort bamisoep. De nieuwe spelling is mij nog vele malen opgebroken, toch maar een cursus Indonesisch doen wan neer ik weer thuis ben. 's Avonds hebben we gegeten bij een van de pleegkinderen van mijn vriendin. De vrouw des hui zes is Sumatraanse en mijn liefde voor de Sumatraanse keu ken is enorm. Meteen gevraagd om recepten en erg bereidwillig van haar om te laten zien hoe zij kookt. Mijn eerste twee recepten hier uit Indonesië zal ik met u delen: sambal nanas Palembang en penglei (een groentegerecht). Bereidingswijze Pel de sjalotten en knoflook, was de lomboks en snijd ze in stukken. Doe dit alles in een foodprocessor en maal ze fijn. Verhit in een wadjan de olie en fruit hierin het gemalen mengsel. Schil de ananas goed en haal de 'ogen' uit het vruchtvlees. Rasp de ananas grof tot het hartje. Voeg de geraspte ananas in de wadjan erbij en voeg suiker en zout toe. Schep alles goed dooreen en laat het ongeveer 10 minuten sudderen totdat de olie boven komt drijven. Schep het over in een schaal en laat het afkoelen. Penglei Ingrediënten 350 gram paksoi 1 grote winterwortel 100 gram verse peultjes of diepvries 100 gram baso ikan (diepvriesballetjes) 2 rode lomboks 3 sjalotten 2 teentjes knoflook 1/2 dl slaolie 2 eieren i/2 dl water 2 eetlepels ketjap ikan zout en peper Bereidingswijze Was en snijd de paksoi in reepjes en laat ze uitlekken. Was en schil de wortel en halveer hem in de lengte en snijd de wortel in dunne plakjes. Maak de peultjes schoon en hal veer de visballetjes. Was en snij de lomboks in dunne ringen. Pel de sjalotten en knoflook en snipper ze fijn. Verhit in een wadjan de olie en fruit hierin de lomboks, sjalotten en knof look licht. Breek de eieren erbij en roer de eieren tot ze gestold zijn. Voeg alle gewassen en gesneden ingrediënten erbij en fruit ze mee. Voeg dan het water en de ketjap toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat het 5 minuten sudderen. Geer er warme, witte rijst bij. Overheerlijk en met zoveel liefde Waargemaakt. En zo heb ik zeker wel 300 recepten verzameld. Dus goed voor een nieuw boek. O ja, alle lezers en iedereen bij Moesson wens ik een selamat tahun baru. Bijna vergeten. Het is hier dan ook 35 graden, dan denk je niet aan sneeuw, oliebollen en nieuwjaar. Selamat makan en volgende maand meer recepten uit Indonesië. 4 46 ste jaargang - nummer 7 - januari 2002 41

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2002 | | pagina 41